POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
28 Ocak 2021 Perşembe - 16:53

Açık veri portalı görücüye çıktı... Soyer: İzmir yaşayan bir sosyal laboratuar haline gelecek!

Kentle ilgili verilerin ücretsiz erişime sunulacağı portalın tanıtımını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Veri zengini araştırmalar sayesinde akademik bulgularla veri yönetiminin önünü açacağız. Üniversitelerimizde genç beyinler İzmir’i veriye dayalı araştırmalarla keşfedecek ve sorunlara yenilikçi çözümler getirecek. İzmir yaşayan bir sosyal laboratuar haline gelecek. Bu etkinlik aslında uzun bir yolun başlangıcıdır” dedi.

Açık veri portalı görücüye çıktı... Soyer: İzmir yaşayan bir sosyal laboratuar haline gelecek!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentle ilgili verilerin ücretsiz erişime sunulacağı portalın tanıtımını yaptı.

Açık veri portalı olarak tasarlanan uygulamanın Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki lansmanına Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Danışmanlık Grubu Küresel Başkanı Veronica Nyhan Jones ve Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı video mesajla dahil oldu.

Toplantıda ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de konuşma yaptı.

İZMİR’İN VERİLERİNİ ÖZGÜRLEŞTİRİYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bugün uzun zamandır üzerinde emek verdiğimiz açık veri portalını açıyoruz. Bunun heyecanını paylaşıyor olmaktan mutluyum. Bir yandan İzmir’in verilerinin özgürleştiriyor ve demokratikleştiriyoruz. Herkesin özgürce kent verilerine erişebilecekleri yeni bir döneme giriyoruz. Dileyen herkes projeler geliştirip İzmirlilerin refah düzeyinin artmasına katkıda bulunabilecek” dedi.

AÇIK VERİ PORTALIMIZLA BİZİZMİR PLATFORMU DA ÇOK DAHA KULLANIŞLI HALE GELECEK
Dünyadaki şehirlerden örnekler veren Belediye Başkanı Soyer, “Metropoller verileri katılımcı demokrasiyi güçlendirmek için kullandılar. Ben demokrasinin insanlığın en büyük inovasyonu olduğuna inananlardanım. Günümüzde her şey dijitalleşirken demokrasi de dijitalleşmelidir. Bu portalı inşa ederken en iyi uzmanlarla ve İzmirlilerle beraber çalıştık. Daha etkin bir kent yönetimi için hazırlandı. İzmir’deki kamusal yapıların kurumsal kapasitesini arttıracak. Kurum içinde ve kurumlar arası bilgi akışında zaman tasarrufu sağlayacak. Yönetimimizde şeffaflık ve hesap verilebilirlik hep önceliğimiz oldu. Son 2 yılda İzmir’de büyük zorlukları dayanışma ile göğüsledik. Açık veri portalı bu yönetimi güçlendirecek bir adımdır. Biz İzmir ile bir adım atmıştık. Dijital bir kent meydanı olarak tasarlamıştık ve vatandaşlarımızı süreçlere dahil etmeye başlamıştık. Pandemi ve deprem döneminde güçlü bir dayanışmayı mümkün kıldı. Açık veri portalımızla Bizizmir Platformu da çok daha kullanışlı hale gelecek. Günümüzde veri kullanımı çok güçlü bir haldedir. Verilerimiz maden gibi işlensin, ortaya projeler çıksın istiyoruz. Oluşturduğumuz portal sağlam temeller üzerine oturuyor. Açık veri hazırlık sürecini iş dünyası, akademi ve ilgili STK’larla diyalog içinde yürüttük. Her birinin ihtiyaçları tespit ettik. İnanıyorum ki İzmir’de yenilikçi düşünceyi geliştirmek için sürdürdüğümüz çalışmalar açık veriden çok yararlanacak” açıklamasına imza attı.  

İZMİR YAŞAYAN BİR SOSYAL LABORATUAR HALİNE GELECEK
Soyer ayrıca, “İzmir ekonomisini besleyecek, kentin ihtiyaç duyduğu yenilikçi çözümleri iş dünyasına sağlayacaktır. Veri zengini araştırmalar sayesinde akademik bulgularla veri yönetiminin önünü açacağız. Üniversitelerimizde genç beyinler İzmir’i veriye dayalı araştırmalarla keşfedecek ve sorunlara yenilikçi çözümler getirecek. İzmir yaşayan bir sosyal laboratuar haline gelecek. Bu etkinlik aslında uzun bir yolun başlangıcıdır. Tüm paydaşlarımızla bu yolu birlikte yürümeyi amaçlıyoruz. Açık veri portalımızda 24 birimimizden 10 farklı kategoride 120 veri seti şu an itibariyle hayata geçiyor. Zamanla veriler artacak. Bu bir yandan da portalı kullananların talepleriyle de gelişecek. Sürece katkı koyan tüm paydaşlarımıza, emek veren belediye çalışanlarımıza yürekten şükranlarımızı sunuyorum. Açık veri portalının İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

ÖZGENER: AKILLI ŞEHİRLERE İHTİYACIMIZ VAR
Ticaret Odası Başkanı Özgener ise, “2050 yılında 9.7 milyar olması beklenen dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşanacağı tahmin ediliyor. Dengesiz kentleşmenin yarattığı olumsuz koşullar, nüfusu ciddi oranda etkilemektedir. Pandemi de bunların sonucu. Kentlerimizin daha yaşanabilir hale gelmesi her geçen gün önem kazanmaktadır. Nüfusların yoğunluğu geleneksel yöntemlerle karşılanamaz. Akıllı şehirlere ihtiyacımız var. Modern altyapı, hizmetlere kolay erişim, yüksek yaşam standartları, teknoloji bazları hizmetlerin kullanımız akıllı şehirlerin temel bileşenleridir. Akıllı şehir tüm paydaşlar arasında iletişimi sağlayan insan müdahalesine bağlı kalmadan kendi kendini yönetebildiği yapı olarak görüyoruz. Paris; sürdürülebilirliği ilke edinmiş. Diğer kentler arasında kusursuz bir uyumu hedef edinmiştir. Londra; iş dünyası, akademisyenler ve siyasetçiler gibi kişilerin içinde bulunduğu konsey oluşturmuştur. Barselona en akıllı kent seçilmiştir” dedi. Özgener konuşmasına birçok şehirde örnekler vererek sürdürdü.

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NİN YAZILIM EVİ PROJESİNDEN BİLGİLER VERDİ
Bir kentin akıllı kente dönüşmesi için yürütülecek çalışmalarda yerel yönetimler ve ortak çalışma yapacak sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duyuluyor. İzmir’de de büyükşehir belediyesi akıllı kentin birçok özelliğini projelerle sunmaya çalışıyor. Bu lansmanı görmek bizler için elbette gurur verici. Akıllı kentlerin bileşenlerini bir araya getirecek bu yapıda iki itici güç daha var; özel sektör ve üniversite. Akıllı şehir uygulamalarında genellikle özel sektörün girişimlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer yandan o kentin sahibi olan vatandaşların dönüşümü sağlanamadığı sürece akıllı dönüşümün ana teması olan insanın refahının arttırılmasının da mümkün olmadığını düşünüyorum. Akıllı toplum öne çıkıyor. Toplumsal hayatın bir parçası olan, devamlı öğrenmeye açık, dijital yöntemlere hakim, bilinç düzeyi yüksek kapasiteye sahip olan kent paydaşlarıdır. Doğru eğitim çok büyük önem arz ediyor. Bu noktada üniversite devreye giriyor. Yeni neslin teknoloji hızına ayak uydurulması akıllı toplumun oluşturulmasında önemlidir. Üniversiteler yerel yönetimin önemli bir ortağıdır. Üniversitelerimiz aynı zamanda bir projedir. İzmir Ekonomi Üniversitemizin yazılım evi projesi var. Yazılım ekosistemini kümeleyecek bir platform hayata geçireceğiz. İzmir ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi, kısa ve orta vadeli üretim projelerini planlanması, danışmanlık, izleyici hizmetlerinin verilmesi, yurt dışı projelere katkı sağlanmasından oluşuyor. Şehrimize yazılım konusunda ulusal ve uluslar arası ölçekte marka değeri kazandırıyor olacak” ifadelerini kullandı.

ASIL KONU VERİLERİN DOĞRU İŞLENİYOR OLMASIDIR
Açık veri paylaşımının önemine değinen Özgener, “Asıl konu verilerin doğru işleniyor olmasıdır. Dünyadaki ülkelere bakıldığında açık veri kaynaklarının doğru kullanımı sayesinde akıllı kent konseptinin başarıya ulaştığı görülüyor. Bu uygulamanın şehrin gelişimine katkı sağlayacağına inandığım projelere öncülük sağlayacağını düşünüyorum” dedi.  

 
"Gaziemir’de tek adamcağız saltanatı var"
 
Aliağa'da tarihi proje yola çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'de 'reklam üniteleri' ihalesi tamam: Hangi firma kazandı?
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Ait Mevcut Reklam Ünitelerinin ...
Çiğli'de veterinerlik hizmetlerinde rekor artış
Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Covid-19 salgınıyla mücadele ...
Başkan rakamları paylaştı: Kalem kalem üreticiye dev destek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 28 tarımsal kalkınma kooperatifi arasında ...
 
İzmir'de karla mücadele raporu!
Dün öğle saatlerinden itibaren kar yağışının etkilediği bölgelere müdahale ...
Başkan İduğ'dan 'Marmara' çıkarması: Başkanlarla bilgi ve proje paylaşımı
İstanbul Kartal, Bursa Nilüfer ve Balıkesir Susurluk Belediyelerini ziyaret ...
Başkan Soyer vizyonu açıkladı: Hedef yılda 4 milyon turist
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent turizminin geliştirilmesine ...
 
Karşıyaka'da belediyeden 'can dostu' yardım
Karşıyaka Belediyesi Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki sokak hayvanlarına ...
Bayraklı'da yeniden spor zamanı!
Bayraklı Belediyesi, pandemi kapsamında bilim kurulunun açıkladığı temizlik, ...
Gümrükçü'den CHP Lideri'ne ziyaret
Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, Ankara’da CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri