POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan: Özgür Özel ile haftaya görüşeceğiz!
Erdoğan: Özgür Özel ile haftaya görüşeceğiz!
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Türkiye Kupası'nda Ankaragücü ve Beşiktaş yenişemedi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
Erdoğan ve Özel Meclis'te bir araya geldi
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
İYİ Parti Ankara İl Başkanı Önder istifa etti
20 Ekim 2021 Çarşamba - 12:49

AK Partili Sürekli'den emsal artışında plan tadilatı vurgusu: Hiç bir mahkeme bozamaz!

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği ile yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulunan AK Parti İl Başkanı Sürekli, kent gündemine damga vuran 'emsal artışı' kararıyla ilgili olarak, "Plan tadilatı yaparsanız şehircilik ilkelerine uygun olarak dava ile de karşı karşıya kalmazsınız. Karşıyaka Belediyesi bir karar çıkardı geçenlerde, o bizim önergemize yakın. Orada birkaç ilave ile gerçekleşmesi halinde depremzedelerin sorunu çözülür. Hiçbir mahkeme o plan tadilatını bozamaz" dedi.

AK Partili Sürekli den emsal artışında plan tadilatı vurgusu: Hiç bir mahkeme bozamaz!

GERÇEKİZMİR - AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği ve proje alanı mağdurları ile İl Binası'nda görüşme yaptı.

Depremin ardından yürütülen çalışmalar ve depremzedelerin taleplerinin masaya yatırıldığı görüşmenin ardından İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

1 YIL GERİ ÖDEMESİZ 19 YIL VADE
Toplantıda depremin ardından gelinen noktada hangi kazanımların elde edildiğine dair değerlendirme yaptıklarını söyleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli,  “Depremin başından beri İzmir, bir İzmirli duruşu sergiledi. Merkezi ve yerel idaresi, depremzedesi, İzmirli vatandaşlarımızla sorunları aşama aşama çözüyoruz. İyi bir noktadayız, daha iyisinin olması için çalışıyoruz. Proje alanı ve dışında farklı talepler ve sorunlar vardı. Bunlardan en önemlisi tabiî ki proje alanında farklı kredi vadesi ve faizleri uygulanması söz konusuydu. Bu konuda bir mutabakat hasıl oldu. Proje alanında 1 yıl geri ödemesiz, 19 yıl vadeli ve yüzde 10 faiz oranıyla bir mutabakat oluştu. Detayları bakanlık çalışıyor. Maliyetlerin düşürülmesi açısından proje alanı dışında bakanlık inşaat yapımı konusunda gerek proje desteği gerek ruhsat alımı konusunda destek gerekse de yapım aşamasında talep halinde gerekli çalışmayı yapacak. Maliyette bir avantaj sağlıyor bu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yaptığımız görüşmede büyükşehir de taşın altına elini koysun dedik. Konut yapımına el atsın demiştik, kentsel dönüşümde de bu metodu uygulayalım dedim. O taraftan bir ses çıkmadı ama bakanlık kararını verdi. Proje alanı dışında konutların yapımında maliyetler konusunda bakanlık destek olacak, yağımda yer alacak. Proje alanında yine çok önemli bir talep vardı. Proje alanında yer alanların rezerv alandan da konut almasının sağlaması konusunda... Olumlu görüşlerimizi bakanımıza aktardık, Bakanımız Murat Kurum da bu konuda çalışma talimatı verdi. Diğer konut proje alanında kuralar ada bazında mı çekilecek şeklinde bir endişe vardı. Proje alanındaki kura çekimleri eski cephesine göre ve eski katına göre yapılacak. Kurada bir mağduriyet yaşanmaması için gerekli önlemler alındı” ifadelerini kullandı.

HERKESE HAYIRLI OLSUN
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise, “İl başkanımız depremden sonraki her görüşmede hep yanımızda olduğunu hissettirdi. Biz hiçbir siyasi parti ile uzak yakın ilişkimiz yok. Biz partisiziz. Emsal artışı konusunda da bize çok destek oldular. Bakanımız ile yaptığımız görüşmede birtakım konularda mutabakat sağlandı. İki konu gündem maddesiydi. Rezerv alandaki hak sahiplerinin kredilendirme konusunda bir ayrım vardı. Ağır hasarlılar, orta, az ve hasarsız binalar kentsel dönüşüm kredisi kullanacakmış gibi görünüyordu. Bakanımızdan rica ettik 1 yıl ödemesiz 19 yıl ödemeli olarak belirledi. Orta, az ve hasarsız olarak yıkılan binamıza ait bu. Yüzde 10 faiz oranında olacak. İçimiz rahat, hayırlı olsun herkese. Diğer konu proje alanı dışındaki inşaatlarla ilgili bakanımızın endişesi vardı. Kontrol mekanizması yokmuş gibi bir hava esiyor burada. Bakanlığın bu konuda garantör olacağını, parsel bazında inşaatlara girebileceğini söyledi. İnşaatın ruhsat ve müşavirlik işlerini yönetebileceklerini söylediler. Bu işin yapılacağı kanal da TOKİ ama TOKİ ile bir işimiz yok. TOKİ de bakanlık da yaparsa daha önce çıkmış K planları ve emsal artışı bizim lehimize olarak yapılacak. Yarın öbür gün müteahhitzedeler derneği olmayalım diye incelik gösterdiler. Proje alanı dışındaki kentsel dönüşüm kredisi 10 yıllıktı, bunu 0 faizli 20 yıl kredi şeklinde ödemeli konumuz kaldı. Bir KDV indirimi talebimiz vardı demir ve çimento da. Bu konu da şu anda gündemde” açıklamasında bulundu.

ÇOK GEÇ KALINDI
Büyükşehir’in aldığı emsal artışı kararının olumlu fakat eksik olduğunu savunan Sürekli, şunları söyledi: “Olumlu bir karar ama eksik sonuçlandı. Bir kere geç karar alındı. Depremden sonra bizim büyükşehir grubumuz mecliste emsal artışı ile sorunların çözüleceğini bundan 10 ay önce dile getirdiler. Ama o konuda geçici bir formül, K planları ile çözmeye çalıştılar. Geldiğimiz noktada birçok spekülasyon ile karşı karşıya kaldık. Bunu yaparsa hükümet yapar dediler ama yetki Büyükşehir’de tabiî ki. Çok geç kalındı. Bugüne kadar bu iş çoktan biterdi plan tadilatı ile... Plan tadilatı yaparsanız şehircilik ilkelerine uygun olarak dava ile de karşı karşıya kalmazsınız. Ağır, orta hasarlı binalarda emsal artışı söz konusu, biz bunun genişletilmesini istiyoruz. Kentsel dönüşümün de önünü açması amacıyla riskli yapıları da kapsamasını istiyoruz. Karşıyaka Belediyesi bir karar çıkardı geçenlerde, o bizim önergemize yakın. Orada yazılanların birkaç ilave ile gerçekleşmesi halinde depremzedelerin sorunu çözülür. 79 bin bağımsız bölümün sorunları çözülür. Bizim burada siyaset yapma niyetimiz yok. Bir deprem bitti bölgemizde depremler oluyor. İkinci depremle Allah korusun İzmir karşılaşmasın. Yapım konusunda Büyükşehir’in de elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz.”

AKLIMIZA GETİRMEK İSTEMİYORUZ
Emsal artışına dava açılması için Büyükşehir ve CHP’nin görüşmeler yaptığı iddialarına da yanıt veren Sürekli, “Bazı söylentiler kulağımıza geliyor. Emsal artışının görünürde yapıldığı mahkeme ile iptal edileceğini şeklinde... Olsun biz çıkaralım mahkeme iptal etsin gibi... İnşallah böyle değildir. Bizim kaybedecek bir dakikamız yok. İvedi olarak depremzedelerin sorunlarını çözemez lazım... Hiçbir mahkeme o plan tadilatını bozamaz. Aklımıza getirmek istemiyoruz bu danışıklı dövüş hikayelerini” dedi.

 
Büyükşehir'den o ilçeye 32 derslik okul
 
Sürekli'den yeni 'kredi' çıkışı: Dünya Bankası 'Böyle bir anlaşma yok' diyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriye ve Irak tezkeresi 2 yıl daha uzatılıyor
Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyonunun 2 yıl daha uzatılmasını öngören ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan Doğu Akdeniz tepkisi!
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan, Mısır ve GKRY liderlerini yayınladıkları ...
CHP'li Kotan'dan duruşma sonrası iktidara salvo!
CHP Kemalpaşa Gençlik Kolları Başkanı Ozan Yalçın ve partili iki genç ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan Bilal Erdoğan'a: Kimsin sen ya!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bürokratlara yaptığı çağrının ardından ...
Erdoğan’dan dünyaya reform çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl 5’incisi düzenlenen TRT World ...
Bahçeli'den Kılıçdaroğlu'na bürokrat tepkisi
Devlet Bahçeli, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bürokrat açıklamasına tepki ...
 
Seferihisar'da muhtarlar zirvesi!
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, mahalle muhtarları ile bir ...
CHP İzmir Gençlik’in kurultay kararı belli oldu
CHP’de önümüzdeki günlerde gençlik kurultayı gerçekleşecek. CHP İzmir, ...
CHP'li Polat'tan siber saldırı soruları!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, üniversitelere yapılan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri