POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
8 Şubat 2018 Perşembe - 14:45

"Sigarayı kalbinizin üstünde taşımayın"

İzmir Özel Can Hastanesi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları Uzmanları Prof.Dr. Sadık Ardıç ve Dr. Arzu İzmir, sigarayı bırakmak için gereken ilk şartın bağımlının ‘sigarayı bırakmaya karar vermesi’ olduğunu söyledi. Dr. Ardıç, bu kararı veren orta yaş üzeri kişileri, “Sigarayı Kalbinizin Üstünde Taşımayın. Torun sevmek istiyorsanız sigarayı bırakın’ diyerek motive ettiğini söyledi.

 Sigarayı kalbinizin üstünde taşımayın

Göğüs Hastalıkları, Tüberküloz ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sadık Ardıç ve Dr. Arzu İzmir, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili yaptıkları açıklamada, sigaranın zararlarını ve sigarayı bırakmanın yollarını anlattı.

Sağlıklı kalabilmek için sigarayı bırakmanın şart olduğunu ifade eden Dr. Ardıç, “Bugün bildiğiniz sigara kökenli bir çok hastalık var. Akciğer kanseri hastalığı birinci sırada geliyor. Kronik Obsesif Akciğer Hastalığı dediğimiz solunum yetmezliği ile giden ve yaşamda bir başkasına muhtaç olmayı gerektiren bir hastalık var. Toplumda görülme oranı yüzde 17-30 arasında değişiyor, Bu hastalığın da temel nedeni sigara. Aspest ile uğraşan biri sigara içiyorsa, yüzde 100 akciğer kanseri olma riski var. İnsan ömrünün sağlıklı yürütülmesi için sigaranın içilmemesi gerekiyor. Bireyin sigarayı bırakmak için önce karar vermesi gerekiyor. Karar verdikten sonra bu süreçte Sigarayı Bırakma Poliklinikleri bireye yardımcı olurlar. Sigaranın içerisinde 4 binden fazla zararlı madde var.  Bunların içerisinde bağımlılık yapan maddeler de var. Bir de sigara endüstrisinin kullandığı 600 madde var, ne olduğunu kimse bilmiyor” diye konuştu.

Sigarayı bırakmakta kullanılan özel ilaçlar olduğunu anlatan Dr. Ardıç, “Ama öncelikle bireyin kendi içerisinde bu işi çözmüş olması lazım. Nikotin yoksunluğu yaşatılmazsa bırakma işi süreklilik kazanıyor. O süre içerisinde kişiye niye bırakması gerektiğine ilişkin yaşamla ilgili, gelecek ile ilgili bilgiler verilmesi gerekiyor. Sigarayı kalbinizin üzerinde taşımayın, belli yaş grubundaki insanlara torun sevmek istiyorsanız sigarayı bırakın diyorum. Bu cümle bir çok hastamda etkili oluyor” dedi.

İzmir Özel Can Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir ise Hastanelerindeki Sigara Bırakma Polikliniği’nde yürüttükleri tedavi ve danışmanlık süreci hakkında bilgi verdi. Dr. İzmir, “Anamnez ve ayrıntılı fizik muayene, gerekli laboratuar tetkikleri, solunum fonksiyon testi ve radyolojik tetkikler ile hastalar değerlendiriliyor. Hastaların nikotin bağımlılık düzeyleri ve psikiyatrik ( anksiyete - depresyon) skalaları ölçülüyor. Ve hastalar için uygun tedavi başlanarak ve takip ve kontrolleri yapılıyor” diye konuştu. Dr. Arzu izmir, sigaranın tüm organları ve sistemleri etkileyen en önemli toplumsal zehirlenme olduğuna dikkat çekerek, dünyada 1.1 milyar, 17 milyon kişinin sigara içtiğini hatırlattı.   Dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiğin dikkat çeken Dr. İzmir, “Dünya Sağlık Örgütü’nce ‘’Sigara içmek’’, artık bir hastalık olarak kabul edilmekte ve nikotin bağımlılığının eroin, kokain… gibi bağımlılık yapıcı maddelerden 4-8 kat daha bağımlılık yapıcı olduğu belirtilmektedir. Çevrenizdekiler pasif içicilikle, her içtiğiniz 4 sigaradan 1’i ile etkilenmektedir. Sigara bırakma belki sanıldığı kadar kolay olmayacak, ancak milyonlarca kişi bu bağımlılıktan kendini kurtarmışlardır. Ve unutmayın ki; başaranlar da en az sizin kadar sigara bağımlısıydı. Bu konuda göğüs hastalıkları ve sigara bırakma polikliniğimizden sigara bırakma danışmanlığı alabilir ve kendinizi bu bağımlılıktan kurtarabilirsiniz” dedi.

 
Çevrece minikler kazandı
 
Çeşme’deki jeotermal isyanı Meclis’e taşındı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağrılarından neştersiz kurtuldu!
61 yaşındaki Mustafa Peksöz’ün ayaklarındaki güç kaybı ve yaşadığı ağrılar ...
Point Bornova'da 'bebek bakımına dair her şey!'
Point Bornova’da düzenlenen ‘Bebek Bakımına Dair Her Şey’ isimli söyleşide ...
Yıllar süren mücadele: 2 Türk dünyaya umut oldu!
Almanya'da yaşayan Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Dr. Özlem Türeci’nin yıllardır ...
 
ABD'de grip kabusu: 1 haftada 16 çocuk öldü!
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezlerinin açıklamasına göre son bir ...
'Yüz okuma' hastalıklara set çekebilir!
Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) tarafından düzenlenen eğitimde ...
Akdeniz Üniversitesinden 'radyasyon' açıklaması
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal, "Kanser hastalarına uygunsuz ...
 
Sağlık Bakanlığı'ndan acil servislere düzenleme
Sağlık Bakanlığı, hastanelerin acil servislerinde yaşanan yoğunluğun önüne ...
Üniversite hastanesinde radyasyon skandalı!
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki kanser hastalarına uygunsuz tedavi ...
Tabip Odaları için çözüm önerisi
Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, Tabip Odaları’na ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri