POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
26 Ocak 2023 Perşembe - 14:53

2022 şampiyonu sofralık üzüm, 2023'te hedef 1.4 milyar dolar!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ihracatı artırıp yeni rekorlara imza atmak istediklerini söyledi. Öte yandan ihraç edilen ürünlere bakıldığında yaş meyve sebze ürünlerinde 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleşen ürünün sofralık üzüm olduğunu dile getiren Uçak, 53 milyon dolarlık üzüm ihracatını 41 milyon dolarla domates, 36 milyon dolarla kiraz ve 33 milyon dolar ile mandalina takip ettiğini aktardı.

2022 şampiyonu sofralık üzüm, 2023 te hedef 1.4 milyar dolar!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Cumhuriyetin 100'üncü yılında ihracatı artırıp yeni rekorlara imza atmak istediklerini söyledi. Uçak, "Bu senenin zorlu bir yıl olacağını da biliyoruz. Ama hem Avrupa ve Amerika'daki payımızı koruyarak yeni pazarlarla birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında da başımız dik bir şekilde yolumuza devam edeceğiz ve ihracatımızı artıracağız. 2023 yılı hedefimiz 1 milyar 400 milyon dolar ihracat" dedi.

EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, düzenlenen basın toplantısıyla Ege yaş meyve ve sebze sektörünün 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 hedeflerini açıkladı. İzmir'de bir restoranda yapılan toplantıya, EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak'ın yanı sıra Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. 2022 yılında toplam 797 ihracatçı firmanın desteği ile 189 ülke ve bölgeye ülkeye yaş meyve sebze ve mamulleri ihracat gerçekleştirmeyi başardıklarını aktaran

EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2022 yılında ihracatın en fazla gerçekleştiği ilk 5 pazarın Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda olduğunu söyledi. 2022 yılının yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü için tatmin edici bir yıl olduğunu belirten Uçak, "Türkiye genelinde 3 milyar doları taze meyve sebze, 2.5 milyar doları meyve sebze mamulleri olmak üzere toplam 5.5 milyar dolar ihracat gerçekleşti ve bu ihracatın 1 milyar 250 milyon dolarına denk gelen yüzde 22'si birliğimiz üzerinden gerçekleşti. Birliğimiz ihracatı 2021 yılına göre yüzde 6 oranında artmış oldu. Özellikle meyve sebze mamulleri sektöründeki yüzde 12'lik artış bizleri memnun etti" dedi.

SOFRALIK ÜZÜM İLK SIRADA
İhraç edilen ürünlere bakıldığında yaş meyve sebze ürünlerinde 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleşen ürünün sofralık üzüm olduğunu dile getiren Uçak, 53 milyon dolarlık üzüm ihracatını 41 milyon dolarla domates, 36 milyon dolarla kiraz ve 33 milyon dolar ile mandalina takip ettiğini aktardı. Uçak, en fazla ihraç edilen beşinci ürünün de 29 milyon dolarla kestane olduğunu ifade etti.

TURŞULAR İHRACAT ŞAMPİYONU
Meyve sebze mamullerinde ise 2022 yılı ihracat şampiyonu 2021 yılında olduğu gibi turşular olduğunu aktaran Uçak, "EİB üzerinden yapılan turşu ihracatı ilk kez 250 milyon doları geçti ve 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ikinci sırayı 149 milyon dolar ile kurutulmuş domatesler alırken kurutulmuş domatesleri, meyve konserveleri, dondurulmuş meyveler ve sebze konserveleri takip etti" diye konuştu.

100'ÜNCÜ YILDA HEDEF YENİ REKORLARA İMZA ATMAK
Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılında ihracatı artırmak, yeni rekorlara imza atmak istediklerini dikkat çeken Uçak, 2023 yılının zorlu bir olacağına bildiklerini dile getirip, "2023 yılında katma değeri yüksek ürünlere daha çok önem vermek, bu ürünleri göz önüne çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak için ihraç miktarını artırmaktansa ihraç değerini artırmayı önemsiyoruz. Kilogram fiyatı son derece yüksek ve C vitamini deposu olan Kumkat, özel ambalaj ve reçeteler ile piyasaya sunabileceğimiz soslar, meyve ve sebze cipsleri gibi ürünleri parlatmak, bu ürünlere özel projeler üretmek istiyoruz. Bu senenin zorlu bir yıl olacağını da biliyoruz. Avrupa'daki durgunluk bu yıl kendini daha belirgin bir şekilde hissettirecektir. Ama hem Avrupa ve Amerika'daki payımızı koruyarak yeni pazarlarla birlikte Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında da başımız dik bir şekilde yolumuza devam edeceğiz ve ihracatımızı artıracağız. 2023 yılı hedefimiz 1 milyar 400 milyon ihracat" diye konuştu.

UZAK PAZAR KONUSUNDA, MALEZYA VE KOLOMBİYA'YA TİCARET HEYETİ DÜZENLENECEK
Toplantıda, Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Uzak Ülker Stratejisi kapsamında, mart ayında Malezya ve Kolombiya'ya ticaret heyeti düzenleneceği aktarıldı. Hedef Pazar bulmak zorunda olduklarını ve araştırmaları sürdürdüklerini aktaran Hayrettin Uçak, "Geçen yıl Çin'e çalışmalarımızı hızlandırdık. Hindistan'a gittik. Uzakdoğu, hedef pazarında önemsiyoruz, Ortadoğu'da ihracatınızı artırmaya çalışıyoruz. Çin, Hindistan hedef ülkelerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" açıklamalarında bulundu. (DHA)

 
''Eylemlerin bir amacı İsveç'in NATO üyeliğini engellemek''
 
İzmir için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kur korumalı mevduatta faiz üst sınırı kaldırıldı
Merkez Bankası, kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin ...
TMO, İTB aracılığıyla 12 bin 500 ton kuru üzüm sattı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), stoklarında bulunan 2021 ve 2022 yılı ürünü ...
Zamların ardından benzin ve motorine indirim
Benzin ve motorine gelen dev zamların ardından yarından itibaren geçerli ...
 
Benzinin ardından motorine de zam!
ece yarısı itibariyle motorine 83 kuruş zam geldi. Fiyat değişikliği, pompa fiyatlarına yansıdı.
MB'den yeni karar: Şirketlere TL dönüşüm desteği
Merkez Bankası, liralaşma stratejisi kapsamında yeni bir karara imza attı. ...
Orta gelirliye konut düzenlemesi Meclis'ten geçti
Orta gelirliye yönelik yeni konut kampanyasının finansmanına ilişkin düzenlemeleri ...
 
Özgener'den teşvik edici indirim talebi!
İZTO Başkanı Özgener, kamu ödemelerini düzenli olarak gerçekleştiren iş ...
İzmir'de taksiye zam sonrası güncelleme kuyruğu!
Taksimetre ayarlarının yeni tarifeye göre güncellenmesi için şoförler, ...
EYT açıklaması: İlk maaş ne zaman?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri