POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
21 Eylül 2018 Cuma - 10:06

'Sakin Şehir'in tarihi tapınağı ayağa kalkıyor!

Seferihisar Belediyesi’nin İzmir Kalkınma Ajansı’nın açtığı “Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı” kapsamında sunduğu proje kabul edildi. Proje kapsamında “Dionysos Tapınağı Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri” hazırlanacak. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Çok önemli bir gelişme, tarihi tapınak ayağa kalkacak” dedi.

 Sakin Şehir in tarihi tapınağı ayağa kalkıyor!

Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, MÖ 2000’li yıllara dayanan tarihiyle İyonya’nın en büyük liman kenti olan Teos Antik Kenti, 2009 yılından itibaren yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. İyonya’nın başkentlerinden biri olarak bilinen Teos, tarihte dönemin sanatçılarının yaşadığı ve ilk Aktörler Birliği’nin kurulduğu yer olarak biliniyor. Yine en büyük Dionysos Tapınağı da Teos’ta bulunuyor.

Proje kabul edildi
Seferihisar Belediyesi İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından açılan hibe programına İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Seferihisar Kaymakamlığı ortaklığıyla başvurdu. Ajansın 2017 Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı Projelendirme bileşeninde  “Teos Ören Yeri Dionysos Tapınağı Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri Hazırlanması” adıyla sunulan proje başarılı bulunarak kabul edildi. 259 bin 472 lira bütçeli projenin %75’i olan 195 bin 972 lira İZKA tarafından karşılanacak. Ekim ayı içerisinde sözleşme imzalanarak başlayacak ve 15 ay sürecek proje süresince, Dionysos Tapınağı projeleri hazırlanarak kurul onayı alınacak ve Teos’un bilinirliğini arttırıcak çalışmalar yapılacak.



Gün gelecek o hayal gerçekleşecek! 

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Projenin geçmiş olması bizim için çok değerli. Teos Antik Kenti’nin kazı çalışmaları başlaması için 2009 yılında göreve gelir gelmez büyük çaba harcamıştık. Dönemin Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’dan da çok büyük destek görmüştük. Kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden çok değerli hocamız Prof.Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında devam ediyor. Teos’un tarihi güzelliklerini gün ışığına çıkarmaya devam ediyoruz. İZKA tarafından açılan program, tam Dionysos Tağınağı’yla ilgili yapmayı düşündüğümüz çalışmalar için biçilmiş kaftandı. Projemiz geçtiği için çok mutluyum. Şimdi proje kapsamında Teos Antik Kenti Dionysos Tapınağı projeleri hazırlanarak kurul onayı alınacak, Teos Kent günleri düzenlenecek, Dionysos Tapınağının dünyaca ünlü mimarı Hermogenes ve Tapınak Mimarisi üzerine Uluslararası Konferans düzenlenecek ve böylece Tapınağı ayağa kaldırmak için önemli adımlar atılırken ulusal ve uluslararası arenada Teos Antik Kentinin tanınırlığı arttırılacak. Ve gün gelecek, tarihte ilk aktörler birliğinin kurulduğu bu kentte iade-i itibar verilecek ve kazıya başladığımız ilk gün söylediğimiz gibi “Oscar Töreni” bir gün Teos’ta yapılacak. Tüm bunlar için çok heyecanlıyız. İZKA Yönetimine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Teos
M.Ö. 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve uzun yıllar Karyalıların yaşadığı kent, 3. yüzyılda Dionysos Oyuncular Birliği'nin merkeziydi ve oyuncular 12 İyon kentinden biri olan Teos Antik Kenti'nde özel haklara sahip olarak yaşıyorlardı.

 
Dikkat: e-postayla gelen büyük tuzak!
 
CHP'de Torun'dan net takvim açıklaması ve aday adaylarına mesaj!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ın parklarına hijyenik dokunuş!
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta her gün binlerce kent sakinini ağırlayan ...
İzmir sokak lezzetleri Lyon'u fethetti
İzmir, Avrupa'nın "gastronomi başkenti" olarak bilinen Lyon'da bu yıl ...
Bornova’da yaz-kış yüzme keyfi
Bornova Belediyesi tesislerinde bir çok farklı dalda düzenlenen spor kursları ...
 
Bornova'nın öğrenci dostu projesi çığ gibi!
Bornova Belediyesi’nin, üniversite öğrencilerine sosyal ve ekonomik olarak ...
Büyükşehir'de anlamlı buluşma anlamlı mesajlar
Gaziler ve şehit ailelerinin dernek temsilcilerini ağırlayan İzmir Büyükşehir ...
Köy Enstitüleri ruhu Karşıyaka’da yaşıyor
Karşıyaka Belediyesi İsmail Hakkı Tonguç Gençlik Eğitim Merkezi öğrencileri, ...
 
Pekdaş: Kendimi çok şanslı hissediyorum
1925 Gençlik ve Spor Kulübü’nün kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan ...
Çiğli Belediyesi'nden istihdama katkı
Özel firmalarla yaptığı anlaşmalar doğrultusunda aracılık ettiği 4 bin ...
Ordu Bulvarı’na kesintisiz ulaşım geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar planında "yol" olarak görünmesine rağmen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri