POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
12 Aralık 2021 Pazar - 15:54

'Bergama'nın mirası'nı kadın usta taşıyacak

Anadolu'nun son karatabak ve parşömen ustası Bergamalı İsmail Araç'ın iki çırağından biri olan Nesrin Ermiş Pavlis 'Geleneksel Parşömen Yapımı' icra dalı ile 'Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı' olarak kaydedildi.

 Bergama nın mirası nı kadın usta taşıyacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Değerlendirme Kurulu'nun bu yılki çalışmaları tamamlandı. Covid-19 salgını nedeniyle geçen sene düzenli toplantı ve inceleme gerçekleştiremeyen kurul bu sene toplam 606 ustaya 'Sanatçı Tanıtma Kartı' verilmesi kararı aldı. Geleneksel sanatları ve sanatçıları desteklemek, yeni ustalar yetiştirmek, geleneksel sanatların üretimlerini ve görünürlüğünü arttırarak geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla akademisyenler, uzmanlar ve miras taşıyıcılarından oluşan değerlendirme kurulu bu yıl, Bergamalı Nesrin Ermiş Pavlis'i 'Geleneksel Parşömen Yapımı' icra dalı ile 'Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı' olarak kaydetti.

Türkiye'de sadece İsmail Araç ile öğrencileri Demet Sağlam Tokbay ve Nesrin Ermiş Pavlis'in usta statüsünde icra ettiği geleneksel parşömen yapımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılında 'geleneksel kağıt yapımı' zanaatı altında değerlendirmeye alınacak sanat dalları arasına alındı. Bu sürece 2013 yılından itibaren Tokbay ve Pavlis'in resmi kurumlar nezdinde gerçekleştirdiği başvuru ve çalışmalar da etkili oldu.

'BERGAMA VE PARŞÖMEN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM'

Bergama'nın kültürel mirasını severek ve inanarak sürdürdüğünü ifade eden Ermiş Pavlis, şunları söyledi:

"Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras Birimi'nde çalıştığım dönemde uzun yıllar parşömenin bakanlık tarafından Bergama'nın somut olmayan kültürel mirası olması olarak tanınması için birim olarak çalışmalarımızı sürdürmüş ancak sonuç alamamıştık. Sekiz yıl sonra bakanlık tarafından 'Geleneksel Parşömen Yapımı' olarak bir icra dalının kabul edilmesi, Bergama ve parşömen için çok önemli bir adım. Bu adımın atılmasında parşömenin ileriye taşınmaya layık bir değer olarak gören ve inananların desteği çok önemli, özellikle de birlikte çıktığımız yolda hep birlikte ve yan yana olduğumuz yol arkadaşım Demet Sağlam Tokbay'ın emekleri çok büyük ve kıymetli. Parşömenin bakanlık tarafından resmi olarak kabul edilmesi sayesinde bu mirasın resmi yollardan gelecek kuşaklara aktarabilmesi, yeni ustaların yetişmesi ve Bergama Kağıdı Parşömen'in daha önemli mecralarda tanınması için yeni fırsatlar doğacak ki bu da Demet ile benim en başından beri hayal ettiğimiz bir şeydi. Ne mutlu bize ki İsmail Usta ile yollarımız kesişti ve parşömeni doğduğu topraklarda sürdürüyor ve bu miras için heyecan duyuyoruz" 

'BERGAMA'NIN UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ'NE GİRMESİNE DAYANAK'

Bergama UNESCO Dünya Mirası Eski Alan Başkanı Yaşagül Ekinci ise “Bergama'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giriş hazırlıklarını yaparken kentin somut ve somut olmayan kültürel mirasının tespit ve tescili konusunda birçok çalışma yürüttük. Bu çalışmalar içinde bizi Bergama'nın mimari mirası ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girişi kadar parşömen yapımının uluslararası alanda somut olmayan kültürel miras olarak da tescillenmesi fikri heyecanlandırmıştı. Parşömen'in yüzlerce yıl sürdürdüğü 'kültürlerin aktarım aracı' olması özelliğini tüm dünyaya tekrar hatırlatmak Bergama Belediyesi olarak da bizim görevimizdi. Bu nedenle öncelikle ulusal alanda parşömenin bir Anadolu zanaatı olarak kabul edilmesi için çalışmalara başladık. Bu kadim zanaatın hak ettiği statüyü almasında Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras Birimi'nin ilk girişimlerinden sonra Demet ve Nesrin kişisel inisiyatifler alarak, gönüllü olarak çalıştılar. Resmi kurumlardan daha yoğun şekilde parşömen zanaatının yasaması için çalıştılar. Ustaları ve kendilerinin üretimlerinin gerek kamuoyu ve gerekse kamu kurumları nezdinde tanınması için tüm girişimleri yıllar boyunca ısrarla sürdürdüler. Eminim ki Nesrin'in bakanlık tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanı alması sonrasında İsmail Araç'ın da yakın zamanda 'Yaşayan İnsan Hazinesi' unvanını aldığına tanıklık edeceğiz. Nesrin Ermiş ve Demet Tokbay'ın uzun yıllardır süren çalışmalarının yakın zamanda parşömenin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesine dayanak oluşturacağına da eminim" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Kaf-Kaf Körfez'den puanla dönüyor!
 
Doktorlarla ilgili madde geri çekildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hititlerin 3 bin 500 yıllık 'kutsal evlilik' tableti ziyaretçisiyle buluştu
Boğazköy kazılarında çıkarılan Hitit dönemine ait 4 tablet, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
İzmir sahnesinde ikinci prömiyer gecesi!
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İzBBŞT) ikinci oyunu “Tavşan ...
Vefatının 748.yılında Mevlana sergisi
Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, “Gül Bahçesi – ...
 
İZBBŞT sahnesinde 'Tavşan Tavşanoğlu' zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İzBBŞT) ikinci oyunu ...
Efes Selçuk'ta mübadele söyleşileri
“Yüzüncü Yılına Yaklaşırken Her Yönüyle Mübadele” söyleşisi Dans ve Müzik ...
'Barış'ın orkestrasından 5'inci konser
İzmir'de sosyo-ekonomik açıdan imkanı kısıtlı çocukların yer aldığı Yorglass ...
 
İzmir sevdalıları Konak'ta anıldı
Konak Belediyesi ve İzmir’i Sevenler Platformunun düzenlediği “İzmir Sevdalılarına ...
Hanri Benazus’dan anlamlı bağış
Yazar ve iş insanı Hanri Benazus, binlerce fotoğraftan oluşan Gazi Mustafa ...
BBŞT sahnesinde ikinci gala!
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT) 2021-2022 sezonunun ikinci galasını, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri