POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
16 Haziran 2018 Cumartesi - 14:30

Babasına hayat armağan etti!

Organ bağışı konusunda duyarlı olan ve ailesine "Bana bir şey olursa organlarımı bağışlayın" diyerek vasiyette bulunan Aysun Acardal, (27) karaciğer yetmezliği tanısı konan babası Mustafa Acardal'a (68) canlı donör oldu. Öldükten sonra yapılmasını istediği şeyin hayattayken, Babalar Günü öncesinde gerçekleştiğini belirten Acardal, "Her sene babam için farklı bir hediye almayı düşünürdüm, bir şeyler yapmayı planlardım. Ama bu babam için gerçekten çok ayrıcalıklı bir hediye oldu" dedi.

Babasına hayat armağan etti!

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaşayan 4 çocuğu ve 2 torunu bulunan, oto elektrikçisi Mustafa Acardal, geçen 16 Aralık'ta eşi Ülker Acardal'ı akciğer kanserinden kaybetti. 2 yıl boyunca kızları Atiye (43), Ebru (35), Şerife (32) ve Aysun (27) ile birlikte hayat arkadaşını yaşatabilmek için mücadele eden Acardal, eşinin kaybıyla yaşadığı büyük acının ardından hastalandı. Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'nde tetkikleri yapılan ve kriptojenik karaciğer yetmezliği (nedeni bilinmeyen) tanısı konulan Acardal, nakil kararı alınması üzerine İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Acil nakil gereken Acardal'a ilk gönüllü donör, en küçük kızı Aysun oldu. Yapılan tetkikler sonucunda genç kız tam uyumlu bulundu ve bir süre önce Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığında, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, koordinatör Gülay Aksu'dan oluşan ekip tarafından nakil gerçekleştirildi. Önce donör Aysun Acardal, ardından da baba Mustafa Acardal, sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

'ORGANLARIMI BAĞIŞLAYIN' DEMİŞTİ, BABASINA CANLI DONÖR OLDU
Annesini kaybetmenin acısını dinmeden hiçbir sağlık sorunu yokken siroz gelişen babasını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan, düğün ve özel gün organizasyonları yapan Aysun Acardal, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"6 ay kadar önce annemi kaybettim. Bu tarif edilemez bir acı. İki ay sonra babama başka bir hastanede siroz tanısı konuldu. Tavsiye üzerine Kent Hastanesi'ne geldik. Nakil olması gerektiği söylendiğinde çok sevindim. En azından uzun bir tedavi süreci gerekmeyecekti. İlk ben gönüllü oldum. Üç ablam var, çok dua ettim, sıra onlara gelmesin diye. İki gün sonra uyumlu çıktığım bildirildi. Yüzde 100 uyumlu çıkmıştım, bu mucize gibi bir şey. Çünkü babam son evredeydi. Hiç korkmadım, tedirgin olmadım. Severek yaptım. Neden severek yaptım; zaten organ bağışıyla ilgili bir düşünce vardı aklımda. Aileme söylemiştim, bana bir şey olursa organlarımı bağışlayın diye. Ama Allah bana öyle bir pozisyon yarattı ki; organ bağışı yapabiliyorum; canlı verici olabiliyorum, verdiğim kişi birinci derece yakınım, babam. Bundan değerli bir şey olamaz. Her sene babam için farklı bir hediye almayı düşünürdüm, bir şeyler yapmayı planlardım. Ama bu babam için gerçekten çok ayrıcalıklı bir hediye oldu. Allah'a şükür sağlığımıza kavuştuk. Doktorumuz Murat Kılıç ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Çok çok iyiyiz, bayramdan sora işimize geri döneceğiz."

Kızından nakledilen karaciğer parçasıyla ikinci hayata başlayan Mustafa Acardal da, "Eşimi kaybettikten sonra rahatsızlandım. Olayın karaciğer olduğunu bilmiyorduk. Hastalığım ilerledi. Karnımda sürekli sıvı toplanıyordu. Gün aşırı 5 litre sıvı alınıyordu. Siroz tanısı konuldu. Kızım bana donör oldu. Allah herkese böyle evlat versin. Sağlığım o kadar güzel ki. İnanmayabilirler, eskisinden iyiyim. Bunu doktorlarıma borçluyum. Bu kadar kısa sürede, bu kadar iyi olacağıma inanmıyordum. Çünkü buraya geldiğimde son evredeydim. Kızımın verdiği bu hediyeyi tarif edemiyorum" diye konuştu.

Mustafa Acardal'ın kendilerine başvurduğunda karaciğer yetmezliğinin son döneminde olduğunu belirten Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç da şunları söyledi:

"Nedeni belli olmayan karaciğer sirozuna bağlı oldukça ağır bir hasta konumundaydı, nakil olmazsa birkaç ay içinde kaybedilecek kadar durumu kötüydü. Tek tedavi karaciğer nakliydi. Aile bağları kuvvetli olduğu için 4 kızı da verici oldu. Kızı Aysun'un karaciğerinin yarısını alarak babasına naklettik. Karaciğer kendisini yenileyen bir organ, iki tarafta da kısa sürede normal hacmine ulaşıp, karaciğer yetmezliğini ortadan kaldırıyor. Mustafa Bey de böyle, artık poliklinik kontrollerine geliyor. Karaciğer fonksiyonları normal hale geldi. Türkiye'de kadavra bağışlar az olduğu için ağırlıklı olarak canlı vericili nakil yapıyoruz. 4'te 3'ü canlıdan, aile bağları kuvvetli ama gönül ister ki kadavradan bağışlar artsın." (DHA)

 
AK Parti Adayı Çankırı: 24 Haziran'da ikinci bayramı yaşatacağız!
 
Erdoğan ile Macron 'Suriye'yi görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaşa kritik bayram şekeri uyarısı!
İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bayram alışverişi nedeniyle gıda ...
İzmir'de bir aileyi yıkan karar ve isyan: Çocuğumuz sakat mı kalsın!
Tunç ailesinin, 18 aylık ikiz bebeklerinden Spinal Muskuler Atrofi (SMA) ...
'Sahurda bir bardak süt için' önerisi!
İzmir Demokrasi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi ...
 
Okul kantinlerinde 'obezite' önlemi: Tost ve poğaçalar...
Türkiye’de neredeyse her 4 çocuktan 1'i fazla kilolu ya da obez. Bunun ...
İzmir'in en büyük sağlık projesinde 1 yıl erken açılış müjdesi!
İzmir'de yaklaşık 3 milyar liraya mal olacak, Cumhuriyet tarihi boyunca ...
15 yıllık davada dev tazminat!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 15 yıl önce cuma namazı için gittiği Yeşilyurt ...
 
'İftarla sahur arası 4 öğün' önerisi
Diyetisyen Safiye Koçyiğit, oruçta geçecek 16 saatin sonunda iftarla sahur ...
Uzmanından Ramazan için kritik uyarılar!
Hem sahurda hem iftarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Uzel, ...
İzmir'de korkunç iddia: 'Kaçak muayene iğnesi' mi öldürdü?
İzmir'de çocuklarını tedavi için götürdükleri kaçak muayenehanede Suriyeli ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri