POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
6 Şubat 2023 Pazartesi - 07:06

Türkiye 2 büyük depremle yıkıldı: 2 bin 316 can kaybı!

Kahramanmaraş'ta sabah saat 04.17'de 7,7; saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 10 ilde toplam can kaybı 2 bin 316'ya yükseldi. Yaralı sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı ise 6 bin 217. Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede vatandaşlardan hasarlı binalara girmemesi isteniyor.

Türkiye 2 büyük depremle yıkıldı: 2 bin 316 can kaybı!

Türkiye 9 saat arayla meydana gelen iki depremle sarsıldı...

Kahramanmaraş'ta merkez üssü Pazarcık ilçesi olan bir deprem meydana geldi. 

Saat 04.17'deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu. Ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre sarsıntı  yerin 7 kilometre altında oldu.

7,7'lik bu depremin ardından saat 13.24'te bir deprem daha meydana geldi. Merkezz üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.

AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, sarsıntının artçı değil yeni bir deprem olduğunu kaydetti. 

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlırurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ'da toplam 6 bin 217 bina yıkıldı.

Deprem felaketinde son duruma ilişkin AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar açıklama yaptı.

Tatar can kaybının 2 bin 316'ya yükseldiğini ve 13 bin 293 kişinin yaralandığını söyledi. Depremde 6 bin 217 bina yıkılırken, enkazdan çıkarılanların sayısı 7 bin 840.

9 bin 618 personelin görev yaptığını belirten Tatar, bölgeye 300 bin battaniye, 22 bin çadır gönderildiğini ifade etti.

Bölgede 185 artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Tatar, halen artçıların devam ettiğini kaydetti. Tatar'ın açıklamasına göre, bölgedeki illere 250 milyon lira acil durum ödeneği gönderildi.

Deprem bölgesinde açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TCG İskenderun gemisinin bu gece İskenderun Limanı'na yanaşarak yaralıları Mersin'deki hastanelere sevk edeceğini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bazı kesintilerin kontrollü olarak yapıldığını, doğalgazla ilgili BOTAŞ'ın ana hatlarında 5-6 hasar oluştuğunu kaydetti. Bakan Dönmez, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Hatay'da gaz kesintileri yaşandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geçti. AFAD Koordinasyon Merkezinde basın mensuplarına açılama yapan Erdoğan, "Son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık." dedi. Deprem sonrası devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu söyleyen Erdoğan, " Can kaybının nereye yükseleceğini bilmiyoruz." diye konuştu.

Deprem sonrası artçı sarsıntılar da sürüyor.  Şu ana kadar 3 tanesi 6'nın üzerinde olan 100'den fazla sarsıntı kaydedildi. Vatandaşlar hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyarılıyor.

Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaları takip ediyor.

OKULLAR  TATİL EDİLDİ
Depremin vurduğu 10 ilde eğitime de ara verildi.  Okullar; Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 2 hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise 1 hafta tatil edildi. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgesinde 3 askerin de şehit olduğunu duyurdu. Akar, "Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirlemeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz." diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da tüm ekiplerin teyakkuzda olduğunu belirterek dördüncü seviye alarm verildiğini söyledi.

"TRAFİĞE ÇIKMAYIN"
Deprem bölgesine gidecek araçlara da trafiğe çıkmamaları için çağrı yapıldı. Ayrıca, iletişimdeki yoğunluk nedeniyle deprim bölgesi dışında cep telefonlarının kullanılmaması istendi.

OPERATÖRLER KAPASİTE ARTIRDI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle tüm GSM operatörlerinin kapasite artırarak kapanan telefon hatlarının açıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörlerinin kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarının açılacağı ve internet hizmeti sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır." bilgisi paylaşıldı. (AA, NTV)

 
Kar ve fırtınada mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı
 
Deprem sonrası valilerin görev yerleri değiştirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kar ve fırtınada mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde kar ve fırtına nedeniyle mahsur kalan 5 ...
İzmir'in 3 ilçesinde eğitime kar engeli!
İzmir'in Tire, Ödemiş ve Kiraz ilçelerinde bazı mahallelerdeki okullarda ...
İzmir'de fırtına kabusu: 4 kişi hastanelik
İzmir'in Konak ilçesinde, fırtına nedeniyle çöken evin çatısının altında ...
 
Fırtınadan tuğla duvar devrildi: 3 yaralı
Bayraklı ilçesinde fırtınanın etkisiyle terasın çevresine örülen tuğla ...
İzmir'de vapur seferleri yeniden iptal edildi
İzmir'de arabalı vapur ve yolcu gemisi seferleri olumsuz hava ve deniz ...
İzmir'de fırtına kabusu!
İzmir'de etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle devrilen ağaçlar ve çatılardan ...
 
7 ilde eğitime kar nedeniyle ara verildi
Gaziantep, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Bitlis ve Sivas'ta olumsuz ...
İzmir'de 1166 okulda ücretsiz yemek uygulaması başlıyor
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, yarından itibaren İzmir'deki ...
Seferihisar'da 'Gazetecilik Okulu' yola çıkıyor!
Seferihisar Gazeteciler Derneği’nin, Seferihisar Belediyesi desteği ile ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri