POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
23 Kasım 2021 Salı - 08:02

Ankara’nın gündemi asgari ücret zammı

Son günlerin merakla beklenen konusu, asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı... Hükümet cephesinde asgari ücrete dair bir araştırma yapıldığı öğrenilirken, dar gelirli paketi konusunda son viraja girildiği ifade edildi. 3600 ek gösterge ve emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda yapılan çalışmaların da devam ettiği belirtildi.

Ankara’nın gündemi asgari ücret zammı

Hükümetin, üzerinde çalıştığı ‘dar gelirli paketi’ konusunda son noktaya yaklaşılıyor. İşçi ve işverenlerin merakla beklediği asgari ücrete dair bir araştırma yapıldığı öğrenildi. Sektörel asgari ücretin de değerlendirildiği belirtiliyor. Enflasyon artı 8-10 puan tartışılırken, asgari ücretin 3 bin 600 lira civarında olacağı öne sürülüyor. Edinilen bilgiye göre, Çalışma Bakanlığı’nda Asgari Ücret, 3600 gösterge ve emekli maaşlarının iyileştirilmesi başlıkları altında yapılan çalışmalar konusunda, iktidar partisine bir kaç kez bilgi verildi. Parti kurmaylarıyla yapılan toplantılarda, ‘olasılıklar ve yapılabilirlik’ üzerine değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi.

ARTIŞ OLASILIKLARI
Verilen bilgiye göre, bakanlık özel bir araştırma yaptırarak, sektörel asgari ücret uygulamasını da değerlendiriyor. Belirlenecek asgari ücretin enflasyonunun ne kadar üzerinde olacağına ilişkin alternatifler ortaya kondu. Enflasyon artı 8-10 puan önerilerinin değerlendirildiği, bunun da 3 bin 600 lira civarında bir rakam edeceği belirtiliyor. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaptığı toplantılarda rakam telaffuz etmek yerine genel dengeler üzerinden bilgi verdiği öğrenildi. Toplantılarda, asgari ücretin ekonomik dengelerin dışında yüksek belirlemesinin, tüm ücret sıkalasını bozabileceği, asgari ücretle işçi çalıştıran küçük işlemelerin kayıt dışı çalıştırma yolunu tercih edeceği, bunun da çalışanlar aleyhine sonuç doğurabileceğine dair değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca, devletin işverene ödediği 75 liralık prim desteğinin, 100 lira olarak uygulanmasının da gündemde olduğu belirtildi.

Bakan Bilgin’in ayrıca, “Asgari ücretten verginin kaldırılması tartışması doğru değil, mümkün de değil. Bu kesintilerle çalışanların sağlık harcamaları, sosyal güvenlik giderleri karşılanıyor. Ama sektörel asgari ücreti tartışıyoruz. Seçenekleri değerlendirerek, karar vereceğiz. Belli meslekler var ki; belki standart ücretin üzerinde olabilecek” dediği öğrenildi.

3600 GÖSTERGE
Çalışmanın diğer ayağını oluşturan 3600 Ek Gösterge ve Emeklilik maaşlarının iyileştirilmesinin de masada olduğu belirtildi. Ancak, 3600 ek gösterge konusunda sıkıntı olduğu, bu göstergenin üniversite mezunlarına uygulandığı, lise mezunu kamu çalışanlarının bundan yararlandırılamayacağı belirtildi. Bu nedenle, 3600 ek gösterge dışında yeni bir tanımla, farklı bir çalışma yapıldığı öğrenildi. Emekli maaşlarının iyileştirilmesinin ise daha çok seyyanen artış şeklinde olması bekleniyor.

KOMİSYONDA BELİRLENİYOR
Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda oy çokluğu veya oy birliğiyle belirleniyor. Komisyonda hükümeti temsilen atanan beş isim, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) beş isim ve çalışan kesimi temsilen de en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş’ten beş isim olmak üzere 15 kişi bulunuyor. Görüşmeler aralık ayında başlıyor. (Hürriyet)

 
Covid-19 ilacında üçüncü aşama: Testler başladı!
 
Göçmenleri taşıyan minibüs devrildi: 16 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Biden'ın FED başkanı adayı belli oldu
ABD Başkanı Joe Biden'ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına Jerome ...
EPGİS açıkladı: Otogaza bir zam daha geldi!
LPG'nin litre fiyatına 23 Kasım'dan itibaren geçerli olmak üzere 19 kuruş zam geldi.
Federasyondan 'Ekmek 4-5 lira olacak' iddialarına yanıt
Ekmek 4-5 lira mı olacak? Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil ...
 
EİB'in ihracat rakamlarında yüzde 25'lik artış
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, son 1 yıllık ...
Ekmeğe bir büyük zam daha kapıda!
Dolar kurunun hızlı artışı sonrası son 2 haftada un çuvalının fiyatı 360 ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
 
Milyonlar bekliyor: Asgari ücrette süreç nasıl işleyecek?
Yaklaşık 8 milyon kişinin gözü kulağı 2022'de geçerli olacak asgari ücret ...
'Hayalet ağ' dalış turizmi için batırılan vapuru kapladı
İzmir'in Karaburun ilçesinde, dalış turizmi için yapay resif uygulamasıyla ...
SGK'den yapılandırma raporu: 1 milyon 190 bin kişi...
SGK'ye 1 milyon 190 bin kişi yapılandırma başvurusunda bulundu. Yapılandırılan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri