POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
Yerel seçim mesaisi: Malzemeler yola çıkıyor!
53 ilde 'zehir' operasyonu: 434 kişi yakalandı
53 ilde 'zehir' operasyonu: 434 kişi yakalandı
8 Ocak 2021 Cuma - 12:16

Bakan Pakdemirli'den tarımda teknolojik gelişme ve destek raporu!

Bakan Pakdemirli, "Türkiye'nin ilk elektrikli ve yerli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. Son 2.5 yılda 126 tarla bitkisi, 27 meyve, 11 sebze ve 3 üzüm çeşidi geliştirdik. 8 süt bitkisi, 14 yem bitkisi ve 10 tıbbi aromatik bitki çeşidini üretime kazandırdık. 4 yeni hayvan ırkı, 2 yeni arı ırkı geliştirdik. 5 yeni makine ekipmanını daha ülkemize kazandırdık. Mobil küçükbaş süt sağım makinesi, güneş enerjili mobil sulama makinesi bunlardan bazıları" dedi.

Bakan Pakdemirli den tarımda teknolojik gelişme ve destek raporu!

Bakan Pakdemirli, AR-GE faaliyetleriyle, akıllı tarım uygulamaları, teknolojik ve dijital tüm imkanlarla daima üniversitelerin yanında olduklarını vurguladı. Mayıs ayında faaliyete başlayan 'Tarım-Orman Akademisi'ni de hatırlatan Pakdemirli, "Tarım-Orman Akademisi adıyla kurduğumuz bu dijital eğitim sistemini, bütün çiftçilerimizin, araştırmacılarımızın ve tüm ilgilenenlerin hizmetine açtık. İlk dersini benim verdiğim Tarım-Orman Akademisi'nde bugüne kadar 70'ten fazla akademisyen ve uzman ders verdi. Bakanlık olarak asırlarca edindiğimiz bilgileri, bütün tecrübelerimizi, bütün tavsiyelerimizi bu akademide herkesle paylaşıyoruz. Samimiyetle söylüyorum; uzman kadromuzca hazırlanan onlarca video, interaktif dersler ve binlerce kitabın bulunduğu dijital tarım kütüphanemizle birlikte, Tarım-Orman Akademisi, tam anlamıyla bir bilgi hazinesi" dedi.

Tarımın, ekonominin ve sanayinin ham maddesi ticaret, sanayi, diplomasi, sağlık ve turizmin ise lokomotifi olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, bu bakımdan, tarıma dönük her yatırımın ülkenin bütün sektörlerine yapılan yatırım anlamına geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bakanlık olarak tarım konusunda diğer sektörlere de kaynak yaratacak bir politika benimsiyoruz. Ve projelerimizi, 'üretici-devlet-üniversite-özel sektör işbirliği' ile yürütmeye özen gösteriyoruz. Bilginin, makinenin, teknolojinin, dijitalin tarımda daha verimli kullanılması için 60 araştırma enstitümüzle, 248 laboratuvarımızla, 210 bin dekar arazimizde yoğun mesailer harcıyoruz. Ve 2 bini akademik seviyede olmak üzere toplam 6 bin 336 personelle ihtiyaç duyulan her alanda hizmet veriyoruz. Bakanlık olarak AR-GE çalışmaları için çeşitli kaynaklardan yaklaşık 1 milyar lira bütçe kullanıyoruz. Dünya'nın üçüncü büyük Tohum-Gen Bankası'na sahibiz. Dünyanın en büyük zeytin koleksiyonu ülkemizde bulunuyor. Dünyanın en büyük geofit, yani yumrulu ve soğanlı bitkiler koleksiyonu bizim ülkemizde. Dünyanın en büyük buğday ıslah programı Türkiye'nin katkısıyla devam ediyor. Dünyanın ilk çekirdeksiz limonunu da biz ürettik. Dünyanın sayılı büyük narenciye koleksiyonlarından biri, bizim ülkemizde."

Son 2.5 yılda Cumhurbaşkanlığı'nın kazandırdığı ivmeyle birlikte yüzlerce yeniliğin, çok sayıda teknolojinin çiftçiler ile buluştuğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, "Türkiye'nin ilk elektrikli ve yerli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. Son 2.5 yılda 126 tarla bitkisi, 27 meyve, 11 sebze ve 3 üzüm çeşidi geliştirdik. 8 süt bitkisi, 14 yem bitkisi ve 10 tıbbi aromatik bitki çeşidini üretime kazandırdık. 4 yeni hayvan ırkı, 2 yeni arı ırkı geliştirdik. 5 yeni makine ekipmanını daha ülkemize kazandırdık. Mobil küçükbaş süt sağım makinesi, güneş enerjili mobil sulama makinesi bunlardan bazıları" dedi.

GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Çiftçi nüfusun gençleşmesi, gençlerin tarım ve orman sektörüne dikkatini çekmek için bakanlık olarak gençler adına pozitif ayrımcılık yapıldığını kaydeden Pakdemirli, "Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı ile 47 bin 775 genç çiftçi projesine toplam 1 milyar 435 milyon lira hibe desteği sağladık. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi ile de üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul ve üniversite mezunu olan 98 proje sahibine toplam 9.7 milyon lira hibe ödemesi yaptık. Biri İzmir olmak üzere 4 ilimizde başlattığımız bu projenin pilot uygulamalarını, bu yıl inşallah 81 ilimizde yaygınlaştıracağız" şeklinde konuştu.

Pakdemirli, "IPARD I Programı kapsamında, hayvancılık sektöründe 948, kırsal alanlardaki yatırımlarda da 2 bin 617 gencimiz hibe desteği almıştır. IPARD II Programı'na başvuruda bulunan genç çiftçi sayısı 12 bin 741'dir. Sözleşme ve ödeme işlemleri devam etmekte olup, hayvancılık sektöründen 345, kırsal alanlardaki yatırımlarda da 925 genç çiftçimiz hibe desteği almıştır" dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da, Bakan Pakdemirli'ye teşekkür ederek, her tarım bayramında kendilerini yalnız bırakmadığı için minnettar olduğunu ifade etti. Ege Üniversitesi'ne tarım ve hayvancılık bölümlerinin yer aldığı bir fakülte açmak istediklerini ifade eden Budak, bunun için bakanlıktan destek ile yardım istedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum ise, tarımın ülke için çok önemli bir sektör olduğunu ifade ederek, gerçekleşen etkinliğin önemine vurgu yaptı. (DHA)

 
Bakan Soylu'dan İzmir'de çarpıcı mesajlar: Çok cepheli bir taarruzla karşı karşıyayız!
 
Çiğli Belediyesi'nden 'çocuk dostu' adımlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 gün 24 saat para transferi yapılabilecek!
Merkez Bankası (TCMB) yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması ...
Tire Süt İstanbul'dan sonra şimdi de Ankara'da!
Kooperatifçilik alanındaki başarılarıyla ünü Türkiye sınırlarını aşarak ...
İzmir borsa binası için flaş karar!
Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 1928'den bu yana borsa binası ...
 
Türkiye'de altın üretiminde Cumhuriyet rekoru
Türkiye'de altın üretimi salgın dönemine rağmen yıl sonunda Cumhuriyet ...
İş Bankası'nda bir dönemin sonu!
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Genel Müdürlük görevimi mart ayının ...
İş Bankası: Bali'nin istifa iddiaları asılsız!
İş Bankası, bankanın genel müdürü Adnan Bali'nin istifa ettiğine yönelik ...
 
Pekcan: 2020'yi ihracatta tarihi bir rekorla kapattık
Ticaret Bakanı Pekcan, Aralıkta ihracatın 2019'un aynı ayına göre yüzde ...
Kartlı alışverişte ilk: 1 trilyon lira barajı aşıldı
Corona virüs salgınının damga vurduğu 2020'de banka ve kredi kartlarıyla ...
Alkollü içkiye ÖTV zammı geldi!
Alkollü içkilerden alınan ÖTV'de asgari maktu vergi yüzde 17.07 artırıldı
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri