POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir!
Özel: Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir!
Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar iptal
Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar iptal
Yerel seçim yorumu: Milletimizin mesajını aldık!
Yerel seçim yorumu: Milletimizin mesajını aldık!
Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor!
Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor!
25 Kasım 2021 Perşembe - 08:37

Baro'dan '25 Kasım' mesajları: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde İstanbul Sözleşmesi’nin önemine bir kez daha vurgu yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Perihan Çağrışım Kayadelen, ‘’İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesini istemekten sözleşmenin aktif olarak uygulanmasını istemekten vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.

Baro dan  25 Kasım  mesajları: İstanbul Sözleşmesi nden vazgeçmeyeceğiz!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - İstanbul Sözleşmesi’ni parlamentosundan geçiren ilk ülke ve sözleşmeyi onaylayan ülkeler arasında daha sonradan çekilen tek ülke Türkiye…

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Kadınların Türkiye’deki hak mücadelesi tüm dünyada olduğu gibi sürüyor. İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken söylenen ‘Sözleşme uygulansın’ sesleri şimdi yerini ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz’ çığlıklarına bıraktı. İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Perihan Çağrışım Kayadelen güne dair yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin önemine tekrar tekrar vurgu yaptı.

‘’PROBLEMLER ARTARAK DEVAM EDİYOR’’
Sözleşme yürürlükteyken de uygulanmasına ilişkin problemlerin olduğunu belirten Av. Kayadelen sözleşmeden çıkılmasının ardından da problemlerin sürdüğünü söyledi: İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararını ne hukukçu ne de aktivist olarak kabul etmemiz mümkün değil. Neden olduğu bile belli olmayan bir şekilde verilmiş karar. Biz temelde hukuki başvuru yollarımızda bunları söyledik. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması hukuksuzdur bunu iptal edin dedik, Danıştay verdiği kararlarla ‘’hukuka uygundur’’ dedi. Bu da yargının geldiği hal ve siyasallaşma üzerine bir gösterge. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının akabininde gelen bir karardı bu. Ya bunu kabul edebilmemiz mümkün değil, yargının tarafsız ve bağımsız hareket ettiğine inancımız maalesef her geçen gün daha zayıflar hale geldi. Biz İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken de, yürürlükten kalktıktan sonra da problemler değişmediği gibi artarak devam ediyor. Kasım ayının ilk 2 haftasında 8 kadın öldürüldü bu ülkede. Kadın cinayetlerinde artış var. Kadın cinayeti olarak geçmeyen şüpheli kadın ölümlerinde de artış var.

‘’TEMEL TALEPLERİMİZ…’’
Kadına şiddete karşı şiddeti önlemek için bir politika üretilmesi gerektiğini vurgulayan Kayadelen; ‘’İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı hafta en az 4,5 kadın öldürüldü. Sözleşme iptal edildikten sonra sosyal medyada açıkça, artık sözleşme iptal edildiğine göre rahat rahat öldürebilirim diyenleri mi ararsınız, şimdi Türk hukukundaki kırıntılarına geldi diyip 6284’ü hedef alanlar mı ararsınız… Yani açık açık niyetlerini belli ediyorlar. Bizim İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken de şimdi de taleplerimiz arasındaki fark sadece sözleşmenin yeniden yürürlüğe konması konusudur. Bizim hükümetten 20 yıldır talebimiz en başta kadına yönelik şiddeti önlemek için bir politika üretilmesi, bunun yanında şiddeti önle, kadını koru, bunlara rağmen şiddeti önleyemiyorsan caydırıcı bir cezalandırma politikası olması lazım. Temel taleplerimiz bunlar bizim. Hükümet artık açıkça kadına yönelik şiddete karşı bir politika üretmediği gibi bu yönde bir iradesi de yok. Bunu bir çok yerde anlıyoruz zaten siyasilerin söylemlerinden… Kadınlar çalıştığı için işsizlik bu kadar artıyor söyleminden en son Cumhurbaşkanı’nın ‘Taliban’la bir problemimiz yok aynı çizgideyiz’ demesine kadar varan süreçte açıkça kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bırakın kadının sosyal hayatta, iş hayatında bir birey olarak yani kadının kadın olarak varolmasının önündeki engel oluşturmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Kadınlar en önemli  ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz’ demeye devam edecek. Kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti önlemek için ciddi bir politika üretilmesini ve adım atılmasını istiyoruz biz’’ ifadelerini kullandı. 

‘’KADIN AİLENİN İÇİNE SIKIŞTIRILMIŞ VAZİYETTE’’
Kayadelen; ‘’Bu ülkede kadın bakanlığı yok. Kadın ailenin içine sıkıştırılmış vaziyette, kadınlara dair sorunları çözmeye yönelik çalışacak bir bakanlık yok. Biz bir an önce şiddetin önünü kesecek politikalar üretilmesini ve şiddet uygulayan faillere yönelik tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasını istiyoruz. Kadınlar örneğin koruma kararları alıyor şiddet görüyor karakola veya mahkemeye gidiyor çeşitli tedbirler var orada; Uzaklaştırma kararı, kadına yaklaşmama, ortak konutun kadına tahsisi, elektronik kelepçe, kadına koruma memuru verilmesi gibi birçok koruma kararı var ama uygulanmıyor. Koruma kararlarının sonucunda uygulanan zorlama hapsi 2020 ve 2021 yılında yok! Örneğin; Kadın uzaklaştırma kararı aldırdı, mahkeme 6 ay boyunca x kişisine yaklaşmayacaksın dedi şiddet uygulayan kişiye, o kişi bu kararı ihlal ettiğinde normalde 3 günden 10 güne zorlama hapsi dediğimiz ceza ile karşılaşması gerekiyor. Sistemdeki aksaklıklar nedeniyle kararı ihlal eden faillere 2020 ve 2021 yılında zorlama hapsi uygulanmamış. Eğer fail bir ceza almayacağına güvenirse zaten bu suçu işlemeye devam eder’’ dedi. 

"SÖZLEŞMEYİ UYGULAMADINIZ Kİ!"
Kayadelen; ‘’İstanbul Sözleşmesine dayalı olarak çıkarılan 6284 sayılı yasa yürürlükte olsa da kanunun temel dayanağı sözleşmeydi. Sözleşmede ne vardı; Kendisine yönelik şiddet sebebiyle artık bu ülkede barınamayacak bir kadın mülteci prosedürünü uygulayarak başka bir ülkeye iltica edebiliyordu. Bu bizim kanunumuzda var olan bir şey değil. Sözleşme açıkça, kadına yönelik şiddette uzlaşma ve arabuluculuk yöntemlerini uygulayamazsın diyordu, yani şiddet gören bir kadını failiyle bir araya getirip ‘haydi barışın’ diyemezsin diyordu. Sözleşmenin en önemli araçlarından biri, ‘cinsel saldırı kriz merkezleri kurması gerekiyor taraf devletlerin' diyordu. Kadın tekrar tekrar aynı travmayı yaşamaması için bütün işlemlerin halledilebileceği bir merkez kurmak zorundasın diyordu. İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken uygulansın dememizin sebebi buydu. Hem uygulanmadı hem de hukuksuzca imza geri çekildi. İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesini istemekten sözleşmenin aktif olarak uygulanmasını istemekten vazgeçmeyeceğiz, tek bir kadının dahi şiddet görmediği bir dünya yaratana kadar da mücadele edeceğiz. Hükümetin argümanı şuydu ‘İstanbul Sözleşmesi imzalandıktan sonra şiddet vakaları arttı’ diyorlardı ama siz sözleşmeyi uygulamadınız ki…’’ diye konuştu. 

 
Uykudaki ev arkadaşını defalarca bıçakladı!
 
Akaryakıta zam sonrası metrelerce kuyruk!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uykudaki ev arkadaşını defalarca bıçakladı!
Adana'da Suriye uyruklu Abdullah D., yatağında uyuduğu sırada daha önce ...
İzmir sularında bitmeyen dram!
Çeşme ve Menderes ilçesi açıklarında, Yunan unsurlarınca Türk karasularına ...
Kadın yolcuya bıçak çeken saldırgan yakalandı!
İstanbul'daki Kadıköy-Tavşantepe metro hattında eli bıçaklı adam yolculara ...
 
Bakan Gül açıkladı: Açık görüşler yeniden başlıyor
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, pandemi sürecinde ara verilen cezaevleriyle ...
Bebeğini öldürmeye çalışan cani baba tutuklandı!
Yalova’da,13 günlük bebeğinin mamasına karınca zehri katıp öldürmeye çalıştığı ...
Gazeteci Özkaya son yolculuğuna uğurlandı
Hürriyet Gazetesi başta olmak üzere, ulusal basının çeşitli kuruluşlarında ...
 
Sokak çağrısı paylaşımlarına inceleme!
Emniyet Genel Müdürlüğü, döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından ...
İzmir ve Manisa'da 'kaçak tütün' baskını
İzmir ve Manisa'da tespit edilen adreslere düzenlenen baskınlarda, çok ...
Gazeteci Sefa Özkaya, İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı
Hürriyet Gazetesi başta olmak üzere, ulusal basının çeşitli kuruluşlarında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri