POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
21 Ekim 2019 Pazartesi - 08:33

Bankaların yeni masraf kalemi: THU

Masraf ve komisyon ücretleri sınırlanan bankalar, yeni bir ücretli hizmet kalemi icat etti. Bir banka, kredi başvurusu yapan müşterisinden gizlice THU ücreti kesti. "THU ne" diye soran müşteriye, "Teklif Hazırlama Ücreti' yanıtı verildi.

Bankaların yeni masraf kalemi: THU

Türkiye'de bankacılık sektörü bütün hizmet alanlarında yeni ürün ve programlar yaratırken, kimi bankalar müşterilerinden aldıkları ücretlerde ilginç 'buluşlara' imza atıyor.

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, sektörün önemli bankalarından birinin ticari kredi başvurusunda bulunan müşterisinin hesabından kestiği ücretin adı, THU. THU'nun açık ifadesi Teklif Hazırlama Ücreti.

Kendisinden ücret kesilen küçük şirket sahibi, Türkiye'nin en büyük bankaları arasında yer alan yerli sermayeli bir bankadan 50 bin liralık ticari kredi için talepte bulunuyor.

Ancak ihtiyaç duyduğu kredinin faizini yüksek bulunca bankanın verdiği teklifi kabul et meyerek başka bir bankaya gidiyor ve orada daha uygun faiz oranıyla kredi bulunca ikinci gittiği bankanın teklifini kabul ediyor.

ZAMAN HARCADIK...

Müşterinin bu davranışı serbest piyasa koşulları içinde normal bir yaklaşım olarak kabul görmesi gerekirken, küçük işletmeci müşterisi olduğu ve ancak kredi faizini yüksek bulduğu bankasındaki hesabını kontrol ederken, THU adı altında kendisinden 500 Türk Lirası (TL) kesinti yapıldığını fark ediyor.

Bu kesintinin nereden kaynaklandığını sorduğunda banka çalışanından aldığı yanıt kendisini şaşırtıyor. Teklif Hazırlama Ücreti. Bu ne demek diyor? Yanıt, “Zaman harcadık, size kredi teklifi sunduk. Kredi almayı kabul etmediniz. Elbette bunun bir ücreti olacaktı. Bedelini hesabınızdan kestik” oluyor.

KREDİ YOK...

Müşterinin herhangi bir kredi almamasına rağmen söz konusu kişinin hesabından otomatikman kesilen 500 lira müşterinin sinirini bozuyor.

50 bin liralık ticari kredi başvurusuna teklif ücreti adı altında 500 lira kesilmesi sektörün yeni buluşu olarak yorumlanıyor. Ortada ne kredi var ne de müşterinin imzaladığı herhangi bir belge ve böyle bir kesintinin yapılacağına ilişkin önceden yapılmış bir uyarı. Banka teklif hazırladığı için sessiz sedasız müşterinin hesabından 500 TL kesiyor. Müşteri fark ettiği için itiraz ediyor ve parasını alabiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu tür uygulamalara karşı, banka müşterilerinin kuruma şikayette bulunmasını istiyor. Aksi takdirde BDDK, bankaların bu tür uygulamalarından haberi olmadığı için herhangi bir yaptırımda bulunmuyor. 

MÜŞTERİNİN ONAYI GEREKİYOR...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçmişte banka ve katılım bankalarının müşterilerinden hangi hizmet ve ürün karşılığında ücret ve komisyon alacaklarını internet sitesinde yayınladığı yönetmelikle duyurmuştu.

BDDK, banka ve katılım bankalarının 20 işlem kalemi dışında hiçbir kalemden ücret alınamayacağını açıklamıştı. Bankalar ve katılım bankaları 20 kalem dışında başka alanlarda ücret ve komisyon isterlerse BDDK'nin onayını almak zorunda.

Hizmet ve ürünlerden alınacak ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda müşteriye bilgi vermek şart.

Yıllık yüzde 20'nin üzerindeki ücret artışlarında ise banka ve katılım bankaları müşterilerine ulaşarak yeniden onay almak zorunda. 

ÜCRET ALINMAYAN İŞLEM KALMADI 

Düzenlemelere rağmen sektörde hangi kanaldan olursa olsun müşteriden ücretin alınmadığı herhangi bir bankacılık işlemi neredeyse kalmadı. Mobil şubeden yapılan EFT ve havale işlemlerinden bile ücret alınıyor. Mobil şubeden yapılan ilk EFT'den sonra gönderilen tüm EFT'lerden ücret alan banka var. Bankalar internetten yapılan EFT para transferinin limitini düşük tutarak müşteriyi şubeden işlem yapmaya zorunlu tutuyorlar. Son yıllarda bankaların vatandaşlardan aldığı işlem ücretlerine yönelik şikâyetlerde ise ağırlık ATM veya dijital kanallardan yapılan EFT, çek tahsilatı ve kredi kartı işlemlerinden oluşuyor.

 
Erdoğan TRT World Forum’dan dünyaya seslenecek
 
Hayvanlara iyi dövüşsün diye ekstazi veriliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da zeytin sıkımı başladı
Foça ilçesinde sezonun ilk yağı sıkıldı. Üreticiler, rekoltenin düşük, ...
2020 yılında kamuya 60 bin yeni personel alınacak
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, 2020 Yılı Merkezi ...
İzmir'de konut satışında büyük artış: O ilçe zirve yaptı!
TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 2018 yılı Eylül ...
 
Macar iş insanlarından İzmir çıkarması
İzmir Ticaret Odası’nın uluslararası temasları hız kesmeden sürüyor. 2019 ...
Uber'in faaliyetlerine durdurma kararı!
İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle ...
İstinye Park'a yargı freni!
Yapımı yaklaşık bir yıldır süren ve imar planı kararlarının gölgesinde ...
 
Kruvaziyer turizminde rota Türkiye
İMEAK Deniz Ticaret Odası, 31 ülkeden 120 limanın üye olduğu dünyanın ...
Demir-çelik sektöründe Trump endişesi
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ...
Kredi kartından alınan komisyona sınırlama
Merkez Bankası, bankaların, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde üye ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri