POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında!
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında!
Sinir krizi geçirdi, motosikletini ateşe verdi!
Sinir krizi geçirdi, motosikletini ateşe verdi!
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
5 Kasım 2018 Pazartesi - 15:10

Altın madeni için yeni kapasite arttırımı talebi!

Dikili ilçesi Çukuralan Mahallesi'nde Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen Çukuralan Altın Madeni için kapasite artışı istendi. ÇED sürecinin de başlatıldığı projenin kapasite arttışına karşı çıkan çevreciler, maden için verilen yargı kararlarının uygulanmasını istedi.

Altın madeni için yeni kapasite arttırımı talebi!

Dikili'nin Çukuralan Mahallesi'nde Koza Altın İşletmeleri'ne ait olan Çukuralan Altın Madeni sahasında kapasite artırımı için verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı İzmir 6'ıncı İdare Mahkemesi'nde iptal davası açıldı. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Bergama Belediyesi, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Prof.Dr. Ali Osman Karababa, İzmir Tabip Odası adına Dr. Oya Otyıldız, Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan Erhan İçöz ve Ertuğrul Barka tarafından açılan davada, 'ÇED olumlu' kararının önce yürütmesi durduruldu, ardından iptal edildi. Ancak 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak bir süre önce yeniden ÇED süreci başlatıldı. Başvuru, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nunda (İDK) ele alınacak.

Bölge halkının itirazlarını komisyonda aktaracak olan Bergama Belediyesi Avukatı Serdar Sinan, "Jeoloji mühendislerinin raporuna göre mahkeme ÇED sürecini iptal etti. Kapasite arttırımı, canlı sağlığı açısından riskli. Maden sahası, yaklaşık 6 kilometre kuzey batısında yer alan ve içme suyu amacıyla Balıkesir Belediyesi tarafından kullanılan Madra Barajı'nın göl alanında bulunuyor. Ayrıca maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresi, yaklaşık 5 kilometre güneydeki kültür ve tabiat varlığı olan Nebiler Şelalesi'ne dökülüyor. Bir diğer sorun da ocak işletme şevlerinin stabilitesi hesaplarındaki eksiklikleri olduğu. Yeni rapor ile bu yanlış nasıl düzeltilir? Yeni ÇED raporu Çukuralan'ın coğrafyasını mı değiştirecek" dedi.

'DOĞAYA KARŞI SUÇ İŞLENİYOR'
Konuyla ilgili açıklama yapan davacıların avukatlarından Arif Ali Cangı ise mahkeme kararının hemen ve eksiksiz uygulanması gerektiğini, maden sahasının kapatılması ve sahanın eski haline getirilme çalışmalarının başlatılmasının önemli olduğunu vurguladı. Proje için yapılan İDK toplantısının iptal edilerek, ÇED sürecinin sonlandırılması gerektiğini ifade eden Cangı, "Çukuralan'da iki kez kapasite artırılarak, doğa delik deşik edildi, doğaya karşı büyük ve ağır suçlar işlendi. Oradan çıkan cevher ile Ovacık Altın Madeni onca yargı kararına rağmen çalıştırıldı. Elde edilen altınların 15 Temmuz darbe kalkışmasını yapan terör örgütüne gittiğine dair iddialarla açılan davalar devam ediyor. Artık yeter. 2009/7 sayılı genelge ile Çukuralan'da doğaya karşı, yaşama karşı, halka ve hukuka karşı yeni suçlar işlenmeye çalışılıyor. Yeni suçlara izin verilmemeli" dedi.

'SULARINIZA SAHİP ÇIKIN'
Yapılan yanlıştan dönülmesini isteyen Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise, "Dikili ve Balıkesir belediyelerinin, sularına sahip çıkıp sürece müdahil olması gerekiyor. Eğer 2009/7 sayılı genelgeyi uygulamaya kalkarlarsa, Madra Barajı'nın mı yoksa Nebiler Ilıcası'nın mı yerini değiştirecekler? Yargı kararında da belirtildiği gibi madenin yer seçimi yanlıştır. Çevre Bakanlığı, bugünkü İDK'da yargı kararına uyup, madeni bir an önce kapatmalıdır" dedi. (DHA)

 
Şengül’den kritik süreç mesajları: ‘Aday olmak isteyen başkanlar’ ve temayül açıklaması
 
Ve Ahmet Kural ifade verdi: İşte ilk açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de zam şampiyonu erkek montu!
İzmir'de ekim ayında fiyatı bir önceki aya göre en fazla artan ürün yüzde ...
Memur ve memur emeklisine zam imkanı
Memur, memur emeklisi ve sözleşmesi personele ekim ayı itibariyle 8 puanın ...
Flaş! Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon, ekim ayında yüzde 2,67 artarken, yıllık bazda yüzde 25,24 oldu. Beklenti yüzde 2'ydi.
 
"6 bin 399 üründe haksız fiyat artışı var"
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla ...
Otomotivciler vergi indirimlerinden memnun
EGE Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, motorlu ...
İZTO'dan Başkent'e 'turizm' çıkarması!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) turizm sektörü temsilcileri, Yönetim Kurulu ...
 
Türkiye'nin vergi rekortmeni açıklandı
Türkiye'nin gelir vergisi rekortmeni, 2017 yılı için 53 milyon 583 bin ...
Emlakçılar kredi faiz oranlarında indirim bekliyor
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut satışları için ...
Türkiye 98 ülkeye turşu ihraç ediyor
Türk ihracatçıları, 151 milyon dolarlık turşu ihracatı için 98 ülkenin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri