POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
6 Nisan 2020 Pazartesi - 08:54

Bilim konuştu: Virüsün ilacı yaz mı?

Malezya, Singapur ve Hong Kong'da corona virüs vaka sayısının nispeten düşük olması hava sıcaklığıyla mı ilgili? Böyleyse, havaların ısınması virüsün yayılma hızına etki eder mi? Uzmanlara soruldu...

Bilim konuştu: Virüsün ilacı yaz mı?

ABD'de yapılan bazı bilimsel araştırmalar, hava sıcaklığı ile koronavirüsün yayılma hızı arasında bir ilişki olduğunu gösterdi. Sıcaklıkları bu dönemde 25 ile 27 derece arasında değişen Malezya, Singapur ve Hong Kong'da vaka sayısının nispeten düşük olması da buna bağlanıyor.

Peki bu ilişki Türkiye'de de geçerli olur mu? Yani havaların ısınması virüsün yayılma hızına etki eder mi? Hürriyet gazetesinden Musa Kesler'in konuyu sorduğu uzmanlar temkinli... Bilim Kurulu üyeleri ise esas olanın izolasyon ve sosyal mesafe kurallarına uymak olduğunu belirtiyor... İşte görüşler: 

"HAZİRAN BAŞINDA GÖRECEĞİZ"

Prof. Dr. Orhan Şen (Tibbi Meteorolog): Virüsün yayılma hızı ile hava sıcaklığı arasında ilişki kuran bazı araştırmalar var. Bu 'Hava sıcaklığı veya güneş ışığı virüsü öldürür, yok eder' demek değil tabii. Sadece yayılma hızıyla ilgili bir durum. Mesela salgın başladığından beri Malezya, Singapur ve Hong Kong gibi ülkelerde sıcaklık ortalaması 25-27 derece civarında. İstatistikler yayılma hızının ve vaka sayısının düşük olduğunu gösteriyor. Bunun se bebiyle ilgili de çeşitli bilimsel açıklamalar var. Bunlardan biri UV ışınlarının bağışıklik sistemine etkisine dayandırıyor...

Yine bu konudaki araştırmalar virüsün 4-11 derece arasındaki sıcaklığı ideal olarak gördüğünü ortaya koyuyor. Türkiye; Malezya ve diğer ülkelerdeki sıcaklık ortalamasına mayıs sonu, haziran başından itibaren kavuşacaktır. Virüsün yayılma hızına nasıl etki edeceğini o zaman göreceğiz. Herkesin hava sıcaklığı ne olursa olsun izolasyon ve sosyal mesafe kurallarına sıkı bir şekilde uyması şart... 

"REHAVETE DÜŞMEMEK LAZIM"

Prof. Dr. Levent Akın (Bilim Kurulu üyesi): Sıcaklığın artışının virüsün yayılma hızına etki ettiğine dair bazı değerlendirmeler var. Ancak bu bizim gündemimizde olan bir konu değil. Biz hava sıcaklığından veya diğer herhangi çevresel şartlardan bağımsız olarak bulaşmayı önleyecek tedbirleri almaya ve arttırmaya devam ediyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı önlem ve tavsiyeler bu konudaki temel kılavuz. Vatandaşların hava şartlarına göre bir değerlendirme yaparak rehavete düşmemeleri gerekir. Kurallara uymadığınız her şartta virüs bulaşması riski altındasınız. Yaşına ve fiziğine de kimse güvenmesin, herkes belirtilen kurallara uysun. 

"BU ÇOK YENİ BİR HASTALIK"

Prof. Dr. Levent Yamanel (Bilim Kurulu üyesi): Solunum yolu enfeksiyonuna yol açan virüsler genellikle havaların ısınmasıyla etkilerini kaybederler ve hastalıklar genellikle azalır. Koronavirüsün de ısıya ve UV ışınlarına duyarlı olduğuna dair araştırmalar var. Dünyanın belli bölgelerinde sıcaklığa dayalı olarak virüsün yayılma hızında azalma olduğuna dair de bazı bilimsel değerlendirmeler var. Bu nedenle havaların ısınmasıyla yayılma hızının azalacağını ümit ediyoruz. Ancak çok yeni bir hastalık etkeni olması nedeniyle bunu zaman gösterecek. Bilim Kurulu'nun aldığı tedbirlere dikkatle uymak virüse karşı en etkili silahımız. 

"HER ŞARTTA ÖNLEM ALINMALI"

Prof. Dr. Tevfik Özlü (Bilim Kurulu üyesi): Virüsün yayılma hızına etki eden birçok faktör var. Sıcaklık, nem ve UV ışınlar da bu faktörlerden. Bu faktörler ayrıca virüsün bulunduğu ortamda kalma süresine de etki ediyor. Fakat 'Sıcak varsa, virüs riski yoktur' gibi bir çıkarım kesinlikle hatalı olur. Her şart altında virüsten korunmak için gerekli tedbirleri almak virüsten korunmak için zorunludur. 

 
İngiltere Başbakanı Johnson hastaneye kaldırıldı
 
Dikili'de spor evlere gidiyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlçe sağlık müdürü koronavirüse yakalandı!
Eskişehir Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Teyfik Duman, yapılan corona ...
Sağlık Bakanı Koca: Teması izole edemezsek...
Sağlık Bakanı Koca, il sağlık müdürlerine seslendiği konuşmasında, "(Kovid-19) ...
Prof. Dr. Oğuz Özyaral da virüse yakalandı
Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral corona virüse yakalandı.
 
Dünyada vaka sayısı 1.2 milyonu aştı
Dünya genelinde corona virüs vaka sayısı 1 milyon 200 bini aştı. Avrupa'da ...
Sendikadan performans ödemelerinde adalet isyanı!
Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Koçak çarpıcı açıklamalara imza ...
Virüse dirençli hale gelmek mümkün mü?
Alman uzmanlar, COVİD-19’a yakalandıktan sonra iyileşen hastaların, yeni ...
 
İyileşmiş hasta kanıyla tedavi ne zaman başlayacak?
Kızılay Başkanı Kınık, iyileşmiş Covid-19 hastalarından alınan plazma ...
Umut veren gelişme: İki aşı için testler başladı
Dünya üzerindeki corona virüs vakaları bir milyona yaklaşırken aşı çalışmaları ...
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kağıt reçete' uyarısı
Sağlık Bakanlığı tarafından, hastanelerde corona virüs tedbirleri kapsamında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri