POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
2 Ağustos 2021 Pazartesi - 10:29

"Her yere gelişigüzel ağaç dikilemez"

Peşi sıra gelen orman yangınları, halkımızı ağaç seferberliğine yöneltse de yanan arazinin kendine gelmesi için en az 1.5 yıla ihtiyaç duyuluyor. TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, "Her yere gelişigüzel ağaç dikilemez, doğa size hangi türü istediğini söylüyorsa, o bölgede o ağaç dikilir" diyor.

 Her yere gelişigüzel ağaç dikilemez

Antalya'nın Gündoğmuş ve Manavgat, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas ile Seydikemer ilçelerinde ve Tunceli'de orman yangınları devam ediyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, son 5 günde 32 ilde meydana gelen 119 yangının kontrol altına alındığını duyurdu. 

Hürriyet gazetesinden Ömür Kurt'un haberinde görüşlerine yer verilen TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, orman yangınları sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. 

Yanan bir bölgenin ağaçlandırılması için gereken zamanı değerlendiren Öztürk, "Bu konu yanan alanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Öncelikle bölgede yanan, tahrip olmuş ağaçların çıkarılması gerekir. Ardından bu sahanın ağaçlandırma etüt çalışması yapılması için bir süreye ihtiyaç vardır. Bu işlemlerden sonra ağaçlandırma çalışmalarına dair hazırlıklar başlar. Karşımıza 'Sahayı ağaçlandıracak uygun fidan var mıdır' sorusu çıkar" dedi. 

"HEMEN AĞAÇLANDIRMA OLMAZ"

Yangından ortalama 1.5 yıl sonra ekime başlanabileceğini belirten Öztürk, "Eğer uygun fidan yoksa, o fidanın da fidanlıkta büyütülmesi gerekir. Bir fidanın büyütülüp sahaya ulaşması için de ayrıca ortama 8-10 aya ihtiyaç vardır. Temmuz ayında çıkan yangını ele aldığımızda yaklaşık ekim/kasım aylarına kadar saha incelemesi yapılacaktır. Nerede ağaçlandırma çalışması yapılacağı, nerede kendiliğinden topraktaki tohumlarla gerçekleşecek çimlenme yapılacağı belirlenecek. Tohum için ocak-şubat aylarını beklemek gerekecek. Büyüme periyodu 10 ay ise, 2022 kasım-aralık en erken dikim tarihi olarak karşımıza çıkacaktır. Kızılçam için konuştuğumuzda, nisan-mayıs ayında kozalak hasadına başlamak gerekir. Kozalaktan tohum çıkarma işlemi devreye girer. Bu da yanan alandaki ekim süresinin 2.5 yıla uzaması anlamına gelir" diye konuştu. 

"30-50 YILDA BÜYÜYOR"

Kızılçamın diğer türlere göre hızlı büyüdüğünü söyleyen Öztürk, "Bu ağaçların tekrar, yanmadan önceki büyüklüklere ulaşması yaklaşık 30-50 yıl alabilir. Bu, toprağın özelliğine, derinliğine, yağış miktarına, bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir. Fidanlar dikilen bölgelere göre farklılık gösterir. Bütün yanan alanlar ağaçlandırılmaz, fidan dikilmez. Yeterince yaşlı ağaçların bulunduğu ve toprakta yeterli yaşayabilir tohum olduğu görünen alanlar, o tohumlar çimlenerek yeniden orman oluşturduğundan, gelişimi için bırakılabiliyor" dedi. 

"AĞAÇ TÜRÜNÜ DOĞA BELİRLER"

'Doğa size hangi türü istediğini söylüyorsa o bölgede o ağaç dikilir" diyen Öztürk, "On binlerce yıldır o bölgede hangi ağaç türünün yaşayacağını doğa kendisi belirlemiştir. Başka ağaç türünü getirdiğinizde, adaptasyon sorunları, hastalık ve büyüme gerilikleri gibi sorunlar ortaya çıkar. O nedenle kural eski orman nasılsa benzer yapıda ormanın kurulması beklenir. Öte yandan ağaçlandırma çalışmaları yapılırken, mümkün olan yetişme ortamlarında karışık ormanlar kurulabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

"DOĞAL HALİ İLE AYNI OLMAZ"

Doğal yaşamın tekrar kurulmasının çok uzun zaman aldığını beliryen Öztürk, doğal haline çok yakın özellikleri alması için yaklaşık 100 yıl gibi bir sürenin geçmesi gerekirtiğini belirtti. 

"TOPLUMA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Öztürk, "Türkiye’de yangın istatistiklerine baktığımızda hemen hemen yangınların yüzde 95’ini insan hata ve kasıtlarıyla çıktığını görüyoruz. Burada en önemli nokta, ormanların bizim yaşam kaynağımız olduğunu görmemizde saklı. Yangınların sönmesinden ziyade yangının çıkmasını engellemek gerekmektedir. Orman yanıcı maddenin en yüksek olduğu varlıktır. Yangında, ekosistem olarak tahrip olur. Bu nedenle ateş ile ormanı buluşturmamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz" dedi. 

 
Orman yangınları sigorta kapsamında mı?
 
'Filenin Sultanları'ndan kritik zafer!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orman yangınları sigorta kapsamında mı?
Ortalama her yıl 3 bine yakına orman yangını meydana geliyor. Ve son yıllardaki ...
İzmir'de utanç: Üvey babanın cinsel tacizini günlük ortaya çıkardı
Bornova ilçesinde A.B.B. (16) adlı kız çocuğunun günlüğü, üvey baba Engin ...
İzmir'de sinyalizasyon kablolarının çalınması İZBAN seferlerini aksattı
İzmir'de tren sinyalizasyon hattındaki kabloların çalınması nedeniyle ...
 
3 ilde 8 noktada yangınlar sürüyor
Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer yangınları ...
ABD senatosuna telefon güvenliği tavsiyesi
Akıllı telefonlar siber korsanların hedefi. ABD Senatosu için önerilen ...
İzmir'de 20 günde bin 289 yangına müdahale edildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ...
 
İzmir'in o ilçesindeki 40 konut için özelleştirme kararı
Torbalı'da bulunan TOKİ konutlarındaki bir blok için özelleştirme kararı ...
3 ilde 8 noktada yangınlar sürüyor
Antalya'nın Gündoğmuş, Manavgat ve Akseki, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, ...
Kentler arasında zor gün dayanışması: İzmir'den Antalya, Adana ve Muğla’ya yardım eli
Karadeniz’i geçen hafta vuran sel felaketinin ardından ülkenin güney kentlerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri