POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Çorlu tren katliamı davasında karar!
Çorlu tren katliamı davasında karar!
15 Ağustos 2020 Cumartesi - 09:02

AB'den Doğu Akdeniz'de diyalog ve müzakere çağrısı

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, "Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve kaynaklardan faydalanma sadece iyi niyet, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk çerçevesinde diyalog ve müzakere yoluyla çözülür." açıklamasında bulundu.

AB den Doğu Akdeniz de diyalog ve müzakere çağrısı

AB Dış İlişkiler Konseyi, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Belarus'taki seçim sonrasında protestoculara yapılan müdahale, Beyrut'taki patlama, Venezuela ve Bolivya gibi konuları görüşmek üzere AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlığında videokonferans yöntemiyle olağanüstü toplandı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Temsilci Borrell'in 27-28 Ağustos'ta düzenlenecek Gymnich toplantısı öncesinde bahsi geçen konularla ilgili dışişleri bakanlarıyla yakın irtibatta kalacağı kaydedildi.

Dışişleri bakanlarının Doğu Akdeniz'de "kötüleşen güvenlik durumunu" görüştüğü aktarılan açıklamada, "Görüşmeleri üç kelime özetliyor: Dayanışma, gerginliği azaltma ve diyalog." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, AB'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'yle dayanışma içinde olduğu anımsatılırken "Aynı zamanda Türkiye'yle ilişkilerin kötüleşmesi Doğu Akdeniz'in yanı sıra tüm AB için geniş kapsamlı stratejik sonuçlar doğuruyor." vurgusu yapıldı.

Türkiye'nin faaliyetlerinin gerginliği artırdığı savunulan açıklamada, "Acil olarak gerginliğin azaltılması büyük önem taşıyor." denildi.

DİYALOG VE MÜZAKERE ÇAĞRISI

Açıklamada, dışişleri bakanlarının Türkiye'yle olan ilişkilere verdiği önemin altı çizilirken "Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve kaynaklardan faydalanma sadece iyi niyet, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk çerçevesinde diyalog ve müzakere yoluyla çözülür. Bireysel faaliyetler ve deniz kuvvetlerini seferber etmek çözüm sunmaz." değerlendirmesi yapıldı.

Dışişleri bakanlarının 13 Temmuz'da düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi'ndeki Türkiye'yle tekrar iyi diyalog inşa etme ve irtibatı artırma kararını güçlü şekilde desteklediğine dikkat çekilen açıklamada, aynı zamanda gerginliğin azalmaması durumunda Yüksek Temsilcinin atılabilecek olası adımları ele almakla görevlendirildiği anımsatıldı.

Açıklamada, Türkiye'yle ilişkilerin Gymnich toplantısında daha kapsamlı bir şekilde ele alınacağı ifade edildi.

BELARUSLU YETKİLİLERE YAPTIRIM

Açıklamada ayrıca Belarus'taki seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle düzenlenen gösterilerde şiddet kullanılmasının kabul edilemez olduğu belirtilerek "şiddet kullanımı, baskı ve seçim sonuçlarının değiştirilmesinden" sorumlu tutulan kişilere yaptırım uygulanması konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.

Belarus'a yönelik mevcut yaptırım çerçevesine eklenecek liste için çalışmaların acilen başlayacağı vurgulanan açıklamada, AB'nin "tahrif edildiği için sonuçları kabul etmediği" hatırlatıldı ve ayrıca Belarus makamlarına şiddet kullanmaktan vazgeçmesi ve gözaltına alınanları derhal serbest bırakması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, halkın demokratik değişim arzusuna AB'nin desteği vurgulandı ve birliğin Belarus makamlarına bir teklif sunmak için hazırlıklara başladığı, teklifin "krizin çözümü için siyasi makamlarla muhalefet arasında diyalog kurulmasına destek verilmesini" içerdiği kaydedildi. Bakanların, ayrıca, ağustos sonunda Berlin'de yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Belarus ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesinde mutabık kaldığı kaydedildi.

Açıklamada, Lübnan konusunun da ele alındığı, Beyrut'taki patlamadan sonra istifa eden hükümetin yerine yetkin, şeffaf, temsili sağlayan ve hesap verebilir bir hükümet kurulmasıyla siyasi ve ekonomik krizin IMF ile yapılacak anlaşmayla acilen çözülmesinin önemi vurgulandı.

Venezuela konusunda ise yaklaşan seçimler öncesinde ortaya çıkan muhalefetle hükümet arasındaki açmazın çözülmesi için AB'nin yardım etmeye istekli olduğuna işaret edilen açıklamada, AB'nin seçimleri izlemek üzere bir gözlemci misyon gönderebileceği belirtildi.(AA)

 
Trump ve Macron Doğu Akdeniz'i görüştü
 
300 yıllık köyde 'kaçak hurdacı' tepkisi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Trump ve Macron Doğu Akdeniz'i görüştü
ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptıkları ...
ABD başkanlık seçimi öncesi yeni güvenlik önlemi
Instagram, aldığı yeni güvenlik tedbirleri kapsamında şüpheli hesaplardan ...
Yale Üniversitesi'ne "ırksal ayrımcılık" suçlaması
Üniversiteye lisans eğitimi için başvuran öğrencilerin seçiminde, beyaz ...
 
Sosyal mesafe uyarısı yapan garsona 11 müşteri saldırdı!
ABD'de bir restorana gelen müşteriler kendilerine sosyal mesafe uyarısı ...
Oxford'un aşı adayının fiyatı açıklandı
Oxford Üniversitesi'nin corona virüse karşı geliştirdiği aşının Latin ...
Trump: Oy pusulaları ölülere, kedilere ve köpeklere gidiyor
ABD Başkanı Trump, "Birçok oy pusulası ölü insanlara gönderiliyor. Hatta ...
 
Virüs aşısı için 1,5 milyar dolarlık anlaşma
ABD hükümeti 100 milyon dozluk potansiyel Kovid-19 aşısı için Moderna ile anlaştı.
Amazonlar'da 10 günde 10 bin yangın!
Brezilya lideri Bolsonaro, Amazon ormanlarındaki yangın artışının gerçek ...
"Londra'da binlerce kişi evsiz kalabilir"
Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, her 4 kişiden birinin kirasını ödemekte ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri