POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
7 Kasım 2018 Çarşamba - 09:57

Başkan Atila'dan İzmir'e Ata Anı Evi çağrısı

Belkahve Ata Anı Evi’ne gelen ziyaretçilerin Kurtuluş Savaşı ruhunu hissederek duygusal anlar yaşadığını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bu yıl Atamızın aramızdan ayrılışının 80. yılı. Tüm vatandaşlarımız Ata Evi’ni ziyaret ederek Atamızı anmaya davet ediyorum” dedi.

Başkan Atila dan İzmir e Ata Anı Evi çağrısı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’i seyrettiği ve İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun başladığı konum olan Belkahve’de hayata geçirilen Ata Anı Evi, İzmirlilerden büyük ilgi görüyor. Bornova Belediyesi tarafından 2016 yılında tarihe yakışır şekilde yenilenerek hizmete açılan mekanda işgal yıllarına ait eşyalar, dönemin askeri ve halk hareketini  ifade eden fotoğraflar ile maketler yer alıyor. Atatürk  ile ilgili bir çok kitabın da bulunduğu Anı Evi’nde  gösterilen  bilgilendirici videolar ve belgeseller de ziyaretçilerin duygusal anlar yaşamasına neden oluyor. 

Açıldığı günden bu yana 30 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği mekan Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80. yılında da İzmirlileri ağırlamayı bekliyor. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Atatürk’ü özellikle geleceğimiz olan çocuklara daha iyi anlatmamız ve onun açtığı yolda emin adımlar yürümemiz gerekiyor. Bu 10 Kasım’da da her zaman olduğu gibi kendisini şükran ve minnetle anıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı Ata Evimize bekliyoruz” dedi.

Gerçekçi Atatürk Heykeli çok beğenildi
Ata Anı Evi’nde saç ve göz gibi detaylarda gerçek ve gerçeğe en yakın görüntüyü veren materyaller kullanılarak yapılan Atatürk’ün çok gerçekçi olarak tanımlanan heykeli  de sergilenmeye başladı. Heykeltraşlar Neda İsmail Atar ve Can Akdaş tarafından hiperreal (çok gerçekçi) olarak adlandırılan bir anlayışla yapılan Heykel, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş mücadelesinin sonlandığı 1922’deki görüntüsüyle ölümsüzleştiriyor. 

Taş kitabe 
Ata Anı Evi, çok önemli bir tarihi belgeye de ev sahipliği yapıyor. Vali Kazım Dirik’in 1926 ile 1928 yılları arasında Belkahve’de bulunan çeşmenin alınlığına koydurduğu taş kitabe, bir süre önce Bornova Belkahve Mevki’nde bulunan Kavaklıdere Mahallesi Camisi’nin bahçesinde bulundu. Üzerinde eski Arap harfleriyle “Vatanın ruhu büyük Gazi. Düşman ordusunu denize atarken bu çeşmenin bulunduğu Belkahve’den İzmir ve denizi temaşa buyurmuşlardır” yazan kitabe Bornova Belediyesi tarafından yeniden eski yerine konulmak üzere korumaya alındı. Ata Anı Evi’ni ziyaret edenler bu taş kitabeyi de görebiliyor.

Tarihi eserler sergileniyor
Ata Anı Evi’n de tarihi değeri olan ve o döneme ait çok sayıda eşyayı görmek mümkün.İşgal yıllarında toplatılan Türk Bayrakları yerine, İzmirli kadınların kendi elleriyle diktikleri, bayraklardan, generalinden erine herkes için tek tip olarak hazırlanan İstiklal madalyalarına kadar bir çok eşya buluyor. Hasan Tahsin’in işgalcilere ateşlediği silahın aynı serisi de Ata Anı Evi’nde sergileniyor. Türk ve Yunan askerlerinin mataralarını, dua kitabı, bayrak, Şayek, Kalpak ve savaş yıllarına ait silahlarda sergide görülebiliyor.  

Harita ve fotoğraflar
Ata Anı Evi’nde İstiklal Mücadelesi’ni ve Atatürk’ü anlatan yazılı eserler, resimler ve telgraflar da görülebiliyor. Kitaplığın arkasındaki bölümde Kurtuluş Savaşı yıllarına ait savaş planları, Sevr Anlaşması’nın ilk haritası, istiklal madalyaları, döneme ait şamdan telefon, gramofon ve daktilo ile ilk baskı “Nutuk” kitabını bulunuyor.  “9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu” fotoğraf sergisi de görülmeye değer bir başka köşe olarak dikkat çekiyor. Hatıra fotoğrafı çektirme köşesinin de bulunduğu Ata Anı Evi’nin gösterim bölümünde, kurtuluş destanını anlatan belgeseller, siper şeklinde dekore edilmiş odada izlenebiliyor. 

 
Konak'ta 14 merkezde 4 bin 500 kursiyer
 
AK Partili Arslan'dan Buca'ya yol müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta 14 merkezde 4 bin 500 kursiyer
Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü bünyesinde başlayan ücretsiz ...
Sayıştay raporu Bergama'nın yüz akı oldu
Bergama Belediyesi’nin 2017 takvim yılı hesaplarına ilişkin Sayıştay raporu, ...
Balçova'da umut ve sevgi dolu buluşma
Balçova Sağlıklı Yaşam Sosyal Rehabilitasyon Destek Merkezi’nin konukları ...
 
İzmir Ata'sı için yürüyecek!
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyetine uğurlanışının 80. yıldönümünde, ...
Sayıştay'dan 'Büyükşehir' raporu: İlçe belediyelerinin payları verilmemiş
Sayıştay Başkanlığının İzmir Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı denetim raporunda, ...
Selçuk'un tarihi mahallesine dev sosyal tesis
Belevi Mahallesi’nde yer alan Belevi Sosyal Tesis’in açılışı gerçekleşti. ...
 
Buca'da can dostlara 5 yıldızlı konfor!
Buca Belediyesi, sokak hayvanlarına beş yıldızlı konfor ve tedavi olanakları ...
Geleceğin yıldızları Karşıyaka’da yarışıyor
Gençleri kültür ve sanata yönlendirmek için çalışan Karşıyaka Belediyesi, ...
Bornova'da proje gururu: İZKA'dan 8.hibe!
Bornova Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe kazandığı proje sayısı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri