POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
9 Şubat 2018 Cuma - 11:10

Bakan Özlü 'İzmir Teknoloji Üssü'nün kriterlerini açıkladı!

Bilim ve Sanayi Bakanı Özlü, "İzmir Teknoloji Üssü'nde farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede 40 binden fazla istihdam oluşturulması, 15-20 milyar lira GSYİH yaratabilecek kapasitede olması planlanmaktadır" dedi.

Bakan Özlü  İzmir Teknoloji Üssü nün kriterlerini açıkladı!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kurulması planlanan İzmir Teknoloji Üssü'nün farklı ölçeklerde 800 şirkete ev sahipliği yapması, uzun vadede 40 binden fazla istihdam sağlaması ve 15-20 milyar lira gayri safi yurt içi hasıla ( GSYİH) yaratabilecek kapasitede olmasının öngörüldüğünü belirtti.

Bakan Özlü, Ege Bölgesi Sanayi Odasında (EBSO) düzenlenen İzmir Teknoloji Üssü Çalıştayı'nda, kentin sahip olduğu sanayi potansiyelinin bütün unsurlarıyla harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Teknoloji Üssü ile ilgili 1 yıldır devam eden çalışmalar kapsamında muhtemel yatırımcılar, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişarelerde bulunduklarını dile getiren Özlü, üssün Urla'da 9,5 milyon metrekare alana yapılmasını planladıklarını, arazinin jeolojik etüt çalışmalarının tamamlandığını, imar çalışmasının ise devam ettiğini ifade etti. 

Üssü oluşturan ekosistemde global büyük yatırımcıların, lider Türk şirketlerinin, laboratuvarlar, prototip atölyeleri ve sosyal donatıların olmasının planlandığını aktaran Özlü, "İzmir Teknoloji Üssü'nde toplamda farklı ölçeklerde 800 şirketin faaliyet göstermesi, uzun vadede doğrudan ve dolaylı etkileriyle beraber 40 binden fazla istihdam oluşturulması, 15-20 milyar lira GSYİH yaratabilecek kapasitede olması planlanmaktadır. Bahsedilen hedeflere ulaşılması için yönetim modelinin tasarlanması dahilinde yeni bir ortaklık yapısı üzerinde de çalışılmaktadır."

"Diğer ülkelerin peşinde koştuğu Türk teknolojisi"
Bakan Faruk Özlü, Türkiye için en doğru tasarımı bulmanın mevcut teknoloji geliştirme bölgelerinin geleceği açısından önemli olduğunu, bu modelin bütün teknoloji geliştirme bölgelerine örnek teşkil edeceğini kaydetti.

Üssün kümelenme sinerjisinden yararlanması ve küresel bir iddiasının olması gerektiğine dikkati çeken Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada üretilecek teknolojiler kopya değil diğer ülkelerin peşinden koştuğu bir 'Türk teknolojisi' niteliğinde olmalıdır. Bu üs sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası bir cazibe merkezi olmalıdır. Tüm bu çabalarımız 'Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye' hedefimize ulaşmak içindir. Türkiye bu hedeflere ulaşabilecek enerjiye, insan kaynağına ve motivasyona sahip bir ülkedir. Bütün mesele inanmak ve gayret göstermektir. 

Biz hükümet olarak, bilimi ve teknolojiyi stratejik alanlar olarak görüyoruz. Sanayi savaşında elimizi güçlendirecek en önemli aracın bilim ve teknoloji olduğunu biliyoruz. Cephaneliğimizi, bilim ve teknoloji ile dolduruyoruz. Ülkemizi küresel dönüşüme ve Sanayi 4.0'a hazırlamak için hamleler yapıyoruz. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Zamanla yarışmak hatta zamanın önüne geçmek zorundayız. Bir yandan sanayide milli ve yerli duruşumuzu güçlendirirken diğer yandan sanayi ve teknoloji hamlemizi hayata geçiriyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizle, rekor kıran patent sayımızla, organize sanayi bölgelerimizle, bilim merkezlerimizle, mega endüstri bölgelerimizle büyük ve güçlü Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz." 

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, akademisyenler ve sanayicilerin katıldığı toplantı basına kapalı olarak devam etti.

COĞRAFİ TESCİL BELGELERİNİ VERDİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'İzmir teknoloji üssü' çalıştayının ardından Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası Bakan Özlü, Ege Üniversitesi kampüsündeki MÖTBE'ye geçti. Burada akademisyenlere hitap eden Özlü, "Türkiye'nin bilim merkezi teknoloji üssü ileri sanayi ülkesi olmasını arzu ediyoruz. Bütün politikalarımızı buna uygun olarak yapıyoruz. Üniversitelerimize destek vermezsek bilim üretemeyiz, teknoloji transferi bir noktaya kadar olur. Bundan sonra teknoloji üretilir. Biz de bakanlık olarak üniversitelerle birlikte çalışmayı önemsiyoruz. Teknoloji transfer eden değil üreten Türkiye yaratmak için kilitlendik. İzmir'in teknoloji üssü olmasını istiyoruz arzuluyoruz. Bunun için siz öğretim üyelerinden akademisyenlerden de destek bekliyoruz" diye konuştu. 

'AMACIMIZ, TOPLUMA FAYDA SAĞLAYAN BİLİMSEL TEKNOLOJİK ÇALIŞMALAR'
Bilim, sanayi ve teknoloji arasında bağ oluşturmak istediklerini söyleyip, bu bağı da ağaca benzeten Bakan Özlü, "Ağacın kökü toprakta gövdesi ve meyvesi var. Ağacın toprağını bilime benzetiyoruz. Bu topraktan beslenen ağacın gövdesi teknoloji, meyvesi de sanayidir. Bilimle teknoloji teknoloji ile sanayi arasında kuvvetli bir bağ olmasını önemsiyoruz. Sanayisi olmayan sanayi ile ilişkilendirilmemiş bilim ve teknoloji faaliyetlerinin çok fazla faydasını görmüyoruz. Meyvesi olmayan ağaç gibi görüyoruz. Toplumun sosyal ekonomik kalkınmasına destek sağlamayan çalışmaların bizim için önemi yok. Bizim amacımız insana topluma fayda sağlayan bilimsel teknolojik çalışmalardır" dedi. 

Bakan Özlü, konuşmasının ardından öğretim üyelerinin sorularını da yanıtladı. Ar-Ge merkeziyle ilgili soru üzerine Özlü, "Ar-Ge merkezlerinin sayısı 800'ü geçti. Bunun da büyük bir çoğunluğu 2017 yılında oldu. Bu merkezlerin sayısını da bu yıl bine tamamlayacağız. Ar-Ge merkezlerine büyük önem veriyoruz. Ar-Ge merkezi açmak için personel sayısını da 15'e düşürdük, bu da gelişmesinde etkili oldu. Yeni çalışmamız ise üniversitelerle şirketlerin Ar-Ge merkezleriyle özdeşleştirmek. Doktora öğrencilerimizin buralarda istihdam edilmelerini sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, toplantıdan sonra İzmir'le özdeşleşmiş ürünler için verilen coğrafi tescil belgesi törenine geçti. Bakan Özlü, kumru, boyoz, Bergama granit taşı ile Urla sakız enginarına tescil belgelerini verdi. (AA, DHA)

 
İzmir'de '14 Şubat hedefi' 3 milyon gül!
 
CHP İzmir'de 'kurultay' istifası: 8 kez kaybetti, neden hala duruyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de '14 Şubat hedefi' 3 milyon gül!
İzmir'de durgun giden çiçekçilik sektörü, 14 Şubat Sevgililer Günü'nün ...
Özlü: Yerli otomobilde İzmir'in şansı var
Bakan Özlü EGİAD zirvesinde "Şu anda bunu konuşmamıza 1,5 yıl var. Tercih ...
Bakan Özlü: İzmir'i sınırlamak haksızlık olur!
EBSO'daki Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Ege Bölge Toplantısı'nda ...
 
İzmir'de '14 Şubat' borsası: Sevgiliye yerli gül!
Bu yıl 14 Şubat'ta yaklaşık 12 milyon adet satılması beklenen gül, "yerli" ...
Araç sahiplerine iyi haber: Bu kez indirim var!
Benzinin litre fiyatında gece yarısından itibaren 16 kuruş indirim beklendiğini duyurdu.
İlikli kemik suyunda ilk hedef ihracat!
Kemalpaşa ilçesindeki bir et işleme tesisi, daha önce yem olarak değerlendirilmek ...
 
Özgener'den 'KOBİ' mesajları!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mahmut Özgener, KOBİ'lerin ...
Genç tasarımcılar doğaltaşa can verdi!
Bu yıl 24’üncü kez düzenlenecek MARBLE- Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri ...
Akkuyu Nükleer Santrali'nde flaş gelişme!
Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki ortaklığından çekilecek.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri