POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
26 Kasım 2021 Cuma - 12:03

"Şimdiye kadar görünen en kötü Covid varyantı"

Güney Afrika’da tespit edilen yeni corona virüs varyantı ile ilgili açıklamalar yapıldı. İngiltere’de uzmanlar "şimdiye kadar gördüğümüz en kötü" olarak adlandırdığı yeni bir Covid varyantı nedeniyle küresel piyasalarda riskten kaçınma dalgası oluştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün, varyant için özel olarak toplanma kararı aldı. İşte B.1.1.529 adlı yeni bir corona virüs varyantı ile ilgili son bilgiler..

 Şimdiye kadar görünen en kötü Covid varyantı

Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'da tespit edilen B.1.1.529 adlı yeni bir corona virüs çeşidi ile ilgili ‘endişe verici’ açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Uzmanların “Şimdiye kadar görünen en kötü Covid-19 varyantı” olarak tanımladığı yeni türün, birçok ülkede salgını körükleyebileceği, sağlık sistemlerini zorlayabileceği, aşılardan kaçabileceği ve ülke ekonomilerini zor duruma sokabileceği belirtildi.

Küresel piyasalarda söz konusu nedenlerden dolayı riskten kaçınma dalgası oluşturan yeni varyant ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden de açıklama geldi.

DSÖ'nün Covid-19 teknik sorumlusu Dr. Maria Van Kerkhove, aşılar ve önceki enfeksiyonlar tarafından sağlanan bağışıklığı atlayabilecek yeni ortaya çıkan ve "ağır mutasyona uğramış" bir Covid-19 varyantını tartışmak için özel bir toplantı planladıklarını söyledi.

Toplantıda, B.1.1.529 olarak anılan varyantın aşılar, testler, ortaya çıkan semptomlar ve tıbbi tedaviler için potansiyel olarak ne anlama gelebileceğini tartışılacağı bildirildi.

Van Kerkhove, DSÖ'nün virüs evrimi çalışma grubu, varyantın daha yaygın hale gelebilecek ilgi alanlarından biri olduğuna karar verirse, grubun buna Yunanca bir isim atayacağını da sözlerine ekledi.

İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen virüs ile ilgili İngiltere’de altı Afrika ülkesine seyahat yasağı getirdiğini duyurdu.

“Şimdiye kadar görünen en kötü Covid-19 varyantı” olarak nitelenen yeni corona virüs türü ile ilgili temel bilgiler:

BU VARYANTIN FARKI NE?
Bilim insanları, B.1.1.529 olarak tanımlanan varyantın, vücuttaki hücrelere girişinde önemli bir rol oynayan spike proteininde çok sayıda mutasyon taşıdığını söylüyor.

Spike proteini aşıların hedeflediği bölge olurken, araştırmacılar hala öncekilerden daha bulaşıcı mı yoksa daha öldürücü mü olduğunu belirlemeye çalışıyorlar.

NEREDEN GELDİ?
Yeni türün nereden geldiğine dair şimdiye kadar sadece birkaç spekülasyon bulunuyor. Londra'daki UCL Genetik Enstitüsü'nden bir bilim insanı, varyantın muhtemelen bağışıklığı baskılanmış bir kişinin kronik bir enfeksiyonu sırasında geliştiğini söyledi.

Bu kişinin muhtemelen tedavi edilmemiş bir HIV/AIDS hastası olduğu vurgulandı.

Güney Afrika, dünyada en çok HIV virüsü taşıyan ülke olarak dikkat çekiyor. Ülkede tespit edilmiş 8,2 milyon HIV hastası bulunurken, geçen yıl Güney Afrika'da tanımlanan beta varyantının da HIV bulaşmış bir kişiden gelmiş olabileceği aktarıldı.

NE KADAR YAYGIN?
Perşembe günü itibarıyla, yeni enfeksiyonlar arasında baskın tür haline gelen tür Güney Afrika'da yaklaşık 100 vakada tespit edildi.

İki Güney Afrika üniversitesinde gen dizileme kurumlarını yöneten biyo-enformatik profesörü Tulio de Oliveira'ya göre erken PCR test sonuçları, Johannesburg'u içeren Güney Afrika eyaletinde Çarşamba günü bildirilen bin 100 yeni vakanın yüzde 90'ının yeni varyanttan kaynaklandığını gösterdi.

Komşu Botsvana'da yetkililer, Pazartesi günü tam aşılı kişilerde dört vaka kaydederken Hong Kong'da ise Güney Afrika'dan bir gezginde yeni varyant tespit edildi.

NE KADAR ENDİŞE VERİCİ?
Yeni türün ne kadar endişe verici olduğuna dair açıklama yapmanın erken olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, mevcut yeni varyantın 100'den az tam genomik dizisinin bulunduğunu ve bu durumun yeni türü incelemek için gereken süreyi ve mevcut aşıların buna karşı ne kadar iyi çalıştığını görerek bilgilerin güncelleneceğini söyledi.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
DSÖ, B.1.1.529'u tartışmak ve resmi olarak bir ilgi veya endişe türü olup olmayacağına karar vermek için Cuma günü bir toplantı çağrısında bulundu.

DSÖ’nün toplantısı sonrası ise hükümetlerin varyanta yanıt olarak sınır ve seyahat kontrolleri konusunda da harekete geçmeleri bekleniyor. (NTV)

 
Karşıyakalı kadınlar tek ses, tek yürek!
 
Karşıyaka gol sorununa çare arıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca duyurdu: 40 bin kişi alınacak! İşte detaylar...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni gelişmeleri duyurdu. Aşı Ar-Ge yönetim ...
Günlük tablo: 222 can kaybı, 24 bin 467 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye ...
Ölümle sonuçlanan mide küçültme ameliyatında doktora 6 ay men cezası
Özge Mitoğlu’nun (28) mide küçültme ameliyatı olduktan bir süre sonra ...
 
TURKOVAC'ın acil kullanım onayı için başvuru yapıldı
Sağlık Bakanı Koca, yerli inaktif Covid-19 aşısı TURKOVAC için acil kullanım ...
Çocuklara aşı gerekli mi? DSÖ'den açıklama
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına ...
"Salgın kontrolünde artık yeni tedaviler de devreye alınacak"
Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün toplandı. Sağlık Bakanı Koca toplantı ...
 
Günlük tablo: 175 can kaybı, 27 bin 592 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye ...
'Aşıyla serviste yatan hasta sayısı 6'da 1'e düştü'
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, aşı yaptırmayanlara ...
Tabip Odası: İktidarın sağlık politikası iflas etti!
İzmir Tabip Odası’nın sağlık sistemindeki sorunlara ilişkin düzenlediği ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri