POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
25 Nisan 2018 Çarşamba - 09:01

Avcı ve Dobrucalı gündemi değerlendirdi: 15 vekilin geçişi, CHP’nin adayı ve listeler…

Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı Gerçekizmir’de Kafe Siyaset’te konuştu. İkilinin gündeminde CHP’den İYİ Parti’ye 15 vekilin geçmesi, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ve İzmir’de partilerin aday listeleri vardı.

Avcı ve Dobrucalı gündemi değerlendirdi: 15 vekilin geçişi, CHP’nin adayı ve listeler…

GERÇEKİZMİR - Gazeteci Sercan Avcı ve Gazeteci Bünyamin Dobrucalı, Gerçekizmir’de Kafe Siyaset programında gündemi değerlendirdi.

İkili CHP’den İYİ Parti’ye 15 vekilin geçmesini, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını ve İzmir’de partilerin aday listelerini konuştu.

AVCI: DEMOKRATİK DEĞİL AMA DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİREN ADIM

Hafta sonu ülke siyasetine damga vuran bir gelişme yaşandı. 15 CHP’li milletvekili İYİ Parti’nin seçime girebilmesi için İYİ Parti’ye geçti. Ben kendi adıma bu durumu kağıt üstünde demokratik değil ama demokrasiyi güçlendirmek adına atılan bir adım olarak görüyorum. Demokratik görmememin nedeni seçmenin 15 milletvekilini 2 yıl önce CHP’nin adayıyken seçmesi ve geçen vekillerin önüne istifa ve üyelik formunu koyduklarında vekillerin haberi yoktu. O nedenle söylüyorum. Ancak Türk demokrasi tarihi açısından önemli bir hamle…

HAYIR CEPHESİNE MORAL OLDU

Kemal Kılıçdaroğlu’nun taktik becerisini gösteren artı bir adımdı bu. CHP’ye artı yazan bir adım. Hayır cephesi dediğimiz cepheye moral, motivasyon getiren bir adım oldu.

BİRİNCİ ETKEN SADAKAT

15 milletvekilin arasında İzmir’den Tacettin Bayır da yer alıyor. Önseçimden çıkmış ve geçmişte il başkanlığı da yapmış bir isim. Bayır bu olaydan sonra önümüzdeki ay sandık kursalar açık ara önseçimden birinci çıkar. 15 milletvekili açıklandıktan sonra hemen Tacettin Bayır’ı aradım. Çok duygulu ve ağlamaklıydı. Bu gelişmenin perde arkasında 15 vekile telefon açılıyor ve geçiş olayı hiç söylenmiyor. Çok önemli bir konu olduğu ve Kılıçdaroğlu’nun 15 ismi Ankara’ya beklediği söyleniyor. Ankara’ya gidiyorlar, herkesin önüne birer istifa formu ve İYİ Parti’ye geçiş formu koyuluyor. Sadece 10 dakika bir milletvekilini ikna etmeye uğraşıyorlar. Diğer 14 vekil 1-2 dakika içerisinde anlatıldıktan sonra imzaları atıyor. Benim edindiğim bilgiye göre CHP kanadı sadakat aramış. Partiye ve Genel Başkan’a sadakatla bağlı isimleri seçmişler. Bir de İYİ Parti dokusuyla örtüşen isimler olmasına dikkat etmişler. Benim aldığım bilgilere göre İYİ Parti listelerinde olmayacak bu isimler.

İNCE ADAYLIĞA DAHA HAZIR

Daha önceki programda da Muharrem İnce’nin adaylığa daha hazır bir isim olduğunu söylemiştim. Ulusal medyada Muharrem İnce ya da Yılmaz Büyükerşen’den biri aday olacak dendi. Aziz Kocaoğlu zaten hafta içi aday değilim dedi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağı kesinleşti. Ulusal basın Yılmaz Büyükerşen ve Muharrem İnce isimleri üzerine yoğunlaştı. Muharrem İnce’nin profili Erdoğan ve Akşener’in profiline yakın. Meydanlarda daha güçlü hitap edebilen, yüksek sesle konuşabilen bir isim. Büyükerşen bu profillerden daha uzak bir isim. Muharrem İnce aday gösterilirse Kılıçdaroğlu’na bir artı daha yazar. Parti içinde yarıştığı bir ismi Cumhurbaşkanı adayı göstermesi demokrasi anlamında mükemmel bir hamle olur.

GÜL ÇATI ADAY OLURSA CHP’LİLER SANDIĞA GİTMEZ

Abdüllah Gül çatı aday olursa CHP’liler sandığa gitmez. İkinci Ekmeleddin İhsanoğlu vakası yaşanır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde her 4 seçmenden biri sandığa gitmedi. Sandığa gitmeyenlerin yüzde 70’inin üstü CHP’liydi. Gül aday olursa yine CHP’lileri sandığa götürmekte zorlanırsınız.

MEVCUT VEKİLLER YAZILMAZSA BELEDİYE BAŞKANLARI UYKUSUZ KALIR

Cumhurbaşkanı adayları dışında milletvekili adayları da çok merak ediliyor İzmir’de. Listelerde büyük değişiklikler bekleniyor. Önseçimden çıkanlar ne olacak merak ediyorum. Kamil Okyay Sındır ittifak yapılan ortamda devam etmesi doğru olmaz mı? Alevilerle, yörüklerle, göçmenlerle hukuku teması olan bir isim. Tuncay Özkan’ın İzmir listesinde olacağını düşünüyorum. Kendisi de burada kalmak istiyor. İzmir Örgütü’nde değişim beklentisi var ama Mehmet Ali Çelebi gibi 4-5 isim görebiliriz. Örneğin Zekeriya Temizel aday olmayacak, gösterilmeyecek deniyor. Dün kendisiyle konuştum “Zırvalıyorlar kardeşim” dedi. CHP’de herkes devam etmek istiyor. Mevcut milletvekilleri aday yazılmazsa Murat Bakan, Ali Yiğit, Kamil Okyay Sındır ve Atilla Sertel mevcut belediye başkanlarının uykusuz kalmasına neden olacak. Yerel seçimlerde çok ciddi bir yarış olur. Bu isimler potansiyel belediye başkan aday adayı sıfatı kazanıyor liste dışı kalınca. İl eski başkanlarıyla görüştüm bugün. Net olarak adayım diyen Asuman Ali Güven ve Bedri Serter görev verilirse ben hazırım diyor. Alaattin Yüksel ve Rıfat Nalbantoğlu kesinlikle aday olmadıklarını söylediler. Ali Engin de kararsız.

İYİ PARTİ İÇİN 3’ER VEKİL ÇOK BAŞARILI OLUR

İYİ Parti ilk kez seçime katılıyor. Genel Merkez’in İzmirlilerini bekliyorduk ön sıralarda. Listede Yıldırım Ulupınar, Aytun Çıray ve Musavvat Dervişoğlu’nun etkisinin olacağı söyleniyor. Yıldırım Ulupınar’ın milletvekili adayı yazılma ihtimali çok yüksek. Listeye yazılırsa yerine geçecek isim de yardımcısı Koray Ükünç…İYİ Parti listesinde çok marka isimler göremeyeceğiz gibi. Çünkü liste konusunda tam hazır değiller. Seçim erken oldu. Yeni yeni isimler katılıyor. Konuştuğum partililer 5-6’şar vekil çıkarırız diyor. Bana çok iddialı geldi. Ben 3’er milletvekilini çok başarılı bulurum.

YILDIRIM-TURHAN-HOTAR OLMAZ!

AK Parti’de hep aynı isimler var. Adı geçenlere bakıyorum hep aynı. İzmir’de yeni isim yetiştirme problemi yaşıyorlar. Sanırım bu kez Binali Yıldırım listede olmayacak. Çünkü ismi hem başkan yardımcılığı hem de İstanbul için geçiyor. İbrahim Turhan listede kesinlikle olmaz. Nükhet Hotar’ın da metal yorgunluğu olduğunu ve kenarda tutulacağını düşünüyorum. Mahmut Atilla Kaya, Necip Kalkan, Kerem Ali Sürekli gibi isimleri kenara çektiğiniz zaman bu isimler de potansiyel büyükşehir ve metropoldeki önemli belediyelere aday adayı durumuna geliyorlar. Mevcut vekilleri başarılı buluyorum ancak bir değişim beklentisi de var. CHP’den çok AK Parti’nin listesini çok merak ediyorum.

MHP İZMİR’DE VEKİL ÇIKARMAZSA ŞAŞIRMAM

MHP’yi zor bir süreç bekliyor. Devlet Bahçeli çok eleştirildi son dönemlerde yaptığı hamlelerle. Üstüne erken seçim hamlesi…MHP İzmir’de milletvekili çıkarmazsa şaşırmam.

DOBRUCALI: MAÇ ÇİFT KALEYE DÖNDÜ

Ben 15 CHP’li vekilin İYİ Parti’ye geçmesi durumuna siyaset diyorum. Siyaset bir oyundur. Futbol gibi basketbol gibi bir oyundur. Basit kuralları vardır, kuralları çok basit olduğu için de herkes siyaseti çok iyi bildiğini düşünür. CHP’yi de, İYİ Parti’yi de buna mecbur ettiler. Pazar gününe kadar maç tek kaleydi, ama Pazar gününden sonra maç en azından çift kale maça döndü. Hala bir taraf çok güçlü, çok baskın ve favori. İki yol vardı bu seçim öncesi. Ya kendini YSK’nın insafına bırakıp olacak mı olmayacak mı diye bekleyecektin. Ya da başka bir formül üretilmesi gerekiyordu.

UMUTSUZLUK YIKILDI

Çok farklı bir şekilde bu cepheye moral geldi. Üstlerindeki ölü toprağını attılar. Umutsuzluk ilk kez geçen Pazar günü yıkıldı. AK Parti ve MHP cephesinden gelen tepkiler çok acemiceydi. Ayrıca korkunç öfkeliler. İktidar kanadı bu kadar öfkeliyse demek ki böyle bir hamle beklemiyorlardı. Bu Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan liderliğe evrilmesinin sonucu. 2010’dan beri genel başkandı çok kurultay çok kongre gördü ancak ilk kez genel başkanlıktan liderliğe geçiş yaptı.

BAYIR’A ODUN KES DESELER KESER KARDEŞİM

İYİ Parti’ye geçen 15 vekilin sosyal medya hesaplarına bak, tamamında Atatürk vurgusunu göreceksin. Bu seçilen arkadaşlar CHP’nin hamalları. Tacettin Bayır’a odun kes deseler keser kardeşim. O karakterde bir insan. Kendisi için uğraşan, büyük koltuklarda gözü olan birisi değil ki...

BU İSMLERİN GELECEĞİ PARLAK

Bu isimler İYİ Parti’nin de CHP’nin de listelerinde olmayacak. Bu arkadaşlar ne olacak boşta mı kalacaklar dersen hayır boşta kalmayacaklar. Bu isimlerin gücü cumartesi yüzde 10 ise Pazar yüzde 90 oldu. Bu 15 ismin geleceği parlak. Bir kumar oynadılar, siyasi risk aldılar ve kazandılar. Sarayda şuanki bakanların kadrosu olacak. Bu bakanların yardımcı kadroları olacak. Danışman kadroları olacak. Bu isimler duruma göre bu alanda değerlendirilebilir. Bu isimlerin bir kısmı da yerel seçimde kesin olarak belediye başkan adayı olacak. Bu durumu tersine çevirebilecek tek bir olay var o da çok kötü bir sonuç alınıp parti kadrosunun tamamen değişmesi. Bu değişen kadro 15 isimle ters düşerse ancak bu isimlerin önü kapanır. Diğer türlü gelecekleri oldukça parlak. En kötü ihtimalle İYİ Parti bu isimlere sahip çıkar. Bu kişilerin hepsi belediye başkanı olacak diye bir şey yok. Genel merkezde de görev alabilirler. Tacettin Bayır için söyleyeyim. Mesela ben Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce olsam gece rahat uyuyamam. Urla Belediye Başkanı olsam acaba diye düşünerek yatarım.

HERKES KENDİ ADAYINI ÇIKARACAK

Çatı adayı Saadet kanadı çok istiyor. Abdullah Gül ismi bundan sonra ortaya çıktı. Ama göreceksiniz CHP kendi adayını, Akşener ve HDP ve Saadet kendi adayını çıkaracak. Abdullah Gül’ün ben aday olacağını zannetmiyorum. Cumhuriyet ile ilgili Atatürk ile ilgili her özel günde bu isim ya hastalanmıştır ya da yurt dışına çıkmıştır. Aday olsa bile CHP tabanının bu isme sıcak bakacağına ihtimal vermiyorum.

İNCE ADAY OLURSA KILIÇDAROĞLU RAHATLAR

Muharrem İnce ismi Yılmaz Büyükerşen’e göre daha güçlü bir isim.. Ekmeleddin İhsanoğlu aradan uzun bir süre geçmesine rağmen Kılıçdaroğlu’nun sırtında büyük bir kambur. Muharrem İnce dışında kim olursa olsun Kılıçdaroğlu’nun taşıması gereken bir yük olacak. İnce aday olursa sırtında bir yük olmayacak. Müthiş bir rahatlık olacak kendisi adına. CHP’nin çıkartacağı en iyi aday şuan Muharrem İnce. Bu isim Meral Akşener’in de hiç istemeyeceği bir aday olur. İYİ Parti’yi ciddi anlamda baltalayabilecek bir isim olur. Yılmaz Büyükerşen aday gösterilirse bilinçli olarak Akşener’in önünü açmak için bir hamle olduğunu göreceğiz.

LİSTELERDE DEĞİŞİKLİK OLACAK

Bütün partiler adına listelerde büyük bir değişim olacak. CHP’de mevcut vekillerin hiçbirinin aday gösterileceğini düşünmüyorum. Bambaşka, yepyeni, biraz daha genç, biraz daha dinamik bir kadro bekliyorum. Kamil beyi liste dışı bıraktıklarında o saydığın gruplarla kopacaklar mı? Hayır. Yokluğuyla bütün dengeleri bozacak tek bir isim var mı? Yok. Önseçimden çıkmış, kontenjan aday olmuş tüm isimleri çekseler de hiçbir denge bozulmayacak. Araya 1-2 isim sıkıştırılabilir ama yüzde 90 değişmiş bir liste çıkacak. Ben yeri garanti olan tek bir aday biliyorum. O da Mehmet Ali Çelebi. 2015’te söz verilen ve CHP’ye üye yapılan bir isim. Canavar gibi bir isim. Kesinlikle listeye yazılacaktır. Kim milletvekilliğine aday oluyorsa CHP’nin adayının Cumhurbaşkanlığı’nı kazanamayacağını düşünüyor demektir. Çünkü kendine güveniyorsa zaten sarayda görev bekler.

ULUPINAR MİLLETVEKİLİ OLMAYACAK

Yıldırım Ulupınar’ın listeye yazılmasıyla ilgili nasıl bir beklentisi olabilir? Geçmişte milletvekilliği yapmış, Ankara’da genel başkan yardımcılığı yapmış. Nasıl bir beklenti içine gireceksin ki bu dönem hiçbir işe yaramayan milletvekilliği görevini isteyeceksin? Yıldırım Ulupınar’ın gözünde başka bir koltuk var. Yüzde 99 milletvekili adayı olmayacak. Akşener aman Yıldırım bey sana ihtiyacımız var derse ancak o şekilde ismini listede görürüz. Başka türlü de olmaz. Çok daha büyük çok daha mantıklı hedefleri var. Aytun Çıray’ı sarayda düşünmüyorlarsa yazarlar listeye. Ancak sarayda görev verilmemesini de aklım almıyor.

İYİ PARTİ CHP İLE KIRAN KIRANA YARIŞA GİRMEZ

Yapılan anketlerin sonuçları kafalarını karıştırıyor ve İYİ Parti’yi heveslendiriyor. Anketlerde soruyu nasıl sorduğunuz çok önemlidir. Siz soruyu “İYİ Parti’ye oy verebilir misiniz?” diye sorduğunuzda aldığınız cevapla “İYİ Parti’ye oy verecek misiniz?”  sorusuna aldığın cevap tam birbirini karşılamaz. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun 15 milletvekili hamlesinden sonra CHP ile o kadar kıran kırana yarışa girebileceklerini zannetmiyorum.

MHP BİRER VEKİL ANCA ÇIKARIR

 MHP’nin İzmir’de çok büyük bir darbe alacağını düşünüyorum. Birer milletvekili anca çıkarırlar. 

 
Büyükşehir'den kestane üreticisine 'hayati' destek!
 
Bayraklı Sahili'nde yeni hayat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli'den Gül'e sert çıkış!
MHP lideri Devlet Bahçeli, Twitter'dan açıklamalarda bulundu. Bahçeli, ...
Erdoğan’dan teşkilata önemli adaylık uyarısı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milletvekili, belediye ve il başkanları ...
Ve 10 maddelik uyum paketi Meclis'ten geçti
10 maddelik uyum paketi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
 
AK Parti-MHP-CHP ve İYİ Parti'de milletvekilliği adaylık ücretleri belli oldu
Üç partide yapılan üst yönetim toplantılarının ardından başvurular için ...
Başbakan'dan sert tepki: AKPM işine baksın!
Başbakan Yıldırım, AKPM'nin seçimlerin ertelenmesi çağrısı ile ilgili, ...
Flaş! Erdoğan-Arınç zirvesi sonrası ilk açıklama
Cumhurbaşkan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde eski Meclis Başkanı Bülent ...
 
CHP'de flaş 'ittifak' ve 'ön seçim' kararı!
CHP Parti Meclisi kritik toplantıda flaş kararlara imza attı. Aday belirleme ...
5.seçim zirvesi: CHP İzmir’de başkanlar örgütle buluştu!
CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve il yöneticileri sırasıyla; ilçe başkanları, ...
AK Parti'den CHP'ye çok sert tepki!
AK Parti Sözcüsü Ünal, "Grup başkanvekilliği soytarılık yapma yeri değildir, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri