POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
Kan donduran cinayet: 4 yaşındaki çocuk öldürüldü
30 Ocak 2018 Salı - 09:26

AASSM perdesinde 95 yıllık hüzün!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 95 yıl önceki mübadele acıları ve hasretliğin küçük bir çocuğun gözüyle anlatıldığı “İki Yaka, Yarım Aşk” filmine ev sahipliği yaptı. Anıların canlandığı gecede hüzün ve özlem vardı.

AASSM perdesinde 95 yıllık hüzün!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, mübadele döneminin konu edildiği “İki Yaka, Yarım Aşk” adlı kısa film gösterimine ev sahipliği yaptı. Duygu dolu anların yaşandığı geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu ve usta oyuncu Selda Alkor da katıldı.



Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gecenin açılışında yaptığı konuşmada, “Ege’nin iki yakasında yaşanan acıların mutlaka yeni kuşaklar tarafından da iyi bilinmesi, öğrenilmesi gerekiyor. Bu filmde çok değerli sanatçılar yer almış ve çok güçlü bir konuyu aktarmışlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu ise 3. kuşak mübadil torunu olarak o günleri dedesinin gözünden anlatmaya çalıştığını söyledi. Tekeoğlu, film gösterimine evsahipliği yapan Başkan Aziz Kocaoğlu’na da teşekkür etti.

Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Ümit İşler, gecede mübadele hakkında bilgi verdi. Bu zorunlu göçte insanların vatanlarından "avuçlarında topraklarla" ayrıldığından bahseden İşler, mübadelenin 95 yılını böyle bir filmle İzmir’de anmanın ayrı bir duygu olduğunu da sözlerine ekledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile filmin çekildiği Karaburun'un Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a birer teşekkür plaketi takdim edildi.

Bir çocuk gözünden..
Salonu dolduran izleyiciler, hüzünlü bir geceye ortak oldu. TRT sanatçısı İbrahim Can'ın Rumeli Türküleri konseri ve filmle beraber anılara yolculuk eden sinemaseverler, gözyaşlarını tutamadı.

Mübadil torunu Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği kısa film, bir çocuğun gözünden mübadele acısını, yabancılığı ve hasretliği anlatıyor. Selda Alkor, Sezai Aydın, Deniz Doğa Tegün ve Zafer Kayaokay ile İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları Aylin Kumbaracıoğlu, Selin Üşar, Yağmur Damcıoğlu Namak ve İbrahim Raci Öksüz'ün rol aldığı film, 54. Antalya Film Festivali ve 20. Randevu İstanbul Film Festivali seçkisine alındı, 16. Uluslararası Dhaka Film Festivali ile 12. River Film Festivali'ne yarışma filmi olarak seçildi ve 5. Antakya Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü kazandı.

Kuşaklar boyunca unutulmadı
Ülke nüfuslarının azınlıkta kalan kısmının karşılıklı olarak yer değiştirdiği "zorunlu" bir göç türü olan mübadeleye en iyi örnek, Türk-Yunan Mübadelesi'dir. 30 Ocak 1923 yılında imzalanan anlaşmayla yaklaşık 400 bin Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye getirilmiş, yaklaşık 150 bin Rum da Yunanistan'a da göç etmişti. Yüzbinlerce insanın yaşamını derinden etkileyen ve her iki taraftan pek çok ailede travmalara yol açan mübadele öyküleri, kuşaklar boyunca hiç unutulmadı.

 
Bornova tarımda marka oluyor!
 
Tabip Odaları için çözüm önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da hasretin iki yakasından ezgiler
Bornova Belediyesi, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilciliği işbirliği ...
İzmir'de yeniden sinematek: Ustalar geçidi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Yeniden Sinematek” gösterimleri, Şubat ...
İlber Ortaylı İzmir'de okurlarıyla buluştu
Tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın ilk biyografi ...
 
Çiğli'de Kemal Dinç'ten türkü ziyafeti
Türk halk müziğinin sevilen ismi Kemal Dinç, Çiğli Belediyesi Konferans ...
AASSM'de 'İki Yaka, Yarım Aşk' gecesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, mübadele ...
İzmir'de 'Çocuk Gelinlere Hayır' konseri
Son günlerde ülke genelindeki çocuk gelinlerin ve hamile çocukların toplum ...
 
Konak'ta farklılıklarla fark yaratan sergi!
Almanya’da yayınlanan ünlü mizah dergisi Don Kişot tarafından 10 yıldır ...
Folkart Academy'de yeni dönem yola çıktı!
Folkart Academy’nin 2018 yılı eğitimleri başlıyor. Bahar Dönemi Tiyatro ...
'Gaziemir Korosu'ndan türkü şöleni
Ali Hikmet Gökçen yönetiminde sahne alan Gaziemir Belediyesi Türk Halk ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri