POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
28 Nisan 2021 Çarşamba - 11:38

'Seyyar' isyan: Ya açlıktan öleceği ya da intihar edeceğiz!

Tam kapanma kararına isyan eden İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Kapanma yokken bile günde 50-60 lirayla çalışan seyyar satıcılarımız bu süreçte evlerinden çıkamayacak, ekmek parası kazanamayacak. Bu gidişle ya açlıktan öleceğiz ya da intihar edeceğiz” dedi.

 Seyyar  isyan: Ya açlıktan öleceği ya da intihar edeceğiz!

Türkiye genelinde 18 gün boyunca uygulanacak tam kapanma süreci, seyyar satıcı ve sokak sanatçılarını da kara kara düşündürüyor. İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Kapanma yokken bile günde 50-60 lirayla çalışan seyyar satıcılarımız bu süreçte evlerinden çıkamayacak, ekmek parası kazanamayacak. Bu gidişle ya açlıktan öleceğiz ya da intihar edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ve 29 Nisan Perşembe akşamından başlayarak 17 Mayıs pazartesi sabahına kadar sürecek 18 günlük tam kapanma süreci, esnafı ve geçimini sokaktan kazanan çalışanları zor durumda bıraktı. İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, pandemi sürecinde ülke genelindeki 6.5 milyon seyyar satıcının iş yapamadığını, akrabalarından ve arkadaşlarından aldıkları borçlarla geçinmeye çalıştıklarını belirtti.

“TAŞ DEĞİLİZ Kİ 18 GÜN BEKLEYELİM”

İzmir’deki 200 bin seyyar satıcı ve sokak sanatçısının günlük 50-60 lira ile geçinmek zorunda kaldığını anlatan Laçin, “Normal günlerde bile bu parayı kazanmakta zorlanıyorduk. Bir de zabıta tarafından kesilen cezaları düşününce 1 haftalık kazancımız bu cezalara gidiyordu. Evimize zar zor ekmek götürürken bir de 18 günlük kapanmanın gelmesi bizleri çaresiz bırakıyor” dedi. Ekmeğini sokaktan kazanan ve günübirlik işlerle geçinen kesimin yasaklar sürecinde dışarı çıkamayacağını vurgulayan Laçin, “Peki devletimiz ‘evden çıkmayın’ dediği bu insanların ne yiyip içeceğini düşünmüyor mu? Zaten paraları yok, faturalarını ödeyemedikleri için elektrikleri, suları yok. Çocuğuna alacağı bebek bezi, bebek maması yok. Bu insanlar taş değil ki oturup 18 gün aç bir şekilde beklesinler” diye konuştu.

“YA AÇLIKTAN YA DA…”

Sabit esnafın bir kısmına sağlanan devlet desteğinin yetersiz olduğunu, seyyar esnafın ise hiçbir şekilde bu desteklerden yararlanmadığını aktaran Laçin, “Önümüzde fazla bir seçeneğimiz yok. Ya evimizde aç, susuz bir şekilde oturup ölümü bekleyeceğiz ya da bu duruma daha fazla dayanamayıp intihar edeceğiz. Zaten son 3 ayda hızla artan esnaf intiharları, önümüzdeki 18 günlük kapanmada daha da artacak gibi görünüyor. İnsanlar artık çaresiz ve açlıktan bunalmış durumda” ifadelerini kullandı. Yerel yönetimlerin elinden geldiğinde zor durumdaki ailelere gıda yardımı yaptığını fakat bunun da yetersiz olduğunu kaydeden Laçin şunları söyledi:

“ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDASINIZ”

“Madem tam kapanma kararı alınıyor o zaman çalışamayan insanların ihtiyaçlarını giderecek çözümler sunulmalıydı. Bu çözümler; evinin günlük geçimini sağlayacak kadar bir meblağ veya evin ihtiyacı olan gıda ürünlerinin verilmesi şeklinde olabilir. Yine bu süreçte elektrik ve su faturalarının da ertelenmesi sağlanmalıydı. Günlük çalışan ve günlük para kazanan birine ‘evinde otur’ diyorsan çözümünü de sunmak zorundasın. Yaşanacak olan ölümlerden, bu insanları zorla evlerine kapatanlar sorumludur.    

“KAYIT ALTINA ALINSAYDIK FARKLI OLABİLİRDİ”

Yaklaşık 2 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve devletimize sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Eğer bizi kayıt altına alıp, sabit esnaftan uzakta belli bölgelerde yer gösterilerek çalışmamız sağlansaydı 18 günlük kapanma sürecinde gevrek, kestane, mısırcı gibi gıda ürün satan arkadaşlarımız çalışmaya devam edebilirdi. Yöneticilerimiz lütfen inisiyatif kullanarak bu zor süreci birlikte ve üzüntü yaşamadan aşmak konusunda sokak satıcılarına yardımcı olsunlar. Onların tek bir imzasıyla çözülebilecek sorunlar, intiharla bitmesin.”  

 
Çeşme'de iki sanatçı kavga etti, koruma kararı çıktı!
 
''Cebimdeki 50 lira ile 17 gün nasıl yaşarım!''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pandemide en fazla iş talebi kuryeliğe oldu!
Pandemide sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle internet alışverişlerinin ...
TTO Başkanı'ndan çarpıcı çıkış: Çernobil Gaziemir'de değil Torbalı'da!
‘İzmir’in Çernobili’ tartışmasında TTO Başkanı Olgun da dahil oldu. Yapılan ...
"Hasarsız aracı götürüp, hasarlıyı satıyorlar"
TÜDEF Başkanvekili Sinan Vargı, araç alacak vatandaşlara, "TSE Yeterlilik ...
 
THY'den 'tam kapanma' açıklaması
Türk Hava Yolları (THY), salgın tedbirleri kapsamında alınan 'tam kapanma' ...
İzmir'de oto yıkamacılarda 'çamur' bayramı!
İzmir'de toz taşınımı sonrası yağmurla birlikte araçları çamura bürünen ...
Enginardaki rekolte ve fiyat üreticinin yüzünü güldürdü
Türkiye'nin enginar üretiminin yüzde 35'inin yapıldığı İzmir'de üreticiler, ...
 
İşletmelerin kira ödemelerine salgın ayarı!
Pandemi yüzünden kapanan ve zor durumda kalan işletmeler için kira düzenlemesi ...
EİB’ten 2021’in ilk çeyreğinde 190 ülke ve bölgeye ihracat
Ege İhracatçı Birlikleri, Mart ayında yüzde 18 artışla 1 milyar 286 milyon ...
İhracatta şeftali bereketi yaşanacak
Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri