POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Otomobil otobüs durağına daldı: 3 can kaybı!
Otomobil otobüs durağına daldı: 3 can kaybı!
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
6 Aralık 2021 Pazartesi - 09:33

'Kırmızı' alarm: O ilaçların satışında korkutan artış!

Son 5 yılda kırmızı reçeteyle satılan uyuşturucu niteliğindeki ilaçları kullanan hasta sayısı arttı. 2017'de 265 bin 701 hasta, 717 bin 194 ilaç kullandı. Bu yılın ilk 9 ayında kullanılan ilaç sayısı 820 bine yaklaştı. Tedavi için bu ilaçları kullanan ve zor durumda kalanlar Meclis’e başvurdu.

 Kırmızı  alarm: O ilaçların satışında korkutan artış!

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) verilerine göre, kırmızı reçete ile satılan uyuşturucu niteliğindeki ilaçların satışı ile bu ilaçları kullanan hastalar son 5 yılda periyodik olarak artış gösterdi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, bazı vatandaşlar kırmızı reçete ile satılan uyuşturucu niteliğindeki ilaçların kullanımına ilişkin TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuruda bulundu. Vatandaşların bazıları da TCK'da uyuşturucu maddeler isim isim sayılmadığı için bazı tıbbi ilaçların da bu kapsama girdiği kabul edildiğinden tedavi için söz konusu ilaçları kullananların zor durumda kalmasından şikâyetçi oldu. Dilekçe Komisyonu, başvuruları işleme alarak konuyu Sağlık Bakanlığı'na iletti. Sağlık Bakanlığı TİTCK, 12 Kasım 2021 tarihinde Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği yazıda, uyuşturucu kapsamında yer alan ilaçların suiistimalinin engellenmesi amacıyla söz konusu ilaçlara yönelik "kırmızı reçete" uygulaması yapıldığını belirterek, kırmızı reçete ile verilecek ilaçlara ilişkin hususlara dair yayımlanan, tamim, genelge ve talimatları sıraladı. Bakanlık, 2018’den bu yana kırmızı reçete ile satılan ilaçların "Reçetem Sistemi" üzerinden elektronik olarak e-defterlere kaydedildiğini ve sıkı takibinin yapıldığını belirtti.

1 MİLYONU AŞACAK
Sağlık Bakanlığı, kırmızı reçete ile satılan ilaçların son 5 yıldaki satış miktarı ve bu ilaçları aynı yıllar için reçete ile kullanan hasta sayısını da açıkladı. Buna göre; 2017 yılında 265 bin 701 hasta, 717 bin 194 kırmızı reçeteli ilaç kullandı. Bu sayı 2019 yılında 367 bin 929 hasta ve 1 milyon 110 bin 369 ilaç kullanımı olarak gerçekleşti. Koronavirüs salgını döneminde göreceli olarak bir azalma olsa da 2020 yılında 318 bin 576 hasta, 979 bin 40 ilaç kullanımı oldu. 2021 yılının ilk dokuz ayında ise 266 bin 192 hasta, 819 bin 703 ilaç tüketirken, bu sayının yıl sonunda bir milyonu aşması bekleniyor.

SUİSTİMALE DİKKAT
Bakanlık şikâyetleri yanıtlarken, kırmızı reçeteyle satılan ilaçların etken maddesini içeren bazı ilaçların yeşil veya normal reçete ile de satılabildiğine dikkat çekerek, "Pregabalin ve Gabapentin adlı maddelerin tıbbi kullanımının dışındaki suistimalinin ya da resmi makamlardan izin alınmaksızın üretilip uyuşturucu madde etkisi doğurması nedeniyle kullanıldığının adli tahkikatla tespiti ve TCK ilgili maddesi gereğince “uyuşturucu veya uyarıcı” olarak kabul edilip edilmeyeceği Adli Tıp Kurumu 5. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından değerlendirilmektedir" ifadesini kullandı.

ANTİBİYOTİKTE UMUTLU GELİŞME
Diğer yandan Türkiye’de antibiyotik kullanımında yeni rakamlar umut veriyor. TİTCK verilerine göre akıllı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması çalışmaları sonucunda doktorların antibiyotik reçeteleme eğilimi 2011’e oranla 2020’de yüzde 31 azaldı. Türkiye’de 2011’de 1000 kişi başına 42.28 birim olan antibiyotik tüketimi, 2020’de 24.39 birime düştü. 2011’de reçetelerin yaklaşık yüzde 35’inde antibiyotikler yer alırken bu oran 2020’de yüzde 24’e geriledi. Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde ise antibiyotik kullanımında çok artış yaşandı. 2019’da yüzde 23.87 olan antibiyotik kullanım oranı, 2020’de yüzde 24.31’e çıktı. Yine 2011’de 218 milyon kutu olan antibiyotik satışı 2020’de 122 milyon kutu olarak gerçekleşti. 2011’de toplam ilaç için harcanan paranın yaklaşık yüzde 11’i antibiyotiklere giderken, 2020’de bu oran yüzde 3’e düşerek 1 milyar 352 milyon lira olarak tespit edildi. 2011 ila 2020 arasında antibiyotiklere toplam 12 milyar 599 milyon TL harcama yapıldı. (Milliyet)

 
AK Parti İzmir'de 2 günlük büyük eğitim zirvesi!
 
Yükseliş sürüyor: Gözler Merkez Bankası'nda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Omicron' varyantına karşı takviye doz önlemi
Japonya, yeni tip koronavirüsün "Omicron" varyantına karşı, takviye dozun ...
Şeker hastalarının insülin ihtiyacı için yeni yöntem
Kanada’da gerçekleştirilen tıbbi bir çalışma, kök hücre temelli bir tedavi ...
Son 24 saatte 185 can kaybı, 19 bin 357 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
 
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 20-26 Kasım'da illere göre 100 bin kişide ...
Bilim Kurulu üyesinden 'Omicron' uyarısı: Vaka sayıları anormal artacak!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Bilim Kurulu üyesinden 'yılbaşı kutlaması' uyarısı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yılbaşında ...
 
Reflü
Gastroözofagial reflü, mide ve on iki parmak barsağı muhteviyatının yemek ...
ABD'de yayılıyor: 12 eyalette tespit edildi
İlk kez Güney Afrika’da görülen ve endişeye neden olan yeni tip koronavirüsün ...
Son 24 saatte 228 can kaybı, 20374 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri