POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
2 Ocak 2023 Pazartesi - 17:07

Buca Belediyesi'ne 'Forbes' teşekkürü, 'Mıssır' çağrısı!

Buca Kent Konseyi Başkanı Unutmuş, Buca Belediyesi'nin tarihi Forbes Köşkü'nü kurtarmak için yaptığı kiralama hamlesini tarihi bir karar olarak nitelerken ilçede bulunan bir başka tarihi yapı Mıssır Köşkü için de önemli bir çağrıda bulundu.

Buca Belediyesi ne  Forbes  teşekkürü,  Mıssır  çağrısı!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR – İzmir’in Buca ilçesinde Levanten Forbes Ailesi tarafından 1900’lü yıllarda yaptırılan ve günümüzde harabeye dönerek hırsızların hedefi haline gelen Forbes Köşkü için Buca Belediyesi’nden önemli bir hamle geldi. 

1900’lü yıllarda Forbes Ailesi tarafından inşa ettirilen Forbes Köşkü ilgisizlikten harabeye dönmüş hırsızların hedefi haline gelmişti. 

RESTORASYON 23 SENE ÖNCE BAŞLADI!
1990 yılında köşk için restorasyon çalışmaları başlamış fakat günümüze kadar geçen 23 senede bir sonuç alınamadı. 

BUCA BELEDİYESİ KİRALAMAK İSTİYOR
Köşkün harabe hali İzmir gündeminde yer alırken Buca Belediyesi köşkü kiralayarak bakımının yapılması ve korunması için düğmeye bastı. 

5 Ocak’ta gerçekleşecek yılın ilk meclis toplantısında konu gündeme gelecek. Önerge meclisten geçerse Buca Belediyesi Forbes Köşkü’nün kiralayacak ve bakım ve restorasyon işlemlerini üstlenecek. Belediye Köşk’ü kamusal hizmetlerde kullanacak. 

Buca Belediye Meclisi’nde gündeme gelecek önerge şu şekilde: 7151 ada 1 parsel nolu 134.212,00m²’lik taşınmaz içerisinde yer alan tarihi Forbes Köşkü’nün korunup, bakımının yapılması ve kamu hizmetlerinde kullanılabilmesi için 5393 sayılı yasanın 15. maddesinin (h) bendinde belirtildiği üzere Belediyemizce kiralanabilmesi için (Kiralama süresinin de Sayın Meclisimizce belirlenerek) aynı yasanın 18. Maddesinin (e) bendine göre karar alınması istemine dair önerge.

"TARİHİ BİR KARAR!"
23 senedir restore edilmeyi bekleyen köşk için belediye tarafından atılan adım ise Buca Kent Konseyi tarafından sevinçle karşılandı. Meclis gündemine gelecek önergeyi değerlendiren Buca Kent Konseyi Başkanı Cem Unutmuş, "Tarihi bir karar olacak, doğru bir hamle gerçekleşmiş olacak’’ ifadelerini kullanırken 23 senedir bitirilemeyen restorasyonun bir Türkiye rekoru olduğunu belirtti. 



"TÜRKİYE REKORU!"
Unutmuş şöyle konuştu: 23 yıldır süren bir restorasyon işlemi var. Bir çok bakanlığın devreye girdiği ve bir türlü tamamlanamayan. Restorasyon açısından Türkiye rekoru 23 senedir tamamlanması en erken 3,4 yıl sonra tamamlanmış olacak olması ile belki 25 belki 30 seneye dayanacak bu süre. Bundan dolayı bir utanç vesilesi herkes adına. Biz de burada farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Buca Belediyesi Meclis gündemine gelecek. Buranın belediye tarafından kiralanması ve restorasyon işlemlerinin yapılması ve kamusal alan olarak kullanılması öngörülüyor. Projelendirmesinde Buca Kent Konseyi olarak kente yakışan bir şekilde dekorasyonunun tüm detaylarının tamamlanmasında katkı koymak istiyoruz. Bunun dışında Buca’da terk edilmiş diğer kültürel mirasların da korunması yönünde tarafız. Herkes bir çivi çakarsa kim sonuç alma noktasında bir hamle yaparsa onun destekçisiyiz. Bu süreç bizi heyecanlandırdı. 2023’e önemli bir başlangıç olarak gördük. Belediye meclisimize ilk defa böyle kültürel zenginliği olan böylesine bir konunun gündeme gelmesi bizi mutlu ediyor. Bu alan bir müze alanı da olabilir. Projelendirme ve sonraki sürece katkı koymak istediğimizi belirterek teşekkür ederiz. 



MISSIR KÖŞKÜ ÇAĞRISI!
Unutmuş son olarak 18. Yüzyılda İran’dan İzmir’e gelerek burada yaşayan Mıssır Ailesi’nin o dönemde Forbes Ailesi’nden satın aldığı Mıssır Köşkü’ne de değindi. Forbes Ailesi’nin meşhur Forbes Köşkü’nü yaptırması ile Mıssır Köşkü’nde Mıssır Ailesi yaşamaya başlar. 2014 yılında çıkan bir yangınla ağır bir hasar alan Mıssır Line Köşkü günümüzde çatısı büyük oranda çökmüş atıl bir halde duruyor.

"MISSIR DA SAHİPSİZ!"
Atıl durumda bulunan Mıssır Line Köşkü için de çağrıda bulunan Unutmuş tarihi yapı için herhangi bir restorasyon çalışması olmadığını vurgulayarak, "Buca’da Mıssır Köşkü var. Boş bir şekilde duruyor. Orada da yangın çıktı. Sahipsiz bir şekilde müdahale edilmesini bekliyor. Daha başka çok yapı var. 15-20’ye yakın" diye konuştu. 



YIKILMAK ÜZERE!
Unutmuş köşkün kalan duvarlarının her an yıkılmak üzere olduğunu da sözlerine ekledi. 

 
İzmir'in yeşil kampanyası yeniden yola çıkıyor!
 
Pir Sultan Abdal Parkı için geri sayım!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AYLA CUŞİNSA 2 Ocak 2023 Pazartesi 23:26

SAYIN CEM BAŞKANIM BİZ BUCA ENGELLİ KENT KONSEYİ MECLİS ÜYELERİ OLARAK BIZI BÜYÜK MECLİS TOPLANTISINA DAVET ETME İMKANINIZ VARSA BİZ GELİP MECLİSTE KONUŞUP ÜYELERİ BU RESTORASYON İŞİNE IKNA EDERİZ NE DERSİNİZ KABUL EDERSENİZ BEN İKNA ETMEK İÇİN BİZZAT GELIRIM BÖYLESİ DEĞERLİ TARİHİ ESERLERİMİZİ BUCA HALKINA KAZANDİ?ABİLİRSEK MUHTEŞEM OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM .????????????

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kooperatifçilik çizgileri yarışacak!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kuraklık ve yoksullukla ...
Çocuk Orkestrası'ndan yeni yıl konseri
Narlıdere Belediyesi’nin ülkemize ve İzmir’e kazandırdığı Çocuk Senfoni ...
Şehir Tiyatroları Buluşması 4 bin tiyatroseveri ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ev sahipliği yaptığı ...
 
İzmir 2023'e Gülşen'le girecek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023’e coşkulu bir “merhaba” için hazırlıklarını ...
Antik kentten çıkan eserler restoratörlerin elinde yapbozun parçaları gibi birleşiyor
İzmir'de 2 bin 500 yıllık Smyrna Antik Kenti'ndeki kazılarda kırılmış ...
3 karikatüriste Eflatun Nuri onuru!
Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği ...
 
'Arkeolojik Miras'ta kazanan kareler belli oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği “İzmir’in Arkeolojik Mirası” ...
Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Beştepe'de düzenlenen ...
Mizahın ustaları Mizah Festivali’nde anıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 6. Uluslararası Mizah Festivali ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri