POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
YÖK'ten denklik için yeni düzenleme
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
20 ilde FETÖ operasyonu: 70 gözaltı!
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
Kırmızı Bültenle aranan iki kişi İstanbul'da yakalandı
12 Temmuz 2020 Pazar - 10:12

Buca'da Srebrenitsa yası

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın katledildiği Srebrenitsa soykırımı 25. Yıldönümünde Bucada anıldı.

Buca da Srebrenitsa yası

1995 yılında Bosna'da meydana gelen ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek kadın ,çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı 25. Yıldönümünde Buca’da düzenlenen törenle anıldı.

Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa  Anıtı’nda düzenlenen Buca Belediye Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenler Birliği Başkanı Hasan Şehoviç, Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Buca Rumeli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı  İzzet Atan Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, ” Buca Belediyesi muhteşem bir anıt yapıp, her yıl anma etkinlikleri düzenleyerek soykırımı unutturmuyor. Ne kadar teşekkür etsek az. 21. yüzyılda Avrupa’nın ortasında bir soykırım yaşandı. Sadece Müslüman ve Türk olarak anıldıkları için. 21. yüzyılda Avrupa’nın ortasında batı dünyası ne yazık ki orada yaşanan katliama göz yumdu. Çünkü Avrupa’nın ortasında çoğunluğu Müslüman olan bir devlet istemediler. Dünyada hiçbir yerde, hiç kimsenin bu acıları bir daha yaşamaması, yaşananları unutmaması için bu anmaları gerçekleştiriyoruz. Soykırımların yaşanmadığı bir dünyada hep birlikte yaşamak dileğiyle” dedi. 

Dünya Bosna Hersek Göçmenler Birliği Başkanı Hasan Şehoviç ise yıllar önce Bosna’daki katliamdan kaçarak Türkiye’ye sığındıklarını belirterek başladığı konuşmasını “Bu soykırımı yapanlar daha yargılanmadı. Hak ve adaletin yerini bulacağını umuyorum. Buca Belediye Başkanlığına, bütün Bosna Hersek halkı adına çok teşekkür ediyoruz. Ne mutlu Türk’üm diyene! “ sözleriyle tamamladı.

Buca Belediye Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, Şehoviç’in Türkiye’ye sığındıkları yönündeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtirken “ Sığınma sözü yanlış. Burası sizin de vatanınız.  O gün yaşananları okuduğumuzda ya da dinlediğimizde, insanın kanı donuyor. Günümüzde hala bilinmeyen mezarlar ortaya çıkmakta ve acılar tazelenmektedir. Bu acı sadece Bosnalı kardeşlerimizin değil… Bizler de tüm insanlık adına aynı acıyı ilk günkü gibi yaşıyoruz. O gün bugündür Bosna’da acılı annelerin gözyaşı hiç dinmedi, yüreklerindeki ateş sönmedi. Bosna Katliamı olarak da anılan bu yürek dağlayan insanlık dışı olayı bizler de kınıyor ve lanetliyoruz. Böylesine karanlık günlerin bir kez daha yaşanmaması umuduyla, soykırımda yaşamını yitiren Bosnalı kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.  Merhum Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi,“Unutmayacağız ki, tekrar yaşamayalım" diye konuştu.

Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak müslümanı selamladı.

 
Emeklilere bayram ikramiyesinin tarihi belli oldu
 
İzmir’den 'akıllı şehir' yolunda bir önemli adım daha
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karaburun’da denize nazır pilates
Karaburun Belediyesi’nin kadınlar için düzenlediği pilates kursları, ilçe ...
İki günde yaklaşık 400 ton moloz toplandı
Gaziemir Belediyesi; ormanlık alanlar, boş arsalar ve yol kenarları başta ...
Foça'da 'Karınca Kararınca' yeniden açıldı
Foça-Bağarası’ndaki ‘‘Kadınca Kararınca’’ isimli kadın üretici pazarı, ...
 
Büyükşehir'den salatalık üreticisine 200 tonluk destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kez Menderesli üreticileri sevindirdi. ...
Kemalpaşa Belediye Meclisi'nde fikir birliği
Kemalpaşa Belediyesi Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumu ...
Başkan Tugay'dan vatandaşa fotoğraflı yanıt: İşte bu alanı sattılar!
Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, bazı vatandaşların TOKİ tarafından hangi ...
 
Büyükşehir Belediyesi 'Girişimcilik Merkezi' kuruyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza atarak bünyesinde bir Girişimcilik ...
İZSU 6 ilçede 30 kuyu daha açıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in yaz aylarında ...
1 kap su kampanyasına 'otomatik' destek
“Bir kap su hayat kurtarır” kampanyasına tam destek veren Buca Belediyesi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri