POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Karadeniz’de yeni keşif kuyusunda mesai başladı
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
4 Temmuz 2020 Cumartesi - 11:45

Beko'dan Bakanlığa 'maden ocağı' çıkışı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in Bayındır ilçesinde başta karacaların yaşam alanı olmak üzere Ovacık’taki Yaban Hayatı Koruma Sahası’na yılda 150.000 ton kurşun ve çinko çıkaracak kapasitede bir maden ocağı yapılması amacıyla gerekli nihai ÇED raporunun verilmesiyle ortaya çıkacak sağlık ve çevre sorunlarını sordu. Beko, maden ocağının Bayındır’ın ovasını, tarımını, havasını bitireceğini belirterek “Siz ne yapacaksınız?” dedi.

Beko dan Bakanlığa  maden ocağı  çıkışı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde bölgenin hem insan sağlığı hem de çevre olarak ağır bir tehdit altında olduğuna vurgu yapan CHP’li Beko, tüm risklerin ortadan kaldırılması için neler planlandığına cevap istedi. Beko, “Son derece önemli bir yaban hayatı koruma alanı olmasının yanında çok verimli topraklara sahip olan bu bölgede yaşayan ve iktisadi faaliyetini sürdüren yurttaşlarımız çok ağır birincil ve ikincil kirlenmenin yaratması muhtemel tehditler altındadır. Bölgede yaşamını ve iktisadi faaliyetini sürdürenlerin maruz kalacağı olası ağır sağlık sorunları büyük bir endişe kaynağıdır. Bunun yanında kirlenmenin üretilen tarımsal ürünler üzerinden yol açacağı ikincil kirletmenin ülke içine ve dışına yayılması riski de kaygıları artırmaktadır. Olası tehditler nedeniyle köyde büyük bir sağlık ve doğa krizinin yaşanması kısa sürede etkisini gösterecektir. Kamusal sorumluluğun gereği olarak kamu kurumlarınca bu kriz, ortaya çıkmadan engellenmelidir. Bu gerçekleşmezse kamunun büyük ölçekli olarak ortaya çıkması kaçınılmaz bu krize hazırlık yapmış olması gereklidir. Tüm bu olumsuz tabloya bir de bölgede olası büyük ölçekli ekonomik kayıpların eklenmesi beklenmelidir. Bunun için önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, alınması gereken önlemlere vurgu yaptığı şu sorulara yanıt aradı: “Bölgede kurulması planlanan madenlerin yol açacağı kirlenmenin birincil ve bölgenin önemli bir tarımsal üretim alanı olmasından kaynaklı ikincil etkilerinin halk sağlığı üzerinde yaratacağı riskin ortadan kaldırılması için atılması planlanan adımlar nelerdir?, Bölgede kurulması planlanan işletmenin yol açacağı kirlenmenin boyutlarını ölçebilmek adına yapılmış bir özel denetim programı hazırlığı bulunmakta mıdır?, Bölgenin önemli bir koruma sahası olmasından ötürü ve yaban hayatının korunmasına dönük önemine binaen denetimden sorumlu olanların niteliğine ilişkin yerine getirilmesi planlanan standartlar ve bu çerçevede yapılmış olan hazırlıklar nelerdir?, Özellikle ağır metallerin uzun vadeli kirletme etkisinin yerüstü ve yeraltı sonuçlarının ortadan kaldırılabilmesi için kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlar nelerdir?, İşletmenin hayata geçirilmesiyle ortaya çıkacak birincil ve ikincil ekonomik zararların karşılanması için ayrılmış kamu kaynağı miktarı nedir? Bu kaynağın dağıtımı ve zararların tazmini için öngörülen minimum ve maksimum süreler nedir?”

 
Buca'nın 'gurur projesi'nde ilk mahsul!
 
'İzole' tatilin adresi: Dikili koyları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lunaparkların açılış tarihi belli oldu
Lunapark ve tematik parklar, temizlik, maske ve mesafe şartıyla 6 Temmuz‘dan ...
İzmir'in parmak ısırtan lezzeti: Söğüş
İzmir'in geleneksel sokak lezzetlerinden söğüş, ilk defa yiyenleri müdavimi ...
Defineciler 2 bin yıllık eserleri parçaladı
Antalya'nın Korkuteli ilçesindeki tarihi yapılar, define avcılarının kaçak ...
 
İkinci elde 'merdiven altı eksper' uyarısı!
İKİNCİ el araçlarda kilometre düşürme, kazasını ve hasarını gizleme gibi ...
Anne ve 2 çocuğu evlerinde ölü bulundu
Annenin, çocuklarını tabancayla öldürdükten sonra intihar ettiği ihtimali üzerinde duruluyor.
İzmir-Çeşme Otoyolu'nda ekolojik köprü tamamlandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, İzmir-Çeşme Otoyolu'nda yaban hayvanlarını ...
 
Çoklu baro teklifi Meclis'te: İlk 5 madde kabul edildi
TBMM Adalet Komisyonunda, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik ...
Sokak düğününde silahlı kavga: 2'si ağır 5 yaralı
İzmir'in Konak ilçesinde bir sokak düğününde çıkan kavgada, 4 kişi silahla ...
Foça'da çıkan yangın kontrol altına alındı
İzmir'in Foça ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri