POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
1 Haziran 2020 Pazartesi - 08:33

ABD'de isyanın 6.günü: DC'de sokağa çıkma yasağı

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösteriler altıncı gününde. Son olarak başkent Washington DC'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. ABD Başkanı Trump, ANTIFA grubunu terör örgütü olarak tanıyacağını açıklarken, ana akım medyayı da öfke ve anarşiyi köpürtmekle suçladı. Adalet Bakanı Barr, "protestoları provoke edenlerin" yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini duyurdu.

ABD de isyanın 6.günü: DC de sokağa çıkma yasağı

ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesi üzerine ülkedeki birçok şehirde protesto gösterileri altıncı günde de devam ediyor. 

Protestolarda yaşanan olaylar nedeniyle son olarak başkent Washington DC'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirlerin sayısı 30'u, gözaltına alınanların sayısı bin 700'ü aştı. 

Yerel saatle pazar 23.00'ten, pazartesi 06.00'ya kadar kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyuran Belediye Başkanı Muriel Bowser ayrıca Ulusal Muhafızları da görevlendirdiğini bildirdi.

ANTIFA 'TERÖR ÖRGÜTÜ' KABUL EDİLECEK
ABD Başkanı Donald Trump, siyahi George Floyd’un öldürülmesi üzerine başlayan protestoları şiddete dönüştürmekle suçladığı ANTIFA grubunun terör örgütü olarak tanınacağını duyurdu.

Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ulusal Muhafız birliklerinin dün gece Minneapolis’teki gösterilerde "ANTIFA anarşistlerinin eylemlerini" hızlı şekilde kontrol altına aldığını belirterek, tebrik etti.

"Eğer Belediye Başkanı Ulusal Muhafızları ilk akşamdan kullansaydı bu sorunlar olmayacaktı" ifadesini kullanan Trump, Demokratlar tarafından yönetilen diğer eyalet ve şehirlerin de çok geç olmadan Ulusal Muhafızlardan destek almalarını önerdi.

ANA AKIM MEDYAYI SUÇLADI
ABD'nin ANTIFA’yı terör örgütü olarak tanıyacağını kaydeden Trump, ayrıca "sahte haber" olarak nitelediği ana akım medyayı da gösterilerde öfke ve anarşiyi köpürtmekle suçladı.

ANTIFA'NIN TARİHİ
Kamuya açık kaynaklarda, "Anti-faşizm" kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılan ve Almanya’da yükselen Nazizme karşı ortaya çıkan aşırı sol grup ANTIFA hareketinin kökeni Avrupa’da 1930’lara dayanıyor.

Amerika’da 1980’lerden sonra ortaya çıkan ANTIFA grubu, politik reform ve uzlaşıdan ziyade siyasi hedeflerine doğrudan eylemler yaparak ulaşma yolunu seçen aşırıcılar olarak biliniyor.

Faşizme ve ırkçılığa karşı, özellikle toplumsal olay ve protestolarda kendini gösteren bu gruplar, karşı tarafı yıldırma, fiziksel şiddet eylemleri ve mala zarar verme gibi protesto taktikleri kullanmasıyla öne çıkıyor.

FEDERAL GÜÇLERE TALİMAT
ABD Adalet Bakanı William Barr, Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesi nedeniyle düzenlenen protestoları "şiddet eylemlerine dönüştüren ANTIFA da dahil provokatörlerin" yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini duyurdu.

Şiddet eylemlerine karşı yeterli güvenlik gücü kaynağı sağlamanın eyalet ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Barr, gerekli yerlerde düzenin sağlanması için Ulusal Muhafızların görevlendirilebileceğini kaydetti.

GÖSTERİCİLERİN ÜZERİNE POLİS ARACININ SÜRÜLMESİ 
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, New York polisinin (NYPD) dün akşam George Floyd için düzenlenen gösterilerde kendini frenlediğini ve olayların büyümesini engellediğini belirterek, "NYPD aracının göstericilerin üzerine sürülmesi olayı da inceleniyor" dedi.

De Blasio, Minneapolis'te siyahi George Floyd'un gözaltına alınırken polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle New York’ta devam eden gösterilere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Barışçıl protestoların, dışarıdan katılan bir grup tarafından şiddet ve yağmalama ile provoke edilmeye çalışıldığını savunan Belediye Başkanı, dün gece bütün tahriklere rağmen polisin kendisini frenleyerek olayların büyümesini engellediğini öne sürdü.


De Blasio, sosyal medyada büyük tepki çeken, göstericilerin üzerine NYPD polis aracının sürüldüğü olayla ilgili de "Bundan hiç hoşlanmadım, buna benzer bir olayı bir daha asla görmek istemem. Bu konuyu inceliyoruz" diye konuştu.

George Floyd için 26 Mayıs'tan bu yana ülke genelinde protestolar düzenleniyor. (AA)

 
Seyahat kısıtlaması kalktı, İzmir Otogarı doldu-taştı!
 
'Trump sığınağa götürüldü' iddiası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'deki ırkçılık karşıtı gösteriler dünyaya sıçradı
ABD'de günlerdir süren ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestolara ...
Polis şiddetini protesto eden gruba ok ve yaylı saldırı!
ABD’de George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle ölümü dolayısıyla ırkçılık ...
Trump açıkladı: G7 Liderler Zirvesi ertelendi
ABD Başkanı Donald Trump, haziranda düzenlenmesi planlanan G7 Liderler ...
 
ABD yangın yeri: 25 kentte sokağa çıkma yasağı
ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti ...
SpaceX'in ilk insanlı uzay mekiği fırlatıldı
Olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenen SpaceX'in "Crew Dragon" isimli ...
Twitter Trump'ın tehdidini engelledi
ABD Başkanı Trump'tan, Minneapolis'teki gösterilere ilişkin Belediye Başkanı ...
 
Trump göstericileri uyardı: Silahlar ateşlenir!
ABD Başkanı Trump'tan, Minneapolis'teki gösterilere ilişkin Belediye Başkanı ...
Yakıt krizi protestosunda hükümet binaları yakıldı
Sudan’ın batısında yakıt krizini protesto edenler hükümet binalarını ateşe verdi.
ABD'de öfke dinmiyor: Polis merkezi yakıldı!
ABD'nin Minnesota eyaletinde, polisin bir siyahiyi öldürmesinin ardından ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri