POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
17 Ağustos 2022 Çarşamba - 09:21

Aliağa'da Nae Sao Paulo'ya karşı direniş nöbeti!

İzmir'de çevreciler, sökülmek üzere Aliağa’ya doğru yola çıkan asbestli savaş gemisi Sao Paulo'ya karşı nöbet eylemi başlattı. Aliağa’daki Demokrasi Meydanı'nda toplanan Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyeleri, "Bu gemiyi ülkemiz karasularına sokmayacağız ve sökümüne izin vermeyeceğiz. Sermaye değil halk kazanacak; çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Biz, haklılığımızı meşru mücadelemizden alıyoruz. Bir avuç sermayedarın kâr hırsına boyun eğmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

Aliağa da Nae Sao Paulo ya karşı direniş nöbeti!

İzmir'de çevreciler, sökülmek üzere Aliağa’ya doğru yola çıkan asbestli savaş gemisi Sao Paulo'ya karşı nöbet eylemi başlattı. Aliağa’daki Demokrasi Meydanı'nda toplanan Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyeleri, "Bu gemiyi ülkemiz karasularına sokmayacağız ve sökümüne izin vermeyeceğiz. Sermaye değil halk kazanacak; çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Biz, haklılığımızı meşru mücadelemizden alıyoruz. Bir avuç sermayedarın kâr hırsına boyun eğmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

ALÇEP üyeleri, bugün akşam saatlerinde Aliağa Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelerek, Türkiye'ye doğru yola çıkan Brezilya donanmasına ait Sao Paulo gemisine karşı nöbet eylemi başlattıklarını açıkladı. "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" ve "Aliağa dünyanın çöplüğü değildir" pankartı açan çevreciler, "Zehirli gemi istemiyoruz" sloganı attı.

ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, Sao Paulo'nun 4 Ağustos günü Brezilya’dan ayrılarak Türkiye'ye doğru yola çıktığını belirterek şunları söyledi:

"Yola çıkışından bir gün sonra Brezilya mahkemeleri, geminin limandan çıkışına yasak getirdi. Bu haber, kamuoyunda geminin gelmeyeceği yönünde yanlış bir algıya sebep oldu. Oysa gemi, SÖK Denizcilik refakatinde, mahkeme kararını yok sayarak İzmir’e doğru geliyor. Firma, aynı zamanda bu gemi ile ilgili transit ülkelere bildirim ve izin sürecini de işletmeden, tamamen hukuksuz, kanunsuz bir şekilde, tüm uyarılarımıza rağmen, Türkiye’de tehlikeli atık ithalinin yasak olduğunu bile bile, ısrarla bizleri zehirlemek için yoluna devam ediyor. Buradan soruyoruz; bu firma, mahkeme kararını tanımayacak, uluslararası sözleşmeleri hiçe sayacak gücü nereden alıyor? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tüm bu sürece rağmen, ulusal ve uluslararası uyarılara rağmen bu geminin yoluna devam etmesine neden hâlâ izin veriyor?"

Geminin halk sağlığı açısından çok ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan Küçükakyüz, şöyle konuştu:

"Bu gemi zehir taşıyor. Bu gemi tehlikeli atık ve bunun aksini söyleyecek hiçbir bilimsel veri yok elimizde. ‘Siz sökün, mahkeme kararı sonradan gelir’ zihniyetine kentimizi teslim etmeyeceğiz. Biliyoruz ki gemi, buraya geldikten sonra bir oldubitti ile sökülmek istenecek. Ne sonradan çıkacak mahkeme kararları ne de kamuoyundan kaçırılacak olan bilgiler, zehir tüm kente yayıldıktan sonra bir anlam ifade edecek. Bu sebeple gemi söküm tesislerinin yarattığı çevre kirliliği ile işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının yetkili kurumlar, yanı sıra üniversite ve meslek odalarının kuracağı bir kurumun denetimine açılmasını istiyoruz. Biz, Aliağa ve İzmir halkı olarak buna boyun eğmeyeceğiz. Bizler, inatla bu gemiyi ülkemiz karasularına sokmayacağız ve sökümüne izin vermeyeceğiz. Sermaye değil halk kazanacak; çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Biz, haklılığımızı meşru mücadelemizden alıyoruz. Bir avuç sermayedarın kâr hırsına boyun eğmeyeceğiz."

"BU GEMİYİ SÖKMEYİN"

Gemi sökümünde çalışan işçilere de seslenen Küçükakyüz, "Bu gemiyi sökmeyin. Sizlerin yaşamı, gemi söküm patronlarının kazanacakları paradan daha değerli. Gemi sökümünde AB standartları dışında çalışmayı kabul etmeyin. Kentimizin annelerine, babalarına sesleniyoruz. Gözümüzden sakındığımız çocuklarımızın yaşamını tehlikeye atacak olan bu gemiye geçit vermeyin. Gençlere, çocuklara sesleniyoruz. Sizlere sözümüz olsun, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkınızı ne pahasına olursa olsun koruyacağız. Bu amaçla bugün burada zehirli gemiyi durdurmak için nöbet eylemimizi başlatıyoruz. Tüm STK’lar, sendikalar, il ve ilçe belediyeleri, sivil toplum ve partileri, halkımızı bize destek vermeye davet ediyoruz" dedi.

Küçükakyüz, neden nöbet eylemi yaptıklarını da şu sözlerle açıkladı:

"Temiz hava, temiz su, temiz toprak ve temiz çevre hakkımız için nöbetteyiz. Kanser olmamak için nöbetteyiz. Bir firmanın kârı uğruna şehrimizin zehirlenmesine karşı nöbetteyiz. Gemi sökümünde iş kazalarının son bulması, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için, gemi söküm firmalarının AB standartlarına yükseltilmesi için nöbetteyiz. ‘Aliağa dünyanın çöplüğü değildir’ demek için nöbetteyiz."

 
AK Partili Nasır'dan 'Mimar Kemalettin' çıkışı: İhmal edilmişliğin merkezi oldu!
 
Karaburun'daki o yol sil baştan yenileniyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 kişiyi katletti, 'İntikam benim işim' dedi!
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde Mehmet Ali Uyanık, eşiyle birlikte ...
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
AFAD verilerine göre saat 07,24'te Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem meydana ...
İzmir'de sıra dışı kaza: Domuz sürüsüne çarptı!
Bornova ilçesinde, bir sürücünün yaban domuzu sürücüne çarptığı anlar ...
 
17 Ağustos Gölcük depreminin 23. yılı
Neredeyse tüm Marmara bölgesini etkileyen 17 Ağustos deprem felaketinde ...
İzmirli usta oyuncu Rıza Pekkutsal hayatını kaybetti
Ünlü Yeşilçam oyuncusu Rıza Pekkutsal, 87 yaşında hayatını kaybetti.
DTO Aliağa Başkanı açıkladı: Asbestli gemi İzmir'e ne zaman gelecek?
Aliağa ilçesinde sökümü planlanan ve yüksek miktarda asbest taşıdığı iddia ...
 
Sinem'in sır ölümünde yeni gelişme: 'Gaspçı' ne ifade verdi?
İzmir'de iş görüşmesine gittikten sonra eve geri dönmeyen, kayıp başvurusu ...
İzmir'de tefeci şebekesine helikopter destekli operasyon: 17 gözaltı
Aliağa ilçesinde, faizle para verip, mağdur ettikleri kişilerin birçok ...
Hudut karakoluna saldırı: 1 asker şehit, 4 asker yaralı
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki Çiçekalan Hudut Karakolu'na teröristlerce ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri