POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
16 Mart 2022 Çarşamba - 12:16

Batur'dan 3 yıl raporu, çarpıcı Gültepe ve bütçe mesajları, 'Soyer' ve 'Zorlu' sorularına yanıt!

Konak Belediye Başkanı Batur görev başında geçen 3 yıl değerlendirmesini 'Konak'ta Hizmet Dolu 3 Yıl' başlıklı toplantıyla yaptı. Batur'dan 3 yıl raporunun yanı sıra Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada çıkan kararla durdurulan Gültepe planları, Beştepeler Dönüşüm Projesi, ekonomik krizin gölgesinde bütçe ve tartışmalı Zorlu Projesi'ne dair de önemli mesajlar geldi. Batur ayrıca 'Basmane Çukuru, Kemeraltı ve Kültürpark konusunda da açıklamalarda bulundu. 

Batur dan 3 yıl raporu, çarpıcı Gültepe ve bütçe mesajları,  Soyer  ve  Zorlu  sorularına yanıt!

Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Konak Belediye Başkanı Abdül Batur 2019'da yapılan yerel seçimlerin ardından görev başında geçen 3 yıl değerlendirmesini 'Konak'ta Hizmet Dolu 3 Yıl' başlıklı toplantıyla yaptı. 

İlçe tarihi ve belediyenin hizmet ve projelerinin anlatıldığı video gösteriminin de yer aldığı toplantıda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'dan 3 yıl raporunun yanı sıra Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada çıkan kararla durdurulan Gültepe planları, Beştepeler Dönüşüm Projesi, ekonomik krizin gölgesinde bütçe ve tartışmalı Zorlu Projesi'ne dair de önemli mesajlar geldi. Konak Belediye Başkanı Batur ayrıca 'Basmane Çukuru, Kemeraltı ve Kültürpark konusunda da açıklamalarda bulundu. 



"GÖRMEZDEN GELEN DEĞİL, SORUN ÇÖZEN ANLAYIŞLA ÇALIŞTIK"
Konak Belediye Başkanı Batur, sözlerine "Konak Belediye Başkanı seçildiğim günden bu güne geçen üç yıllık sürede, tüm ekip arkadaşlarımla birlikte hemşerilerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışıyoruz. İzmir’in kalbi, güzel ilçemiz Konak’ı daha iyi noktalara taşımak için birlikte emek veriyoruz. Altyapıdan kültür-sanata, sosyal yardımlardan sağlıklı bir çevreye kadar geniş bir yelpazede hizmet üretiyoruz. 2 bin 500 yıldır kent yaşamının kesintisiz aktığı bu toprakların zengin kültür mirasına sahip çıkarken, geçmişimizden aldığımız güçle geleceğe yatırım yapıyor, hedeflediğimiz Konak’a doğru emin adımlarla yürüyoruz. Üç yıldır görmezden gelen değil, kucaklayan; sorun yaratan değil, sorun çözen; kavga eden değil, iyi geçinen bir anlayışla çalıştık. Güzelliklere güzellik katmak için birlik ve beraberliği önemsedik. Bu yüzden her işimize “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz” diyerek başladık, “Birlikte Konak” sözünü dilimizden düşürmedik" diyerek başladı. 

Görev süresinin önemli bölümünün pandemi ile geçtiğini vurgulayan Batur geçtiğimiz dönemin yatırım değil yardım yılı olduğunu söyledi.

"YATIRIM DEĞİL, YARDIM YILI"
Batur, "Görev süremizin üçte ikilik bölümü ne yazık ki tüm dünyayı sarsan Covid-19 pandemisiyle geçti.Bu süreçte yardımlaşmayı ve dayanışmayı hep ön planda tuttuk. Daha önce de söyledim, bu dönem yatırım yılı değil yardım yılı oldu. Küresel salgında imkanlarımızın büyük bir kısmını hemşerilerimize desteğe ayırdık. Sosyal yardımlara ağırlık verdik. Dayanışmayı bir adım öteye taşıyarak, hemşerilerimiz arasında yardımlaşma ağları kurduk, kurmaya da devam ediyoruz.Meslek örgütleri ve STK’larla ortak akıl çerçevesinde işbirlikleri yaparken, muhtarlarımızla omuz omuza çalışıyor, hemşerilerimizin sesine kulak veriyoruz" diye konuştu. 

"GÜLTEPE'Yİ YENİLEMEKTEN VAZGEÇTİK Mİ? KESİNLİKLE HAYIR!" 
Konak Belediye Başkanı konuşmasının önemli bir bölümünü Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava sonucu iptal edilen Gültepe planları krizine ayırdı. Batur, "Konak, nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kadim topraklar üzerinde kurulu, çok kültürlü ve çok renkli bir ilçedir. Binlerce yılın getirdiği yükle yorulmuş, yıpranmış çok sayıda mahallemiz var. Bu konu üzerine var gücümüzle eğiliyoruz. İlçemizin mevcut yapı stoğunu çağa uygun hale getirmek en büyük hedefimiz. Bu hedefe ulaşmanın yolu da eskiyen ve yıpranmış binaları yenilemekten geçiyor.Bir ülkede insan hakları ve demokrasinin gelişmişliği; o ülkenin kalkınmışlığı ile yakından ilgilidir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden sonra Birleşmiş Milletlerin 1986 yılında kabul ettiği Kalkınma Hakkı Bildirgesi de bir hayli önemlidir. Bu bildirgenin 8. maddesinde vatandaşların eğitim, sağlık, gıda, konut, istihdam ve adil bir gelir dağılımını içeren temel kaynaklara erişimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiği yazar. Konak’ta da vatandaşlarımıza kalkınma hakkını sunmanın yolunun eskiyen kenti yenilemekten geçtiğini biliyoruz. Bu yüzden, hemşerilerimizi daha kaliteli yaşam alanlarına kavuşturacak kentsel dönüşüm planları hazırlamak için yola koyulduk.Plansız yapılaşma, sağlıksız konutlar, sosyal tesis ve yeşil alan azlığı maalesef ilçemizin kanayan yarası… Göreve gelir gelmez 300 hektarlık bir alan içinde 14 mahalleyi kapsayan ve yaklaşık 50 bin kişiyi ilgilendiren Gültepe Bölgemizi ele aldık. 50 yıldır ihmal edilmiş, hep görmezden gelinmiş, çarpık yapılaşmada dünyaya örnek gösterilecek hale gelen Gültepe’nin kangrene dönmüş imar planı sorununa neşter vurduk. 9 ay gibi kısa bir sürede Gültepe Kentsel Dönüşüm Planı’nı tamamladık.Hazırladığımız plan hem belediyemiz hem de Büyükşehir Belediye Meclisinden oy birliği ile onay aldı.“Oy birliği” kelimesinin altını burada özellikle çizmek istiyorum. Çünkü meclislerdeki tüm partilerin desteklediği bu plan, maalesef Şehir Plancıları Odamızın açtığı bir dava ile iptal oldu.Peki, biz Gültepe’yi yenilemekten vazgeçtik mi? Kesinlikle hayır! Mahkemenin işaret ettiği noktaları yeniden ele alıp, bu bölgenin planını hayata geçirmekte kararlıyız. Bu olay sadece bize ve bölgede yaşayan halka zaman kaybettirdi. Yılmak, moral bozmak bizim anlayışımızda yok!’’ dedi.

‘’BU PLANIN ÖNÜ KESİLEMEZ’’
Konak Belediye Başkanı ayrıca Beştepeler dönüşüm planlarına da değindi. Batur şunları söyledi: Planlama çalışmalarımızı Gültepe ile sınırlı da tutmadık. Aynı şekilde ihmal edilmiş, daracık sokakları, yetersiz altyapısı ve sağlıksız yapı stoğuna sahip Beştepeler Bölgemiz için de planlama çalışması başlattık. Yine 14 mahalleyi ve yaklaşık 55 bin nüfusu doğrudan ilgilendiren 200 hektarlık alanın plan çalışması kısa zamanda tamamlandı. Bu plan da hem Konak Belediye Meclisimizden hem de Büyükşehir Belediye Meclisi’mizden oy birliği ile geçti. İzmir’in tam kalbinde yer alan bölgenin kaderini tamamen değiştirecek bir plan oldu.Yeşil alan, çocuk oyun parkları, sağlık, kültür ve eğitim tesisi alanlarının oranını artırdık. Bölgenin eğimli yapısını dikkate alarak Finiküler sistemini de burada devreye sokacağız. Bu sistem İzmir’de ilk olacak. Biz iddialıyız…Bu planın önü kesilmez, hayata geçerse Beştepeler bölgesi sadece Konak’ın değil, İzmir’in yeni cazibe merkezi olacak. Hem manzarası hem konumu itibariyle göz dolduracak. Kent yenilemede önemli bir konuyu daha sizlerle paylaşmak istiyorum. İki yıl önce hiç birimizin bir daha yaşamak istemediği deprem felaketi ile sarsıldık. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı bugün bir kez daha rahmetle anıyorum. Olası bir deprem hepimizin korkulu rüyası. İzmir deprem bölgesinde olan ve yüksek risk taşıyan bir kent. Bu yüzden vakit kaybetmeden felaketlere hazır olmamız gerekiyor. Kent merkezinde bulunan eskimiş binaların mutlaka yenilenmesi lazım. 40-50 yıl önceki imar uygulamasına göre yapılmış bu binaların, bugünkü imar uygulamaları ve yönetmeliklerle yenilenmesi ne yazık ki imkansız. Bu nedenle K bölgeleri belirleyip, meclisimizden aldığımız kararla, binaların yapıldığı yıldaki imar uygulamasına tabi olacak şekilde dönüşümünün önünü açacak hayati bir kararı da uygulamaya geçirmiş olduk. Kentsel Yenileme Planlarımızı sadece Gültepe ve Beştepeler bölgelerimizle de sınırlı tutmadık. Çalışmalarını sürdürdüğümüz Gürçeşme ve Yenişehir bölgelerimiz de var. Bu çalışmalar da hayata geçtiğinde Konak değişecek, gelişecek ve yenilenecek. Tabii bu dönüşüm bugünden yarına hemen olmayacak. Uzun bir süreç ve sabır gerektiren bir iş. Bizim bugün attığımız adımlar gelecekteki değişimin de önünü açacak... 

KONAK ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ VURGUSU
Konak Belediye Başkanı'ndan ilçedeki projeler, yeni hizmet binası ve bütçe hakkında da önemli açıklamalar geldi. 

Batur, "Sizlerin de bildiği gibi yerel yönetimlerin birçok görevi ve sorumluluk alanı var... Kent hayatına dokunmak, kent sakinlerinin yaşam kalitesini yükseltmek, kentin sosyal ve kültürel alt yapısındaki eksiklikleri gidermek gibi farklı konularda hizmet üretmemiz gerekiyor. Bir taraftan bina dönüşümünü yaparken bir taraftan da sosyal ve kültürel dönüşümü sağlayacak yatırımları hayata geçirmemiz şart... Üç yılda buna yönelik adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Kimi bizden önce başlamış, kimi bizimle başlayan yatırımlarımızı tamamladık ve hemşerilerimizin hizmetine sunduk… Sizlere dağıttığımız hizmet kitapçığımızda ve az önce birlikte izlediğimiz filmde bunların büyük bir bölümünü gördünüz. Tek tek anlatmaya vaktimiz yetmeyecek. Fakat aralarında anlatmadan geçemeyeceğim, sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğum yatırımlar var. Bunlardan ilki, Konak Engelsiz Yaşam Köyü’müz. Gerçekten her fırsatta gururla anlattığım, kapısından her girdiğimde büyük mutluluk duyduğum, örnek bir merkez olarak hizmet veriyor. Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı ile birlikte Eşrefpaşa Hastanesi’nin hemen arkasında yer alan vakıf tesislerinde yaşama geçirdiğimiz merkezimizde zihinsel engelli ve otizmli 95 özel çocuğumuz güven içinde eğitim alıyor. Sunulan rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmetlerinden faydalanıyor. Gelen çocuklarımızın merkezde geçirdikleri sürede yaşadıkları olumlu dönüşüm en az aileleri kadar bizleri de sevindiriyor. Buna en güzel örnek Deniz Can oldu… Deniz Can, özel yetenek sınavını başarıyla geçip, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Piyano Bölümü’ne kabul edildi. Eğitimini başarıyla sürdürüyor" dedi. 

GENÇLİK DESTEK MERKEZİ
Konak Belediye Başkanı şunları söyledi: Önemli yatırımlarımızdan biri de Konak Gençlik Destek Merkezi oldu. Yıllardır atıl durumda olan tarihi Kemer Tren İstasyonu’nun tahsisini Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’nden aldık. Bulunduğu bölgenin en önemli sorunlarını göz önüne alarak burayı gençlere hizmet veren bir merkez olarak planladık. Şimdi burada gençlerimiz açtığımız kurslara katılıyor, düzenlediğimiz mesleki eğitim ve sosyal uyum çalışmalarında yer alıyor. Bu merkezimizi de çok önemsiyorum. Geleceğimiz olan gençlerimizin kötü alışkanlıklara bulaşmadan, sağlıklı bir yaşam sürmesi adına önemli hizmetler sunacağız. Bu arada mülkiyeti farklı kamu kurumlarında olan yapıların belediyemize tahsisi aşamasında gösterdikleri çaba ve verdikleri destekten ötürü Adalet ve Kalkınma Partisi meclis grubuna da teşekkür ederim. Başta da dediğim gibi “Birlikte Konak” bizim en büyük ülkümüz. Bunun en güzel örneğini ilçemizde yaşayan farklı kültürden hemşerilerimizle kurduğumuz dayanışma ağlarıyla sağladık... 

ROMAN VATANDAŞLARA YAPILAN HİZMETLER 
Batur konuşmasında Konak’ta yoğun şekilde yaşayan Roman vatandaşlara da yer ayırdı. Roman hemşerilerimiz de bu zincirin en güçlü halkası. Konak’ta büyük bir Roman nüfusu yaşıyor. İlçemizdeki Roman hemşerilerimizin kent yaşamına katılımını önemsiyoruz. Bu amaçla Yenişehir Semti’mizde açtığımız Roman Kültür Merkezi de bizim bir diğer önemli hizmetimiz. Bu merkezde de Roman gençlerimize ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak için kurslar düzenliyor, eğitimler veriyoruz. Roman Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlarımızla uyum içinde, el ele çalışmalar yapıyoruz. Bu üç yılda hayata geçirdiğimiz bir diğer önemli projemiz de Minikler Konağı adını verdiğimiz okul öncesi eğitim yuvalarımız oldu. İkisi Engelsiz Yaşam Köyü içinde, ikisi de Toros Sosyal Yaşam Merkezi’mizde olmak üzere dört Minikler Konağı’nı hizmete açtık. Sosyal dönüşümü başlatmanın en önemli ayağının kadınlar ve çocuklardan geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan ailelerin 4-6 yaş aralığındaki çocuklarının ücretsiz okul öncesi eğitimden faydalanmalarını sağladık. Sayılarını artıracağımız Minikler Konağı ile bu açığı bir nebze de olsa gidereceğiz’’ dedi.

"KONAK YEŞİL FAKİRİ"
Batur Konak’ın yeşil fakiri bir ilçe olduğunu söylerken bu konuda yapılan hizmet ve planlanan projeleri şöyle aktardı: Pandemi süreci hepimize birçok şey öğretti.En çok da sağlığın kıymetini, doğanın önemini yeniden anlamamızı sağladı. Konak Belediyesi olarak kent merkezinde olmamızın getirdiği dezavantajlardan biri de yeşil alan fakiri bir ilçe olmamız. Yeni park yapacak yer olmadığı gibi mevcut parklarımız da maalesef çok küçük. Bu yüzden yeşilin değerini en iyi bilen belediyelerin başında geliyoruz. Elimizde olanı korurken, yeni alanlar yaratmak için de var gücümüzle çalışıyoruz. Buna en iyi örnek Çınartepe Mahallemizde yer alan Aydın Erten Rekreasyon Alanı’nda yaptığımız düzenleme oldu. Göreve geldiğimizde tahsis süresi dolduğu için Tarım ve Orman Bakanlığı’na geçen alanın tahsisini bu kez 28 yıllığına aldık. İzmir körfezini kuşbakışı gören, Kültürpark’tan sonra ilçemizin en fazla ağaca sahip bu alanı yepyeni bir görünümle İzmirlilerin hizmetine açıyoruz. İçinde inşa ettiğimiz macera parkı, çocuk aktivite merkezi, kafe ve restoranla kentimize yeni bir cazibe merkezi kazandırdık. Tüm İzmirlilerin keyifli zaman geçirebilecekleri dev bir park oluşturduk... 

ÇINARLI SANCAR MARUFLU ÇOCUK BİLİM MERKEZİ
Batur ayrıca, "Sizlerle paylaşmak istediğim bir diğer yatırım hizmetimiz ise; hepimizin yakından tanıdığı, kentimizin yetiştirdiği önemli değerlerden, ustamız, İzmir Baba olarak gönüllerde yer etmiş, değerli ağabeyim merhum Sancar Maruflu’nun ismiyle taçlandırdığımız Çınarlı Sancar Maruflu Çocuk Bilim Merkezimiz… Çınarlı Rekreasyon Alanı’mızı yeni baştan düzenlerken, bu alana çocuklarımızın bilimle iç içe büyümesini sağlayacak bir merkez yarattık. İçinde kurulan planetaryum ile çocuklarımız uzayın derinliklerini keşfe çıkacak, yeni deney alanlarında bilimle buluşacak. Yapımını tamamladığımız merkezi Mayıs ayı içinde açacağız. Ben bir kez daha Sancar ağabeyi rahmet ve saygıyla anıyorum. Nurlar içinde uyusun" diye konuştu. 

RESTORASYON HAMLELERİ
Restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Batur, "Anlatılacak çok işimiz var ancak zamanı da dikkate alarak çok detaya girmeden kısa kısa bahsetmek istiyorum. Basmane’de Silahhane olarak bilinen bir tarihi binayı daha restore ettik. Bu tarihi yapıya Kent Tarihi Birimimizi taşıdık. Bu mekan kültür ve sanat ağırlıklı gösteri sanatları merkezi olarak da tasarlandı. Çok güzel bir bahçesi var. Bu projeyi özel olarak çalıştık ve unutulmaya yüz tutan açık hava sinema kültürünü burada yeniden yaşatacağız. Yakında sizleri bu hizmetin açılışında ağırlamaktan da büyük mutluluk duyacağım. Eşrefpaşa Semti’mizde yer alan Kırım Tatar Evi’nin de restorasyonunu tamamladık. Bu binayı da İzmir Kırım Tatar Türkleri Derneği’ne tahsis edeceğiz. Yaklaşık 3 bin 500 tescilli yapının olduğu ilçemizde tarihi korumakta kararlıyız. İkizevler, Yemişcizade Konağı, İstiklal İlkokulu restorasyon çalışmalarımız bitti. Kıllıoğlu Hamamı, Kemer Hangar Binası, İkiçeşmeler ile Kemeraltı'ndaki iki tarihi binada ise çalışmalarımız devam ediyor. Yeri gelmişken, restorasyon projelerimizi hayata geçirmekte bizlere desteğini esirgemeyen İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e de teşekkürlerimi arz ederim. Toros Semtimizde yapımını tamamladığımız Toros Sosyal Tesis ve Pazaryerini hizmete açtık. Gültepe'de bölgenin bugüne kadarki en büyük yatırımı olan spor salonunu bitirdik. Ulu Önderimiz Atatürk'ün adıyla hemşehrilerimizin hizmetine açtık. Çocuklarımız, geleceğin sporcuları, kadınlar ücretsiz faydalanıyor. Beştepeler Bölgemizde temelini attığımız Sosyal Tesis ve Pazaryeri’mizin yapımı da çok yakında tamamlanacak’’ dedi.

YENİ HİZMET BİNASI MESAJI!
Konak Belediye Başkanı Batur depremde hasar alan ve yıkılan camlı hizmet binasının yerine yeni hizmet binasının projesinin hazırlandığını ve kısa sürede temel atmayı planladıklarını belirtti. Batur, "Depremin ardından boşalttığımız Basmane’deki camlı hizmet binamızın yıkımını tamamladık, zemin etüdü çalışmalarını yaptık. Yeni binamızın projesini de hazırladık. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar bizi de etkilemesine rağmen en kısa sürede temel atmayı planlıyoruz. Hedefimiz Konak Belediyesi’ne yakışır, modern ve halkımızın rahat ulaşabildiği bir hizmet binası inşa etmek. Bunu da yapacak güçte ve inançtayız" açıklamasını yaptı. 

ÖDÜLLERİ SAYDI 
Batur konuşmasını sürdürürken imza atılan toplu sözleşmelere ve belediyenin kazandığı ödüllere değindi. Batur, "Şunu açıkça vurgulamak isterim ki; Konak’ta her ne hizmet üretiyorsak, önce insan diyerek, kente hizmet kentliye saygı anlayışıyla yapıyoruz. Belediyemizin kaynaklarını adil paylaştırıyor, her bölgemize eşit hizmet sunuyoruz.  Emeğe her zaman değer veren, emekçinin, çalışanın yanında duran bir başkan oldum. Konak’ta işçimizi, memurumuzu mağdur etmeden Türkiye’ye örnek toplu sözleşmelere imza attık. Başarılarımız hem ulusal hem de uluslararası kuruluşlardan aldığımız ödüllerlebelgelendi. 2019 yılında aldığımız En Roman Dostu Belediye Başkanı Ödülünün yanı sıra yine 2019 yılında İnsani Geliştirme Vakfı tarafından yapılan değerlendirmede En Yüksek İnsani Gelişmişlik Endeksi kategorisinde 188 belediye arasında 13. Sırada yer aldık.  2020 ve 2021 yıllarında iki kez üst üste Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından “Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Ödülü” ile onurlandırıldık. Tarihi İstiklal Okulu’nu yeniden şehre kazandırılması kapsamında “Konak Yenilikçi Öğrenme Merkezi” projemiz ile Sürdürülebilir İş Ödülleri kategorisinde “İşbirliği Ödülü”nü kazandık. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi tarafından 2020 yılında kardeş şehirler, uluslar arası kuruluşlar ve Avrupa Birliği ile ilgili yürüttüğümüz projelerden ötürü “Avrupa Diploması Ödülü’ne layık görüldük. Tarihi Kentler Birliği tarafından müzelerimizle ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde “Necdet Alpar Mask Müzemiz” ile koleksiyon ve arşiv müzeler kategorisinde “En İyi Müze Ödülü” aldık.  Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Sahipsiz Evcil Hayvanlar Barınma ve Beslenme Şartlarının İyileştirilmesi Fikir ve Proje yarışmasında “Konak Engelli Kedi Evi ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi” ile Türkiye genelinde ilk on iki belediye arasına girerek 500 bin TL hibe almaya hak kazandık. Roman hemşerilerimizle ve özellikle gençlerin istihdamına yönelik çalışmalarımızla Avrupa Birliği tarafından Roman Entegrasyon Ödülü’ne layık görüldük. Yine Roman Kültür Merkezimiz ile Tarihi Kentler Birliğinin “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Ödülü’nü kazandık. İstiklal İlkokulu Yenilikçi Öğrenme Merkezi, Yemişcizade Konağı, İkizevler ve Roman Kültür Merkezi projeleri ile de Uluslar arası Gayrimenkul Ödülleri’nde 4 dalda ödül aldık.  AyrıcaEngelsiz Yaşam Köyü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi projemiz ile Sürdürülebilir Derneği’nden “Sürdürülebilir İş Ödülünü aldık’’ dedi.



BÜTÇEMİZ YÜZDE 30 ERİDİ! 
Konak Belediye Başkanı konuşmasının son bölümünü mali rapora ayırdı. Ekonomik krizin etkilerinin altını kalın harflerle çizen Batur, "Konak’ta tüm renklerimizle, inançlarımızla, kol kola yürüyen kocaman bir aileyiz. Verdiğimiz sözleri bir bir gerçeğe dönüştürürken, bunun karşılığını gösterilen güven ve yüzlerdeki gülümsemeyle alıyoruz. Bizim de gayemiz, Konak’ta yaşamı kolaylaştıran, halka dokunan güzel işlerle daha çok kalbe dokunmak ve yüzlerdeki gülümsemeleri çoğaltmak.Çünkü biliyoruz ki; güzel işler kalbe değer! Seçim öncesi verdiğimiz sözlerin yüzde 80'nini gerçekleştirdik. Bu yatırımları yaparken, peki hangi kaynakları kullandık, nereye ne kadar harcadık? Gururla söylüyorum ki, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen Konak Belediyesi öz kaynaklarıyla yatırım yapan, mali yapısı güçlü bir belediye oldu. 2022 yılı belediye bütçemizi 634 milyon olarak belirledik. Ancak ülkece yaşadığımız ekonomik çalkantı nedeniyle bütçemiz şimdiden yüzde 30 oranında eridi. Yaşadığımız zorlukların daha iyi anlaşılması için birkaç örnek vermek istiyorum. 2021 yılının Ağustos ayında mazotun litre fiyatı 7 lira 41 kuruşken, bugün 23 liraya yaklaştı. Yine betonun metreküpü 2021 yılı Ağustos ayında 211 lirayken, bugün 650 liraya çıktı. Çimentonun torba fiyatı yüzde 124 arttı. Daha önce 29 lira olan bir torba çimento 65 liraya alınıyor. Demirin tonu 7 bin lirayken şimdi 22 bin 500 lira oldu. Asfaltın hammadde fiyatının tonu 27 liradan 75 liraya çıktı. Fazla söze gerek yok, rakamlar ortada…" diye konuştu. 

NERELERE HARCAMA YAPILDI?
Konak Belediye Başkanı şöyle devam etti: Bu zamlar hem vatandaşımızı hem de belediyeler olarak bizleri derinden sarstı. Bu zorluklara rağmen hizmet üretmekten, yatırım yapmaktan geri kalmadık. Üç yılda altyapı yatırımlarına 140, kültürel ve sanatsal faaliyetlere de yaklaşık 25 milyon lira harcadık. 20 milyonluk akaryakıt ve 10 milyonu bulan pandemi dönemi sosyal yardımlarımızı da eklediğimiz de Konak’a hizmetlerimizin toplam tutarı 195 milyon lirayı buldu. Tüm bu zorluklara rağmen söz verdiğimiz ne varsa, kalan hizmet süremiz içinde tamamlayacağız ve daha fazlasını yapacağız... 

"DAHA FAZLASINI YAPACAĞIZ"
Batur konuşmasında Konak için çalışmaya devam edeceklerini vurgularken üç yılda yaptıklarından daha fazlasını yapacakları mesajını verdi ve "Bir yandan da gelecek dönem için yeni projeler hazırlayıp, bunları hayata geçirmek hedefindeyiz. O yüzden bugünden sonra görev ve sorumluluğumuz eskisinden daha büyük. Tüm ekiplerimizle 7 gün 24 saat Konak için çalışmaya devam edeceğiz. Üç yılda yaptıklarımızın daha fazlasını yapacak ve başarımızı artıracağız. Konak'a olan tutkumuz ve bitmeyen enerjimiz ile hizmet yolculuğumuzu sürdüreceğiz. Sözlerimi bitirirken, bugüne kadar omuz omuza yol yürüdüğüm Cumhuriyet Halk Partisi Konak ilçe örgütüme, çalışmaktan onur duyduğum meclis üyesi arkadaşlarıma, belediyemizin kıymetli çalışanlarına, muhtarlarımıza, bize her zaman destek olan Sivil Toplum, meslek odaları, sendikalar ve Demokratik Kitle Örgütlerine şükranlarımı sunarım. Bir büyük teşekkürü de, bizden desteğini esirgemeyen, her zaman yanımızda olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e huzurlarınızda sunmak istiyorum" dedi. 

SORU&CEVAP BÖLÜMÜ!
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Batur Zorlu Projesi, Konak’ın bina envanteri ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında mesajlar verirken, 'Soyer sorusu'nu da yanıtladı. 

"KEŞKE DEDİĞİMİZ PROJELER... "
Konak Belediye Başkanı, "Keşke dediğimiz projeler en fazla üzerinde durduğumuz kentsel dönüşüm projeleri. Keşke dediğimiz bir şey yok ama keşke şimdi kazma vurur duruma gelseydik" dedi. 

BİNA ENVANTERİ
Batur, ‘’Bina envanteri olarak en hazır belediyelerden biri biziz. Geçmişten bu yana arşiviyle gelişmiş bir belediye. Yapılan çalışmalar envanterimizde var. Her binanın ne olduğu, ne sorulursa cevaplayacak durumdayız’’ diye konuştu. 

PLANLARA NEDEN İTİRAZ EDİLDİ? 
Konak Belediye Başkanı, "Kentsel dönüşüm uygulamasına geçtiğinizde nüfus artışı olmadan dönüşüm yapılması mümkün mü? O bölgede emsal veya kat artışı olmadan uygulama yapmanız mümkün değil. Sadece emsal ve nüfus artışı oranın yapısını değiştirecek diyerek mahkemelere başvuruluyor. Ben Mimarlar Odası’nın üyesi olmaktan onur duyuyorum. Sunum yaptık onlara ama Şehir Plancıları Odası nedense her türlü konuyu mahkemeye götürüyor. Büyükşehir’in bütün çalışmalarında ŞPO’nun mahkemede olduğunu gördük. Beştepeler ile ilgili yazı yazdık onlara, ışık tutun bize dedik, ne cevap veren var, ne bir şey var! Gültepe için de gelsinler fikir alışverişinde bulunalım realiteyi söylesinelr bize, nufüs, emsal artışı olmadan o bölge aynı şekilde kalır" ifadelerini kullandı. 

ZORLU PROJESİ
Batur, "Zorlu Projesi yükseklik sıkıntısı olan bir proje. 2008 yılından beri devam ediyor. Biz göreve geldikten sonra özellikle yükseklik bazında, 156 metre ile kentin silüetini bozacağını gördük. Çalışma yaptık o çevrede en yüksek bina neresi Hilton 131 metre, 131 metre olsun dedik. Bu büyükşehir’e gitti. Kadıfekale silüetini bozabileceğine hükmedilerek binanın yüksekliği 84 metreye düştü. Yapımcı firmadan itirazlar oldu ama 84 metreye Konak Belediyesi indirmedi. Kararı İzmir Büyükşehi Belediyesi verecek. Mahkemeyle çözülecek bir konu olacak’’ dedi. 

SOYER SORUSUNA YANIT! 
Konak Belediye Başkanı Cumhur İttifakı aktörlerinin Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile arasının kötü olduğu yönündeki iddialarına yönelik soruya, "Onu bir ilçe başkanı yapıyor. Bizden kurtulup rahat çalışmak istiyor ama gerçekten bunu samimiyetle söylüyorum başkanımızla omuz omuza uzlaşarak, artık bizim aramızda seçim sürecinde adaylık sürecindeki birbirimize olan saygımız aynen devam edİyor. Hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi. 

"BASMANE ÇUKURU İZMİR’İN EN BÜYÜK AYIBI"
Konak Belediye Başkanı Basmane Çukuru hakkında, "Bunlar büyükşehirin konuları başkanımız gayret sarfediyor. Basmane Çukuru İzmir’in en büyük ayıbı. Bu iktidar değişmekdikçe 2055’e kadar böyle devam eder. Depremden sonra Tunç başkan bu alana talip oldu bize burayı satın veya verin dedi, TMSF’den olumlu cevap gelmedi. Bu kente güzel bir eser olurdu" açıklamasını yaptı. 

KÜLTÜRPARK
Batur Kültürpark için de, "Kültürpark Platformu dün görüşme yaptı başkanımızla. Yakında bilgilendirme olur aramızda. Kültürpark’ta anlaşılmayacak bir şey yok. Bina yapımı, büyükşehirin kullandığı holler var, hizmet üretiyor nasıl yıkacak belediye? Süre verilmeli. Yakından takip ediyorum. Hem Kültürpark hem Basmane Çukuru konusunda büyük performans gösteriyor Tunç başkan çözülmesi konusunda" diye konuştu. 

KEMERALTI
Konak Belediye Başkanı İzmir'in tarihi çarşısı Kemeraltı ve sorunları hakkında da, "Kemeraltı’nda yapılacak çok iş var. UNESCO Tarihi Miras aday listesinde Kemeraltı. Burada birinci etap bunu sağlamamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmaların çoğu Kemeraltı’nda zaten. Hedef Konak’tan giren turist kafilesi sağlıklaştırılmış sokaklardan, binalardan geçip Havralar bölgesine geçecek, karşıda Agora, üzerinde kazı çalışmaları devam eden amfitiyatro. Bu bölgeyi ayağa kaldıracak çalışmalar yürütüyoruz. UNESCO’ya girdiğimizde maddi fonlar da devreye girecek. Altyapı ile ilgili çalışmalar da var yağmur suyu ile ilgili. Kemeraltı’nın her tarafı kazılacak yeniden imalatları yapılacak" açıklamasını yaptı. 

'İZMİR'İN KALBİ' TARTIŞMASI...
Konak Belediye Başkanı son olarak Bayraklı Belediyesi'nin 'İzmir'in kalbi' adlı tanıtım çalışması nedeniyle çıkan tartışmaya yönelik soruyu yanıtladı. Batur, "İzmir’de 10 kişiye sorsanız İzmir’in kalbinin Konak olduğunu söyler. Benden önce görev yapan başkanların da kullandığı bir slogan, gece-gündüz nüfusunun en büyük olduğu ilçe. Akşam 400 bin, gündüz 1 buçuk milyon nüfusumuz. Başkanımızı( Serdar Sandal) çok severim o da yeni bir heyecan katmak istiyor ilçesine, onu da çok severim" dedi. 

 
Kanser sanılıyordu, badem zarı çıktı!
 
Benzin ve motorine indirim geliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’nın kütüphanelerine modern düzenleme
Bayraklı Belediyesi, ilçe genelinde bulunan kütüphanelerinde modern düzenlemeler ...
Narlıdere'de kadın, siyaset ve edebiyat konuşuldu
Narlıdere Belediyesi, sendikacı yazar Yaşar Seyman’ı ağırladı. Siyaset ...
İzmir'de 'Marmara Gölü Yaşasın' buluşması
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer ...
 
Konteynerler kalkıyor, Buca nefes alıyor!
Sürdürebilir bir çevre bilinci oluşturmak için çalışmalar yürüten Buca ...
Başkan Soyer şehit yakınları ve gazi derneklerinin temsilcilerini ağırladı
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,18 Mart Şehitleri Anma Günü ve ...
Menderes'te taşkınlara set çekecek harekat!
İlçede yaşanan sel felaketlerinin bir daha yaşanmaması için çalışmalara ...
 
Bornova'da Tıp Bayramı'na pastalı kutlama
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Bornova Belediyesi’nde görevli sağlık personelini ...
Kültürpark zirvesi raporu: Yeni planda hangi detaylar var, platform neler talep etti?
Başkan Soyer ve belediye bürokratları Kültürpark Platformu ile bir araya ...
Soyer'den ihale iptali açıklaması: O metro Buca'ya gidecek!
Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Buca Metrosu’nun yapım ihalesine ilişkin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri