POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
18 Şubat 2020 Salı - 08:49

'Zam beklentisi' krizi: Eczanelerde ilaç kalmadı!

Zam beklentisinden dolayı eczanelerde birçok ilaç bulunamıyor. Vatandaşın eczane eczane dolaşarak aradığı ilaçlar arasında hayati önem taşıyan kanser, kalp ve şeker gibi hastalıklar için reçete edilen ilaçlar da var.

 Zam beklentisi  krizi: Eczanelerde ilaç kalmadı!

İstanbul'da eczanelerde şubat ayı sonunda yapılması beklenen ilaç zammından dolayı piyasada bazı ilaçlar bulunamıyor. İddiaya göre, zam beklentisi nedeniyle bazı firmalar piyasaya ilaç vermiyor. Zam beklentisi yüzünden piyasaya sürülmeyen bazı kanser, şeker, kalp, hatta grip ilaçlarını bile eczanelerde bulmak zor. Eczacılar, günde en az 10 hastanın aynı ilacı sorduğu fakat bulamadığını belirtiyor.

Milliyet gazetesinden Gökhan Kam’ın haberinde görüşlerine yer verilen Fatih Çapa'da bulunan Turgut Eczanesi'nin sahibi Cem Turgut, "Grip ilacından hayati önem taşıyan ilaçlara kadar yok. Kanser ilacı, çarpıntı ilacı kadar hatta en basit grip ilacını bile bulamıyoruz. Depolarda da yok. Bu aralar zam geleceği söyleniyor. Ya firma stokluyor, ya da depolar. Günde en az on hasta aynı ilacı arıyor ama bulamıyor" dedi. 

Zeytinburnu'nda bulunan Merkez Şifa Eczanesi'nde çalışan eczane teknikeri Tayfun Aslan da, "Bazı ilaçları bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Zam geleceği için çoğu ilaç yok. Psikiyatri ilaçları, el titreme ilacı, grip ilaçları da dahil. Firmalar piyasaya sürmüyor. Mesela bir tane kan sulandırma ilacı var, piyasada yok. Hastaların bu ilacı kullanması lazım. Kullanmadan duramıyorlar. Hastalar mağdur oluyor. İnsanların sağlığı söz konusu. Bir an önce bu duruma bir çözüm bulunmalı" dedi. 

ÇOĞU İLAÇ YOK

Esenler'deki Sevinç Eczanesi sahibi Turan Kunt ise, "Zam beklentisinden dolayı ilaçlar piyasada yok. Kalp hastalıkları ilaçlarında şeker hastalığı ilaçlarına kadar hastalar için hayati öneme sahip ilaçlar şu an bulunamıyor. Uzun zamandır piyasada bu sıkıntı vardı. Firmalar kazanamadığını düşündüğü için zam beklentisi oluyor, bundan dolayı da bin tane ihtiyaç varsa bunun 100 tanesi piyasaya sürülüyor" ifadelerini kullandı.

“3-4 AYDA BİR YAPILSIN”

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap ise sorunla ilgili, "Zam yılda 1 kez oluyor. Bu da Şubat ayında açıklanıyor. Bundan dolayı ilaç firmaları zam yapılmasına 1-2 ay kala ilaçlarda kısıtlamaya gidiyor. Piyasaya verdikleri ilaç miktarlarını düşürüyorlar, bu seferde ilaç bulunamıyor. Zam geldikten sonra yeni fiyattan ilaçları satabilmek için böyle yapiyorlar. Bunun son günlerini yaşıyoruz. 19 Şubat'tan itibaren zamlı fiyata geçilecek. Sonra yavaş yavaş ilaç sıkıntısı azalacak diye düşünüyoruz. Bu konuya yönelik tedbirler alınmalı. Sağlık Bakanlığı'na önerilerimiz var. Bunlardan en çok işe yarayacağını düşündüğümüz önerimiz de ilaç zamlarının yılda bir kez olmaması. İlaç zamlarını üç ayda bir gibi dört ayda bir gibi periyodik zamanlamalara bölersek o zaman yüzde üçlük dörtlük artışlara bölersek bu kadar sıkıntı yaşamayız. Biz son iki aydır İstanbul Eczacılar Odası olarak bir yerden bize ilaç sorulduğunda bütün illerimize sorgulatıyoruz. Tuzla'dan bir hasta ilaç sorduğunda Silivri'den ilacını bulup bir şekilde temin etmeye çalışıyoruz. Bunda yüzde yüz başarılı değiliz ama çok ciddi oranda sorunu çözmeye çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 
Altay'da Töraydın gitti, Uluç geldi!
 
İzmir'de kumar baskını!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Corona virüsüne 15 dakikada teşhis!
Çin'de bir üniversite, yeni tip corona virüsünü (Covid-19) 15 dakikada ...
İzmir'de gıda denetim seferberliği!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan "Gıda Denetimi Seferberliği" ...
Göğsün daralıyor, yüreğin yanıyorsa…
Göğüs ağrıları en sık dile getirilen rahatsızlıklardan biridir. Koroner ...
 
Koca: Karantinadaki 42 vatandaşta virüs çıkmadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 günlük karantina sürecinin bittiğini ...
Bakan Koca açıkladı: Karantinadan çıktılar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'in Wuhan kentinde yaşayan Türkleri getiren ...
Gıda terörüne çare zabıta değil mühendis!
Belediyelerin zabıta memurlarıyla gıda denetimi yapmasını eleştiren TMMOB ...
 
1.1 milyar insan sigara bağımlısı!
Dünya genelinde 1.1 milyar sigara bağımlısı var. Yılda yaklaşık 8 milyon ...
Kaf-Kaf'ın son sekizdeki rakibi belli oldu
FIBA Erkekler Avrupa Kupası'nda yoluna devam eden Türk temsilcilerinden ...
Bir günlük bebekte corona virüsü teşhisi!
Corona virüsü salgını yayılmaya devam ediyor. Virüs yüzünden dünya genelinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri