POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
24 Ocak 2020 Cuma - 14:10

Bakan Koca'dan 'corona virüs' açıklaması

Sağlık Bakanı Koca, corona virüsünün ilk görüldüğü Çin'in Vuhan kentinden gelen Çinli hastanın ülkesine gönderildiğini söyledi. Tetkiklerin devam ettiğini söyleyen Koca, hasta ile temasa geçen 15-20 kişinin tedbiren gözlem altında tutulduğunu ifade etti. Bakan, Çin'den gelen yolcular için yapılan termal kamera taramasında şu ana kadar bir bulguya rastlanmadığını da belirtti.

Bakan Koca dan  corona virüs  açıklaması

İstanbul Büyükçekmece'de gözlem altına alınan Çin uyruklu kişi ülkesine gönderildi. 

Açıklama corona virüsüyle ilgili alınan önlemleri anlatmak üzere kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptı.

Havalimanları başta olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin alındığını söyleyen Bakan, "Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan edilmesi için erken olduğunu söyledi. Biz risk değerlendirme toplantısı yaptık. Kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemlerimizi hayata geçirmeye başladık. Uluslararası kurumlarla işbirliği içinde takip ediyoruz. Bir rehber hazırlayarak bugün yayınladık" dedi.

Koca, "Liman ve havalimanlarında sürekli sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen uçuşlar için bulaşıcı hastalık önlemlerini devreye soktuk. Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taranmasına başladık. Herhangi bir şüpheli vakaya rastlamadık. Sıradan bir gripte de benzer bulgular olabilir" diye konuştu.

"VUHAN'DAN GELDİĞİ BELİRLENİNCE İZOLE EDİLDİ"

Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de hastaneye başvuran Çin uyruklu hastaya da değinen Koca, hastanın Vuhan'dan geldiği belirlenince izole edildiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu ifade eden Bakan Koca, şunları söyledi: Çift olduğu söylendi, domuz gribi olduğu söylendi... Kadın hasta Süreyya Paşa Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gözlem altına alındı. Kadının Çin'den beraber geldiği yolcuların hiçbirinde bulguya rastlanmadı. Diğer yolcular döndü, bu yolcu ise 36 saat gözlem altında tutuldu. Klinik bulgularında herhangi bir bozulma gözlenmedi. Şüpheli vaka olarak gördüğümüz hasta ülkesine dönme talebi üzerine Çin'e özel ambulans ve sağlık personelimizle gönderdik. Şüpheli vaka her ne kadar ülkesine dönmüş olsa da  temasta olduğu kişileri taramadan geçiriyoruz. En ufak bir şüpheye mahal vermek istemiyoruz.

"15-20 KİŞİ GÖZLEM ALTINDA"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre corona virüsün bulaşıcılık oranının influenza'ya (grip) göre daha az olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

"Çin'den gelen bütün yolculara DSÖ önermemesine rağmen termal kamera ile tarama yapıyoruz. Bulaştırıcılık ateşten sonra söz konusu. Bu hastayı 36 saat klinik olarak gözlemledik. 36 saatte bir ilerleme olmadığı ateşin devam etmediğini görünce hastanın talebi üzerine Çin'e gönderdik. Tetkiki daha bitmedi. Önümüzdeki günlerde netleşmiş olur. Bizdeki numune sayılarına göre önümüzdeki 3-4 gün içinde netlemiş olur.Biz burada temelde pozitif gibi görerek temasta olan herkesle ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Hastanede temasta bulunan 15-20 kişi gözlem altında tutuluyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Vatandaşların paniğe kapılmasını gerektirecek bir durum olmadığını da kaydeden Koca, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

"Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, solunum güçlüğü olabiliyor. İleri durumlarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ bulaşma hızının diğer hastalıklara göre oldukça düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı düşük. Eller sıklıkla yıkanmalı. Herhangi bir bulguda vakit kaybedilmeden bir sağlık kurumuna başvurulmasını istiyoruz."

DENİZ BAYKAL'IN SAĞLIK DURUMU

Hastaneye kaldırılan Deniz Baykal'ın sağlık durumu için ise Koca şunları dedi: Deniz Baykal'ın ciddi bir sağlık sorunu yok. Üst solunum yolu enfeksiyonu var. Daha önceden geçirdiği hastalık nedeniyle tedbiren takibe aldılar. Ciddi bir rahatsızlığı olmadığını söyleyebilirim.

 
CHP'de kongre yolunda kritik gelişme: Salıcı İzmir'de örgütle buluşuyor!
 
Menemen Uğur Mumcu’yu unutmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilimsel toplantıda canlı 'çökük göğüs' ameliyatı!
Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde halk arasında ...
DSÖ'den açıklama: Acil durum ilan edilecek mi?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de ortaya çıkan Corona virüs ile ilgili ...
Bakan Koca'dan 'gizemli virüs' açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre ...
 
Şiddet gören hekimlerin yarısı şikayetçi olmuyor!
81 ilden 14 bin 719 hekimle yapılan Sağlıkta Şiddet Anketine katılan hekimlerin ...
Meclis'ten tahıllı ekmek çağrısı!
Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek tüketilmesi gerektiğinin belirtildiği ...
Randevu sisteminde kriz: Nasıl düzelecek?
İstanbul'daki kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle 'Merkezi ...
 
Bakanlıktan grip vakalarına ilişkin açıklama
Sağlık Bakanlığı'ndan, grip vakalarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Vaka ...
Öldürücü grip geri mi döndü?
Çocuk ve yaşlılarda ağır seyreden H1N1 virüsünün, Beylikdüzü'nde iki çocuğun ...
Bakanlıktan 81 ile yazı: O ilaca 'acil' durdurma!
Sağlık Bakanlığı, Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi ve kolonoskopi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri