POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Çorlu tren katliamı davasında karar!
Çorlu tren katliamı davasında karar!
19 Mayıs 2019 Pazar - 08:28

Avusturya erken seçime gidiyor

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, aşırı sağcı parti FPÖ ile kurulan koalisyonun sona erdiğini, erken seçime gidileceğini açıkladı. Bununla birlikte, Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen, eski Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Strache'ye ait görüntülerin siyaset kurumuna olan güveni sarstığını belirterek, erken seçime gidilerek zedelenen güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.

Avusturya erken seçime gidiyor

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, aşırı sağcı parti Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurulan koalisyonun sona erdiğini, erken seçime gidileceğini açıkladı.

Başbakan Kurz, düzenlediği basın toplantısında, eski Başbakan Yardımcısı ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin istifasını kabul ettiğini söyledi.

Kurz, FPÖ ile başarılı bir koalisyon oluşturduklarını ancak sürdürülebilmesi için çok fazla fedakarlık yaptığını, özellikle aşırı sağcı partiden kaynaklanan birçok ırkçı ve yabancı karşıtı olayla mücadele etmek durumunda kaldığını anlattı.

Strache hakkında dün yayımlanan videonun ardından "Artık yeter" demek durumunda kaldığını ifade eden Kurz, "FPÖ hem Avusturya'nın imajını zedeledi hem de görevi olumsuz yönde kullanacağı izlenimi oluşturdu." dedi.

Kurz, bu koşullarda FPÖ ile koalisyonun yürümeyeceğini, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile de birçok konuda uyuşmadıklarını belirterek, "Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledim, en yakın zamanda seçim yapılmasını istiyorum." diye konuştu.

"AVUSTURYA'DA SİYASETE OLAN GÜVEN YENİDEN TESİS EDİLMELİDİR"

Diğer taraftan, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, eski Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache'ye ait görüntülerin siyaset kurumuna olan güveni sarstığını belirterek, erken seçime gidilerek zedelenen güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Van der Bellen, Başbakan Sebastian Kurz'un erken seçim açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, eski Başbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache'ye ait görüntülerin utanç verici olduğunu kaydetti. 

Van der Bellen, görüntülerin Avusturya'nın ahlaki değerleriyle uyuşmadığını ifade ederek, "Kimsenin Avusturya'yı mahcup etme hakkı yoktur. Açıkça söylemek isterim ki bu biz değiliz, Avusturya bu değil." diye konuştu. 

Aşırı sağcı liderin yer aldığı görüntülerin Avusturyalılara karşı büyük bir saygısızlık olduğunu kaydeden Van der Bellen, bu durumun ülkeyi yönetme sorumluluğundaki kişilere olan güveni sarstığını dile getirdi.

Van der Bellen, vatandaşların ülkeyi yönetenler başta olmak üzere, devlet kurumlarına güven duymalarının demokrasinin en temel konusu olduğunu vurgulayarak, son gelişmelerin demokrasinin temel değerlerini yerinden sarstığını, bu nedenle hükümetin güvenilirliğine gölge düştüğünü anlattı. 

Cumhurbaşkanı olarak ülkede istikrar ve huzurun muhafaza edilmesinin en önemli görevi olduğuna dikkati çeken Van der Bellen, "Bu doğrultuda Başbakan Sebastian Kurz ile erken seçim üzerine görüştük ve yarın bu çerçevede atılması gereken adımlar üzerine bir görüşme daha yapacağız. Şimdi güvenin yeniden sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır." değerlendirmesine bulundu. 

Van der Bellen, aşırı sağcı liderin yer aldığı görüntülere ilişkin adalet kurumunun titizlik içinde çalışarak, kuşkuya mahal bırakmadan olayı aydınlatacağına olan inancını paylaştı. 

Avusturyalıların, ülkeyi içerde ve dışarıda layıkıyla temsil edecek, güvenilir bir yönetimi hak ettiğini ifade eden Van der Bellen, "Güvenin yeniden tesis edilmesinin tek yolu erken seçime gidilmesidir." şeklinde konuştu. 

Avusturya'da cuma günü ortaya çıkan eski Başbakan Yardımcısı ve FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache'ye ait skandal görüntüler ardından, Strache bütün görevlerinden istifa ettiğini açıklamış, bunun üzerine Başbakan Sebastian Kurz da aşırı sağcı parti ile kurulan koalisyon hükümetinin sona erdiğini ve erken seçime gidileceğini duyurmuştu. (AA)

 
Kılıçdaroğlu ve Akşener halkla iftar yapacak
 
'Yeni askerlik sistemi teklifi' son şeklini aldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Türkiye'yi 'muafiyet programı'ndan çıkardı
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye ABD ile ticarette vergi avantajı ...
Trump göçmenlik reform teklifini açıkladı
ABD Başkanı Donald Trump, Green Card uygulamasını hedef alan "liyakat ...
İsrail askerlerinden 'Nekbe'ye müdahale
İsrail askerleri, Filistinlilerin 'Nekbe' yürüyüşüne müdahale etti.
 
'Venezuela hükümeti ve muhalefet görüştü' iddiası
Aylardır ağır bir siyasi bunalımdan geçen Venezuela’da hükümet ve muhalefet ...
ABD Kongresi'nde F-35 tasarısı
ABD Temsilciler Meclisi'nin bütçe komisyonu, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye ...
Trump ulusal acil durum ilan etti
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan firmalarının "ABD'ye ulusal güvenlik ...
 
13 milyon TL'lik Ferrari test sürüşünde çalındı
Düsseldorf'ta Ferrari'nin 13 milyon TL değerinde olan nostaljik aracı, ...
Rusya'da Putin ile Pompeo'dan kritik zirve!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ...
Dünyanın dibinde de plastik çıktı!
Mariana Çukuru'nda yaklaşık 11 kilometre derinliğe dalarak rekora imza ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri