POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
AK Parti'de MKYK'nın perde arkası!
AK Parti'de MKYK'nın perde arkası!
15 Nisan 2019 Pazartesi - 08:39

'Şifa bulayım' derken canınızdan olmayın !

Uzmanlar bitkilerle tedavi anlamına gelen fitoterapi adı altında piyasada satılan ürünler konusunda halkı uyarıyor. Profesör Abdürrahim Koçyiğit, "Satılan ürünlerin içerik analizi ve endikasyonları yok. Piyasada herkes kendi adına ilaç üretir hale geldi. Sadece Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlere güvenin" dedi.

 Şifa bulayım  derken canınızdan olmayın !

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul'da 24-27 Nisan tarihlerinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi (GETAT) düzenlenecek. Kongre Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının bilimsel bir zemine oturtulması hedefini taşıyor. 

Tamamen doğal bitkisel yöntemlerle uygulanan ve alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen fitoterapi yöntemiyle tedavi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. İnternetten, aktarlardan "fitoterapi ilacı" adı altında pek çok ilaca ulaşmak mümkün.

Bezmialem Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı'ndan  ve aynı zamanda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi (GETAT) 2019 Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, "Halkımız fitoterapi ilacı diye aldıkları ürünlere dikkat etsinler" uyarısında bulundu.

Milliyte gazetesinden Mert İnan'ın sorularını yanıtlayan Koçyiğit, "Ciddi riskler söz konusu. Ürünlerin mutlaka hekim kontrolünden geçmiş üzerinde araştırmaların tamamlanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması gerekir" dedi.

Piyasadaki fitoterapi ilaçlarının Sağlık Bakanlığı'ndan izninin yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Koçyiğit, "Tarım Bakanlığı'nın ruhsatlandırdığı 3500'ün üzerinde bitkisel ürün var, üzerinde 'İlaç değildir, gıda takviyesi' yazıyor. Ancak fitoterapi uzmanları bu ürünleri ilaç gibi kullanıyor. Bu işten anlamayan sertifika almadan bu işi yapan insanlar mevcut. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı bitkisel ilaçlar üretmeyi hedefliyoruz. Devletin vizyon ve teşviki de önemli. Bitkisel ilaç ve geleneksel tıp yöntemlerine hükümet destek veriyor ancak uygulanan yöntemlerde sıkıntı var. Fitoterapi ürünlerinde ciddi riskler söz konusu. Satılan ürünlerin içerik analizi ve endikasyonları yok. Sadece Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlere güvensinler. Çok tanınmış bir firmanın Anadolu'daki fabrikasını gezdik. 150'den fazla ürünü var ancak sadece 7, 8 ürün Sağlık Bakanlığı onaylı. Piyasada herkes kendi adına ilaç üretir hale geldi. Meşhur isimler var. Tarım Bakanlığı'ndan onay alıp kendi ürünlerini piyasaya sürüyorlar. Tedaviye gelen vatandaşlara olası risklere karşı onay formu imzalatıyorlar. Böylelikle yasal sorumluluktan kaçmış oluyorlar. Bazı bitkilerde sıkıntılar olabiliyor. Eczacı Prof. Dr. Erdem Yeşilada araştırma yayınladı. 50 aktarlardan papatya topladı ve ürünlerden sadece birinin gerçek olduğunu ortaya koydu. Aktardan papatya alıp tıbbi ürün yapan kişiler acaba bunun farkında mı? Hastaya gerçekten tıbbi papatya verip vermediğini nereden bileceğiz. "Bitkiden kanser ilacı yaptım' diyorsan, normal ilaç prosedürünü yerine getirmen gerekiyor."

Haberde, kendilerine başvuran bir şirketle yaşadıklarını aktaran Koçyiğit, "Bir bitki özütü getirdiler. Bize gelmeden önce 1 ton ürünü piyasaya sürmüşler. Özütten alakasız ürünler çıktı. Buraların çok iyi denetlenmesi lazım" dedi.

İnsanların yanlış tedavi edildiğini de söyleyen Koçyiğit, fitoterapi uygulamasıyla ilgili de, "Yüksek doz zerdeçal verirsen kanser yaparsın, düşük doz verirsen bu kez kanseri beslersin. Kemoterapi esnasında düşük doz zerdeçal verdiğinde tedavinin etkinliğini azaltmış olursunuz. Bu uygulamaları yapanların eğitimi, bilgisi çok iyi analiz edilmeli. İnsanlar yanlış tedavi ediliyor. Ozon tedavisi oldukça popüler hale geldi. Ozon terapisi uygulayan bir kişiye dozu nasıl ayarladıklarını sorduğumda, 'Hasta kötü hissederse azaltıyorum' cevabını verdi. Ozon tedavisinin laboratuvar ortamında yapılması, hastanın kan düzeyinin sürekli ölçülmesi gerekir" dedi. 

 
Beyaz etteki fiyat artışları tartışma yarattı
 
İzmir’de yeniden retro rüzgarı esecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlar açıkladı: Sigarayı en hızlı bırakma önerisi!
İngiliz sağlık uzmanları, tiryakilerin sigarayı bırakmaya çalışırken yalnız ...
Kanserin DNA'daki parmak izini arıyorlar
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi'nden bir grup bilim insanı, ...
Hastalarıyla çektiği filmle sağlıkta şiddete 'hayır' diyor
Meslek hayatında 2 kez saldırıya uğrayan İzmirli doktor Funda Müftüoğlu, ...
 
Skandal: Tetkik için alınan parça kayboldu!
Rahim ağzı kanseri testi için alınan parça kaybolan ve 2,5 aylık süreç ...
ABD'deki Türk doktordan aşı çağrısı!
Aşı karşıtı söylemlerin merkezindeki 3 maddeyle ilgili, ABD'de üniversite ...
Öykü Arin'e annesinden umut ışığı
Sağlığına kavuşabilmek için kök hücre nakli olmayı bekleyen 3,5 yaşındaki ...
 
Strese karşı günde 20 dakika doğa!
Bilim insanları, en az 20 dakika doğayla baş başa kalmanın stres seviyesini düşürdüğünü belirledi.
Lösemiyle mücadele eden üniversiteli Atakan'dan iyi haber
İzmir'de lösemiyle mücadele eden, hastalığın merkezi sinir sistemini de ...
630 gram doğan Su bebek hayata tutundu
24 haftalıkken 630 gram dünyaya gelen Su bebek, 2 kilo 320 grama ulaşmasının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri