POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
3 Ekim 2019 Perşembe - 09:34

'Picasso’nun Galaksisi’ne rampa yok!

Yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren Ressam Meltem Uzgan’a göre hayat zor değil; onu zor yapan karşısına çıkan engeller... Tıpkı kentte kapısı herkes için erişilebilir kültür sanat etkinliklerine ‘mimari ayıplar’ nedeniyle erişememek gibi...

 Picasso’nun Galaksisi’ne rampa yok!

Çocukluğundan bu yana resme karşı ilgisi ve yeteneği olan Meltem Uzgan, yaklaşık 12 yıldır da hünerlerini kişisel sergileriyle paylaşıyor.

Tablolarındaki renkleri, özgür fırça darbeleri ve sürrealist figürlerle süslüyor. Tekerlekli sandalyede hayatını sürdürdüğü için kendini asla ‘engelli’ olarak tanımlamıyor. Meltem’e göre hayat zor değil; hayatı zorlaştıran karşısına çıkarılan engeller... Tıpkı, kentte herkes için erişilebilir olan kültür sanat etkinliklerine, mimari engellerden dolayı onun erişememesi gibi…

Sevdiği sanatçıların uzun zamandır beklediği eserleri nihayet sergilenmiş, o sabah evinden büyük bir heyecan ile çıkmıştı. İlk durağı, Picasso’nun Dora Maar temalı tanınmış portresinden ilham alan Fransız Sanatçı Bernard Pras’ın Fransız Kültür Merkezi’ndeki Dora adını verdiği enstalasyon oldu. Salona girmek için rampa bulamayınca görevlilerin yardımıyla güç bela merdiven basamaklarından yukarı taşındı. Ardından Arkas Sanat Merkezi’nde İspanyol ressam Pablo Picasso’nun gösteri dünyasını konu aldığı eserlerinden oluşan sergisini görmek için oradan ayrıldı. Ancak bu sefer o kadar da ‘şanslı’ değildi.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre Uzgan sergi salonunda engelli rampası olmadığı gerekçesiyle görevliler tarafından, ‘Üzgünüz’ denilerek kapıdan geri çevrildi.  Kültür başkenti olmayı hedefleyen İzmir’de bir engelli için sanata erişebilirliğin önünün kesilmesinin utanç verici olduğunu ifade eden Meltem, “Engelliler de sanatsever olabilir” diyor.

UTANÇ VERİCİ!
Erişilebilirlik konusunda birçok sorun yaşayan; mimari engeller ve toplumun önyargıları karşısında zorlanan Meltem, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Geçtiğimiz haftalarda iki önemli sanat merkezinde eş zamanlı olarak iki sergi açıldı. İlki, Fransız Kültür Merkezi’nde dünyaca ünlü Fransız sanatçı Bernard Prass’ın geri dönüşümlerden oluşturduğu ‘Dora’ enstalasyonu. Bir diğeri de Arkas Sanat Galerisi’nde açılan ‘Picasso Gösteri Sanatları’ sergisi. Her şeye rağmen ‘Dora’ enstalasyonunu görebildiğim için bir miktar şanslı olsam da düşme riskini göze alarak üç görevli eşliğinde merdivenlerden çıkarıldım. Daha sonra gittiğim Arkas Sanat Galerisi’nde ise binanın engellilere uygun olmadığı gerekçesiyle kapıdan çevrildim. Yetkililer, yüzüme karşı ‘Sizin gibi başka kişiler de geldi; onları da geri çevirmek zorunda kaldık. Üzgünüz’ dediler. Gerekçeleri içerisi merdivenli ve darmış; tekerlekli sandalye almıyorlarmış. Oysa ki içeriden veya dışarıdan asansör düzeneği uygulanabilir ve bunu yapmak prestijlerine asla zarar vermez; binaların özelliğini de bozmazdı. Neden İzmir’deki önemli sanat galerilerinde bu olmasın? Sanatın herkese ulaşılabilir oluşu önemli. Bir ressam olarak görmeyi çok istediğim sergilerdi. Bu yüzden yaşananlar için çok üzüldüm. Ne diyebilirim ki, İzmir adına utanç verici!” (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
CHP'li Bakan'dan zamlara karşı kanun teklifi: KDV yüzde 1'e düşsün
 
Facebook'a 1 milyon 600 bin liralık veri ihlali cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da sahne kursları 'perde' diyor!
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), her yıl düzenlediği tiyatro ...
İzmir'in sanat arenasında perde açılıyor!
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 2019-2020 sezonunu dünyaca ünlü sanatçılar ve sergilerle açıyor.
İzmirli usta oyuncu Tarık Ünlüoğlu hayatını kaybetti
Son olarak Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizi sinde Ünal Bey karakterine ...
 
'100 yıl Önceden' yeniden Foça sahnesinde!
Kybele Kadın Tiyatrosu ‘‘100 Yıl Önceden’’ isimli oyunu, gelen yoğun istek ...
Cazın kalbi üç gün boyunca Urla'da attı
İzmir'de Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odasının destekleriyle düzenlenen ve ...
Ölümsüz eser Torbalı sahnesinde!
Son haftalarda üst üste önemli organizasyonlara imza atan Torbalı Belediyesi, ...
 
5. Murad'ın hayatı bale sahnesinde
İzmir Devlet Opera ve Balesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun en kısa süre tahtta ...
Urla'da caz rüzgarı esiyor!
İzmir'de Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odasının destekleriyle düzenlenen ve ...
İzmir Devlet Tiyatrosu o tarihte perde açacak!
Sezon açılışı, 1 Ekim'de "Arf Sabiti" adlı oyunla Konak Sahnesi'nde olacak
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri