POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
30 Haziran 2022 Perşembe - 15:16

Beko: Asgari ücret en az 6 bin lira olmalı!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifiyle ilgili söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ''Asgari ücret açlık sınırın altında kalmış durumdadır, asgari ücrete mutlaka ara zam yapılmalı, en az 6 bin TL olmalıdır'' dedi.

Beko: Asgari ücret en az 6 bin lira olmalı!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifiyle ilgili söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ‘İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almadığınız için iktidarınız boyunca her yıl 2 bine yakın işçi arkadaşımız hayatını, maalesef kaybetti, kaybetmeye devam ediyor.  4857 Sayılı Yasa çocuk işçiliğini yasaklamasına rağmen 3 milyona yakın çocuk okulda olması gerekirken tehlikeli ve riskli işlerde çalışmaya devam ediyor, her yıl 100'e yakın çocuk iş cinayetlerinde ölüyor. Neden olanların kalbi kurusun diyorum’ dedi.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 6 BİN LİRA OLMALI

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko yaptığı konuşmada ‘bugün Türkiye'nin her yerinde onlarca direnişin örgütlendiğini görmekteyiz. Bu bir tesadüf değildir. Türkiye, siyasal tarihinin, savaş dönemleri dışında, ekonomik olarak en kötü dönemlerinden birini yaşamaktadır. İşçinin, emekçinin hakkının bu kadar sömürüldüğü başka bir dönem, maalesef, yaşanmamıştır. Asgari ücret açlık sınırın altında kalmış durumdadır, asgari ücrete mutlaka ara zam yapılmalı, en az 6 bin TL olmalıdır; aksi hâlde, işçiler aç kalmaya devam edecektir. İşçilerden milyarlarca lira vergi alıyorsunuz; pırlanta, kürk ve yatlardan vergi almıyorsunuz, 5'li çetenin vergilerini her yıl erteliyorsunuz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini alamadığınız için iktidarınız boyunca her yıl 2 bine yakın işçi arkadaşımız hayatını, maalesef, kaybetti, kaybetmeye devam ediyor’ dedi.

ÜLKEMİZDEKİ İŞSİZLİK ORANI 95 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA

CHP Milletvekili Beko, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarını da anlatıp, işçi sendikalarına uygulanan baskılardan bahsederek, açıklamalarını, “Emeklilikte yaşa takılanların hak ettikleri yılda toplam 10 milyar lirayı vermiyorsunuz, Suriyeli misafirlere 100 milyar lira harcadığınızı kürsülerden övüne övüne anlatıyorsunuz; sizin adaletiniz bu mu? Anayasa'nın 90'ıncı maddesine göre emeklilerin sendika kurabilmesine rağmen, kurulan emekli sendikalarının kapanması için her sene dava açıyorsunuz. Anayasa'nın 51'inci maddesi, işçiler kendi özgür iradesiyle istedikleri sendikaya üye olabilecekler derken sendika üyesi oldukları için işten atılan işçilere neden sahip çıkmıyorsunuz. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kararlarını neden uygulamıyorsunuz? Siyasi partilerde olduğu gibi sendikalar barajlardan dolayı TİS yapamamaktadır. 2022 Ocak istatistiklerine bakıldığında, 215 işçi sendikasının sadece 58'i yüzde 1 barajını aşarken 157 sendika barajı aşamamıştır. Sendikaların yüzde 73'ü baraj altındadır. 12 Eylül 1980 faşist darbe yasaları bugün de maalesef devam etmektedir.  Ülkemizde 10 milyonu aşkın işsiz var ve rakam ne yazık ki 95 ülkenin nüfusundan fazladır. Kadın ve genç işsizliği ülke tarihinin en yüksek seviyelerindedir. Bu durum, iktidarınızın politikaları sonucu olmuştur. İşsizlik Fonu'nda 150 milyar lira olması gerekmektedir. İşsiz kalan işçilere yüzde 10'unu verdiniz, yüzde 90'ını amacı dışında kullandınız; yetmedi, Varlık Fonuna aktardınız. Sizin bu yaptığınız, devlet eliyle tam bir soygundur. Ülkemizde 10 milyona yakın engelli vatandaşımız var. Başta istihdam olmak üzere eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, sosyal yaşamda, hayatın her alanında engellilerin sorunları var. Kamuda 60 engelli istihdam açığı var, Anayasa'nın 61'inci maddesi kamuda yüzde 4 oranında engelli çalıştırmanın zorunlu olduğunu söyler ancak 2021 yılında engelli ataması, maalesef, yapılmamıştır. Toplum yararın proje kapsamında çalışan 2,5 milyona yakın işçi, üç ay, altı ay, dokuz ay çalıştırılıp iş akitleri feshedilen işçiler sendikal haklardan yararlanamıyorlar, kıdem tazminatı alamıyorlar, İşsizlik Fonu'ndan maaş alamıyorlar. TYP'li çalışanlara neden kadro vermiyorsunuz? Kamuda, belediyede, özel idarelerde çalışan taşeron işçilerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadro sözü vermişti, taşeron işçilerin kadrosunu neden vermiyorsunuz? Unutulmasın ki hakkaniyetli bir ücret, yasalara uygun bir çalışma düzeni, sendika hakkı ve insanca bir yaşam tüm emekçilerin de hakkıdır” şeklinde sonlandırdı.

 
Doğal Yaşam Parkı'nda ceylan popülasyonu!
 
Teknede fenalık geçirdi, helikopterle kurtarıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ORC'den çarpıcı anket: İzmirli o başkan 2.sırada!
ORC Araştırma şirketi nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçelerde toplamda ...
CHP’de o toplantının perde arkası: ‘Platform’ rahatsızlığı, Yücel’den kritik uyarı!
CHP İl Yönetimi’nin dün yaptığı toplantıya parti içi ve dışından isimlerle ...
CHP'li Bayır randevu krizini Meclis'e taşıdı: Alo 182 soruları!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, hastanelerde yaşanan randevu sorununu ...
 
Özdağ'dan Soyer'e o görüntüyle mülteci çıkışı!
Zafer Partisi Genel Başkanı, mülteci eksenli sert çıkışlarına bir yenisini ...
TRT eski Genel Müdürü görevden alınmadan binin üzerinde anlaşma imzalamış!
TRT eski Genel Müdürü İbrahim Eren’in görevden alınmadan önceki son 6 ...
Sürekli: Z kuşağı değil, Teknofest kuşağı var!
AK Partili Sürekli, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken, gençlere yönelik, ...
 
Kılıçdaroğlu: Seçim ilk turda biter!
AK Parti’nin oyunun yüzde 30’un altına indiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ...
Ek bütçe teklifi Meclis'te kabul edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Merkezi ...
AK Partili Sürekli’den CHP’li mevkidaşına ‘saha çalışması’ ve ‘anket’ salvosu
CHP İl Başkanı Yücel’in Tire’deki saha çalışmasında AK Parti’ye yönelik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri