POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
22 Ağustos 2019 Perşembe - 09:03

Asıl sabotaj ‘küresel’ bilinçsizlik!

Her sene olduğu gibi orman yangınlarının şiddetini arttırdığı bir sezon yaşıyoruz. Yangınlar ister doğal nedenlerle ister bilgisizlik ve dikkatsizlik yüzünden çıkmış olursa olsun temelde önemli bir nedeni var. O da küresel iklim değişikliği...

Asıl sabotaj ‘küresel’ bilinçsizlik!

Her sene olduğu gibi orman yangınlarının şiddetini arttırdığı bir sezon yaşıyoruz. Küresel Orman İzleme Örgütü’nün verilerine göre, 2001 ve 2018 yılları arasında Türkiye, ormanlık alanlarının yüzde 4,1’ini kaybetti. Hafta sonu İzmir ve Muğla’da çıkan yangınlar da, yüzlerce hektar ormanlık alanın yok olmasına ve büyük bir ekolojik yıkıma yol açtı. Yangınlar ister doğal nedenlerle ister bilgisizlik ve dikkatsizlik yüzünden çıkmış olursa olsun temelde önemli bir nedeni var. O da küresel iklim değişikliği... Uzmanlar, şiddetlenen orman yangınlarını iklim değişikliğiyle ilişkilendiriliyor ve devam ettiği sürece bu yangınlardaki artış eğiliminin de süreceği öne sürüyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'e konuşan ve küresel ısınmanın benzer felaketlerdeki rolüne dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Çevre Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı ve İzmir Tabip Odası Çevre Sağlığı Komisyonu Başkanı Ahmet Soysal, toplumda ekoloji bilincinin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı: “Orman yangınlarının önlenebilmesi için en temel çözüm küresel iklim değişikliğinin durdurulabilmesinden geçiyor. Bunun için ise sera gazı emisyonlarının azaltılması şart. Yani fosil yakıt kullanımının bugünden yarına terk edilmesi gerekiyor.”



TEMEL NEDEN: İKLİM KRİZİ!
Türkiye’de ve dünyada meydana gelen orman yangınlarında iklim değişikliğinin etkisini değerlendiren Soysal, “Bu yangınlar ister doğal nedenlerle ister bilgisizlik ve dikkatsizlik nedeniyle ister kötü niyetli insanlar yüzünden çıkmış olursa olsun temelde önemli bir nedeni var; küresel iklim değişikliği. Küresel iklim değişikliğinin ülkemizde pek bilinmeyen bu etkisi ilkbahar aylarında ortaya çıkıyor. Küresel iklim değişikliği nedeni ile uzayan ve iyice ılımanlaşan ilkbahar aylarında özellikle ormanlık alanlarda daha çok otsu bitkiler ortaya çıkıyor ve her yıl boyları daha çok uzuyor. Başlangıçta olumlu gibi görünen bu etki haziran ayı başında üstelik her yıl daha da artan sıcakların bastırması ile bir tehdide dönüşüyor, otlar bazen birkaç gün içinde kuruyor ve yangın için uygun bir ortam hazırlıyor. Özellikle kurak, nem oranı düşük yaz mevsimlerinin yaşandığı Akdeniz Havzası gibi yerlerde işte bu otların çeşitli nedenlerle tutuşması büyük orman yangınlarının yaşanmasına neden oluyor. Bu yangınlar alınan tüm önlemlere rağmen kısa sürede büyük alanları sarıyor. İnsanlar yaşamlarını yitiriyor, evler yanıyor, ormanlar ve ekosistemler yok oluyor. Büyük maddi kayıpların yanı sıra yıllarca onarılamayacak ekolojik yıkımlar bırakıyor arkasında” ifadelerini kullandı.

SERA GAZI EMİSYONLARI VE FOSİL YAKITLAR
Orman yangınlarını önlemeye çalışırken bir yandan da ‘ormansızlaşmanın’ durdurulması gerektiğini savunan Soysal, devamında şunları söyledi: “Orman yangınlarının önlenebilmesi için en temel çözüm küresel iklim değişikliğinin durdurulabilmesinden geçiyor. Bunun için ise sera gazı emisyonlarının azaltılması şart. Yani fosil yakıt kullanımının bugünden yarına terk edilmesi gerekiyor. Ama bilim insanlarının gösterdiği tüm çabalara rağmen bunun kısa süre içinde gerçekleşemeyeceği ortada… O zaman ormanları koruyabilmek için ne yapmak gerekiyor? Çeşitli öneriler var; yeni orman alanlarının oluşturulması, orman alanlarına insanların girişinin kısıtlanması, yangına daha dayanıklı ağaç türlerinin çoğaltılması, her türlü zorluğun göze alınarak bu alanlarda yaz mevsiminin sıcak günlerinden önce kapsamlı temizlik yapılması önerilerden bazıları. Orman yangınlarını önlemeye çalışırken diğer yandan da kendi elimizle ‘ormansızlaşmamızı’ durdurmamız gerekiyor. Kazdağları’nda insanımızın suyuna, otuna, kuşuna, ağacına, ormanına, toprağına sahip çıkan dik duruşu her şeye rağmen umutlandırıyor; gelecek için bizi.” (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Sürekli ile gündem: Soyer'e salvo, 'Ankara ziyareti' çıkışı ve o iddialara yanıt!
 
Balçova'da öğrencilerle dayanışma çatısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pompalı tüfekle market bastı: 1 ağır yaralı
Konak ilçesinde, 1 ay önce nişanlanan Şahin Temiz (21), markette oturduğu ...
İzmir'e şehit ateşi düştü!
Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında ...
İzmir'de bir yangın trajedisi: Kahramana saldırdılar!
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, İzmir'deki orman yangınına, ...
 
Kepçeyle define arayanlara suçüstü
Bayındır ilçesinde, define aramak için kaçak kazı yapan 5 kişi, jandarma ...
Şırnak'tan acı haber: 1 asker şehit, 3 asker yaralı
Şırnak Silopi'da gerçekleştirilen operasyonda 1 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı.
Korkunç son: Babasının silahıyla canına kıydı
Bornova ilçesinde, Dilay B. (19), evde yalnız olduğu sırada başına dayadığı ...
 
İzmir Barosu'ndan eylem yasağına dava!
İzmir Barosu, İzmir Valiliği'nin, 19 Ağustos Pazartesi gününden başlayarak, ...
Karabağlar'daki yangından geriye kapkara bir tablo kaldı
Karabağlar ilçesinde, geçen pazar günü çıkıp, şiddetli rüzgarın etkisiyle ...
Deniz Gezmiş'in yol arkadaşı kansere yenildi
Deniz Gezmiş'i, arandığı sırada İzmir'e kaçırarak, Basmane'de bulunan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri