POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Otomobil otobüs durağına daldı: 3 can kaybı!
Otomobil otobüs durağına daldı: 3 can kaybı!
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
27 Ekim 2020 Salı - 09:04

"Böyle giderse memlekette cerrah kalmaz"

Tıp mezunları bu yıl uzmanlık için beyin cerrahisi ve jinekolojiyi neredeyse hiç tercih etmedi, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisi ise alt sıralara düştü. Uzmanlara göre cerrahinin tercih edilmemesinde performans sistemi, uzun nöbetler, hekime şiddet ve açılan tazminat davaları gibi nedenler etkili.

 Böyle giderse memlekette cerrah kalmaz

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları doğrultusunda yerleştirmeler tamamlandı. Yerleştirmeler sonucunda beyin cerrahisi ve kadın doğum alanlarının neredeyse tercih edilmediği, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisinin ise tercihte alt sıralara düştüğü belirlendi. Geçmiş yıllarda yarışa girilen alanların şimdi hiç tercih edilmiyor olmasının ise ilerleyen dönemde sağlık açısından önemli sorunlara neden olacağı belirtiliyor.

Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberinde görüşlerine yer verilen uzmanlar, cerrahinin tercih edilmeme nedenlerini anlattı.


Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Seher Demirer, “Genel cerrahi ciddi mücadele edilen, okul birincilerinin tercih ettiği oldukça popüler bir alanken, şimdi ‘neden az tercih ediliyor’ diye sormak lazım.

PERFORMANS SİSTEMİ: Cerrahların yıllar içinde ciddi gelir kayıpları oluştu. Bunun en önemli nedeni ise ne yazık ki performans sistemi. Hala SGK’nın performans listesinde adı geçmeyen bir sürü ameliyatımız var. Böyle olunca da bu ciddi bir isteksizlik doğuruyor. Mezunlar ‘Ben enayi miyim neden para kazanamayacağım, çok iş yükü altına gireceğim bir alanı seçeyim’ diye düşünüyor. Örneğin ürolojinin bize göre çok daha kolay yapılan, az yorucu, kısa sürede bitirilen girişimleri var. Ama bizim büyük ameliyatlarımızla hemen hemen aynı puanla değerlendiriliyor.

HEKİME ŞİDDET VE YÜKLÜ TAZMİNATLAR: Öte yandan çok riskli alanlar. Ameliyat sırasında ya da sonrasında komplikasyonlar çıkabilir. İnsanlar bu durumda ya şiddete ya da yargıya başvuruyor, doktorlar ciddi tazminat yüküyle karşılaşıyor.

UYKUSUZ NÖBETLER: Gençlerin bu alanları daha az istemesinin diğer bir sebebi de örneğin beyin cerrahisinde, kalp damarda, kadın doğumda nöbet işi çok fazla. Uykusuz kaldığınız, ameliyathanede geçirdiğiniz saatler o kadar fazla ki bu sizin beden sağlığınızı, aile hayatınızı çok etkiliyor. Artık gençler ailesine, sevdiklerine zaman ayırmak istiyorlar.

KALİTE DÜŞÜYOR: Cerrahi artık tercih sıralamasında alt sıralara düşüyor ve tercihlerini kazanamayanlar gidip istemeye istemeye cerrahiye giriyorlar. Bu da idealist, işini aşkla yapan, kaliteli hekimlerin yetişmemesine; sadece görevini yapan, daha fazlasıyla ilgilenmeyen cerrahların sayısının artmasına neden oluyor. Bu durum da önümüzdeki dönemde kaliteli hekime ulaşmakta sorun yaşanmasına neden olacak” dedi. 

GÖÇMEN HEKİMLER DOLDURACAK

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke: “Kadın doğumda eğitim süreci çok yoğun ve meşakkatli. Asistanlık dönemlerinde ayda 10-15 geceye varan nöbetleri var. Doktorlarımız 5-10 dakika içinde doğru müdahaleyi yapmazlarsa anne de bebek de kaybedilebilir. Bu durumda milyon liralık maddi tazminat davalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Riski daha az branşlara göre kadın doğum hekimlerinin kazançlarında farklılık yok denecek kadar az. Önümüzdeki dönemde doğru düzgün hizmet verecek Türk vatandaşı kadın doğum uzmanı kalmayacak, bu uzmanlık alanı göçmen hekimlerle dolacak. Bu nedenle kanuni düzenlemelerle kadın doğum gibi riskli ama ülke için önemli ve stratejik uzmanlık dallarının desteklenmesi gerekiyor.”

İLK 100 NEREYİ TERCİH ETTİ?
DERİ HASTALIKLARI VE ESTETİK REVAÇTA

TUS 2020 1. dönem sınav sonuçları doğrultusundaki yerleştirme listesine göre, ilk 100 arasında en çok tercih edilen branş 40 kişi ile deri ve zührevi hastalıkları alanı, 16 kişi ile plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanı oldu. Bir diğer en çok tercih edilen branş ise toplamda 13 kişinin tercihiyle radyoloji. Nöroloji, kalp ve damar cerrahi, tıbbi biyokimya, kardiyoloji, nükleer tıp, tıbbi patoloji ve ruh sağlığı ve hastalıkları ana branşlarına ise yalnızca 1 hekim yerleşti. 

 
4 günlük tatilin favorisi sahiller!
 
Saldırıda yeni detaylar: Paramotorla gelmişler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'sahte içki'den 1 ölüm daha!
İzmir'de metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle tedavi gören bir kişi daha ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 26 Ekim 2020 günlük corona virüs tablosunu açıkladı
AstraZeneca/Oxford aşısında umut veren gelişme
AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen potansiyel ...
 
İzmir'de korkunç bilanço: Ölenlerin sayısı 35'e yükseldi!
İzmir'de sahte içki içtikten sonra fenalaştığı öne sürülen 2 kişi daha ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Türkiye'de son 24 saatte Covid-19'dan 72 kişi hayatını kaybetti, 2 bin ...
Vali Köşger'den korkutan açıklama: Vaka sayısı 10 günde iki katlandı, 2 günde 15 ölüm!
Pandemiyle ilgili, “İzmir’de 20 gün öncesine göre vaka sayısı 3,5 kat ...
 
Ünlü cerrah kullandığı cihazları o müzeye bağışladı
İzmir'de ocak ayında vefat eden beyin cerrahı Prof. Dr. Şevket Tektaş'ın, ...
Bakan Koca'dan 112 çalışanlarına aşure sürprizi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ziyaret ettiği İstanbul Sağlık Müdürlüğü ...
Bakan Koca son 24 saatin verilerini açıkladı
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin günlük corona virüs tablosunu paylaştı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri