POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
Benzin ve motorine bir zam daha geliyor!
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
İsrail ile Hamas arasında esir takası olacak mı?
Silahlı saldırı iddianamesinde detaylar ortaya çıktı!
Silahlı saldırı iddianamesinde detaylar ortaya çıktı!
30 Haziran 2022 Perşembe - 12:10

Aynı anda koronovirüs ve maymun çiçeği tehdidi: Nelere dikkat etmeli?

Türkiye önlemlerin gevşetilmesi ve maske zorunluğunun kaldırılması kararlarının ardından koronavirüs vakalarında ciddi artış yaşadığı süreçte maymun çiçeği ile tanıştı. Uzman Tıbbi Mikrobiyoloji Doktoru Ayhan virüsün daha zor bulaştığını söylerken artan koronavirüs vakalarına vurgu yaparak aynı anda iki hastalığa yakalanma riskine dikkat çekti. Ayhan alınması gereken önlemleri de sıraladı.

Aynı anda koronovirüs ve maymun çiçeği tehdidi: Nelere dikkat etmeli?

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye önlemlerin gevşetilmesi ve maske zorunluğunun kaldırılması kararlarının ardından koronavirüs vakalarında ciddi artış yaşadığı süreçte maymun çiçeği ile tanıştı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de ilk maymun çiçeği virüsünün görüldüğünü açıkladı.

Afrika'da yayılarak İngiltere'ye sıçrayan maymun çiçeği salgınına Avrupa’nın bir çok ülkesinde rastlanırken, Türkiye’de de ilk vaka ortaya çıktı. 

Uzman Tıbbi Mikrobiyoloji Doktoru Fahri Yüce Ayhan maymun çiçeğinin koronavirüse göre daha zor bulaştığını söylerken yaz aylarında özellikle kapalı alanlarda ve tatil bölgelerinde maske kullanımına ve sosyal mesafeye dikkat çekti. 

AYNI ANDA COVİD-19 VE MAYMUN ÇİÇEĞİ TEHLİKESİ!
Bir süredir haftalık olarak açıklanan Koronavirüs rakamlarının son dönemde artış göstermesi vatandaşlar arasında tedirginliğe neden olurken Uzman Dr. Ayhan Covid-19 vaka sayılarının artığının altını çizerek, "Birlikte enfeksiyonlar çok daha korkutucu sonuçlar doğurabiliyor. Aynı anda bir kişinin hem influenza hem korona olması veya hem koronavirüs hem maymun çiçeği ile daha ağır tablolar ortaya çıkarabilir’’ dedi. 

SAYIN BAKAN "SOLUNUM YOLU İLE BULAŞMIYOR" DEDİ AMA…
Virüsün Türkiye’de görülmesi ve alınması gereken önlemler hakkında konuşan Ayhan şunları kaydetti: Risksiz demek çok doğru değil yakın temasla ve biraz daha zor bulaşıyor. Koronavirüs gibi kolay bulaşan bir virüs değil daha yakın temas gerekiyor bulaşması için. Sayın Bakan solunum yolu ile bulaşmıyor dedi ama solunum yolu mukozası ile bulaşabiliyor. Mukozalar dediğimiz bu salgıların bulunduğu bölgelerden örneğin ağız gibi bulaşabiliyor. Mukozalarda olabileceği için yakın bir temasta bulaşıyor bir ortam havasını solumakla değil belki ama yakın hapşırık veya öpüşme vs. durumlar risk oluşturuyor. Bizim aslında pandemi sonrasında gevşettiğimiz önlemlere dönmemiz gerekiyor. Zaten koronavirüs vakalarının arttığını düşünürsek, Sayın Bakan da açıkladı bizim gözlemlerimiz de o yönde. Toplu taşıma, pazar yerleri, AVM’ler gibi sosyal mesafenin düşeceği alanlarda maskeye ve mesafeye dikkat etmek gerekiyor. 

SAUNA VURGUSU!
Virüsün İspanya’da sauna bağlantılı olarak ortaya çıktığını aktaran Ayhan şöyle konuştu: Sauna gibi alanlarda bulaştığı biliniyor bu virüsün. İspanya’daki vakalarda saunaya dikkat çekildi. Sauna bağlantılı enfeksiyonlar olduğuna dikkat çekildi. Otellerde, tatil yerlerinde yakın temasa dikkat etmek gerekiyor, maskeyi yerine göre kullanmak ama çok büyük bir korku içinde de olmamak gerekiyor. Bunlara dikkat etmek lazım. Gözle görülür bir lezyon olduğu için genellikle hastalarda bir artısı bu. Kişinin hasta olduğunu görmesi söz konusu. Genel korunma önlemleri bizi koruyacaktır diyebiliriz. Hastalık lezyonları ile ortaya çıkıyor ve net bir veri oluşturuyor. Bulaşıcılığı da koronavirüs kadar değil...

MASKEYE DİKKAT ÇEKTİ
Ayhan son günlerde Covid-19 vakalarının da artışa geçtiğini vurgularken hem maymun çiçeği hem Covid-19 olmanın tehlikesine dikkat çekti. 

Ayhan, "Solunum yolu bulaşması yoktur dediğimiz zaman kastettiğimiz şey şu; Bazı virüsler hapşırık vs. ile havada asılı parçacıkları halinde kalabiliyor, maymun çiçeğinde bu yok yakın mesafe teması ile bulaşma söz konusu ama maske tabi ki koruyucu. Tenin tene temas etmesiyle bulaşma ihtimalı var. Kişilerin vücudundaki çatlaklardan bulaşabilir, yüzünüzdeki kesikten bulaşabilir. Sağlam bir deri koruyucu bir duvar olacaktır elbette. Yakın ilişki ile bulaşması söz konusu. Derideki lezyonların başka bir yol bulması ile bulaşması mümkün. Metroda herkese bulaşması gibi bir şey söz konusu değil bu anlamda biraz daha güvendeyiz. Sadece koronavirüs ve maymun çiçeği için değil. Maske takıldığı dönemde grip vakası görülmedi Türkiye’de... Birlikte enfeksiyonlar çok daha korkutucu sonuçlar doğurabiliyor. Aynı anda bir kişinin hem influenza hem korona olması veya hem Koronavirüs hem Maymun Çiçeği ile daha ağır tablolar ortaya çıkarabilir. Maske bu anlamda da koruyucu’’ diye konuştu. 

 
CHP'li Bayır randevu krizini Meclis'e taşıdı: Alo 182 soruları!
 
Bayraklı Kurban Bayramı'na hazır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca duyurdu: Maymun Çiçeği Türkiye'de!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit ...
Haftalık Covid-19 tablosu açıklandı
Türkiye'de 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 kişinin testi pozitif çıktı, ...
Tabip Odası uyardı: Pandemi bitmedi, o yaş grubu aşılansın!
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, pandeminin son 4 aylık dönemde ...
 
Koca'dan salgın mesajı: Kötü günler geride kaldı
Sağlık Bakanı Fahhrettin Koca, Covid-19 vakalarında son iki haftada üç ...
Covid-19 tablosu: Vakalarda yüzde 50 artış!
Ülke genelinde 13-19 Haziran'da 10 bin 954 kişinin testi pozitif çıktı, ...
Pfizer-BioNTech duyurdu: Omicron'a karşı 2 yeni aşı!
Pfizer-BioNTech, güncellenen Covid-19 aşılarının Omicron varyantına karşı ...
 
KKTC'de önemli karar: Maske geri döndü!
KKTC’de COVID-19 önlemleri, yaşanan vaka artışları nedeniyle yeniden sıkılaştırıldı.
DSÖ'den kritik 'maymun çiçeği' toplantısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen aydan bu yana süren maymun çiçeği virüsü ...
Salgında haftalık bilanço açıklandı!
Ülke genelinde 6-12 Haziran'da 7 bin 556 kişinin testi pozitif çıktı, 20 kişi yaşamını yitirdi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri