POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Uygun fiyatlı Togg için tarih verildi!
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Filistin'in BM'ye tam üyeliğine veto
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
Avrupa Ligi'nde yarı finalistler belli oldu
10 Şubat 2019 Pazar - 09:28

Buca'da Türkiye’de ilki gerçekleşti

Buca Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak bünyesinde sadece zihinsel ve ruhsal engellilerin çalışacağı Kompost ve Solucan Gübre Tesisi’nin açılışını yaptı. Tesis sayesinde üretime katılan engelli vatandaşlar, dünyanın en kaliteli gübreleri arasında yer alan ve hiçbir kimyasal içermeyen solucan ve kompost gübresi üreterek hem doğaya katkı sağlayacak hem de kentin gübre ihtiyacını üretecek.

Buca da Türkiye’de ilki gerçekleşti

Türkiye’de ilk kez bünyesinde sadece zihinsel ve ruhsal engellilerin çalışacağı Buca Belediyesi Kompost ve Solucan Gübre Tesisi görkemli bir törenle açıldı.  Tesisin açılış törenine Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP Buca Belediye Başkan Adayı Suat Nezir, CHP Buca İlçe Başkanı Kasım Akdağ, CHP il ve ilçe yöneticileri, EGETEKO Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yenici ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış töreni öncesinde, tesiste çalışacak zihinsel engelli Metin Özkan muhteşem bir rap gösterisi yaptı. Ardından bedensel engelli dans şampiyonu Sinem Öztürk ve Zehra Kosova yaptıkları dans gösterileriyle töreni renklendirdi.

Törende konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, farklı bir açılış heyecanı yaşadıklarını belirtti. Buca Belediyesi Kompost ve Solucan Gübre Tesisi’nin ürettikçe kentin kazanacağı bir proje olduğunu vurgulayan Başkan Piriştina, “Buca’nın çok bereketli toprakları var, verimsiz duran tesisler var, pazar yoğunluğumuzdan dolayı çok atığımız var.  Bunlar nasıl katma değerli hale getirilebilirdi diye düşündük. Türkiye’de solucan gübre tesisi örneği çok var ama bir ilki nasıl başarırız dedik. Bu katma değer sağlanırken sadece engelli kardeşlerimizin üretimi sağladığı bir yapı organize ettik.  Bu iş bizim için çok anlamlıydı.  Emekler büyük, çok uğraşıldı. Harika bir alan oldu. Bizim çöp olarak gördüğümüz şeyleri, bu değerli insanlarülke için en önemli malzeme haline getirecekler. Bu yüzden ben bugün başka bir gururu yaşıyorum” dedi.

BU TESİS BUCA’YA ÇOK YAKIŞACAK

Bu emaneti zihinsel engelli vatandaşlara devredeceklerini ifade eden Başkan Levent Piriştina, “Buradaki kardeşlerim yani bu tesisin patronları harıl harıl çalışacaklar, bizler için üretecekler. Biz de o gübreleri yetiştirdiğimiz bitkilere kullanırken onlara teşekkür edeceğiz. Bugün üretimin ilk etabı başlayacak. Çok sıkı çalışmanız lazımama siz zaten gerekeni yapacaksınız, size çok güveniyoruz. Bu tesis, size, bize,Buca’ya çok yakışacak” diye konuştu.

HEM ÇEVRECİ HEM SOSYAL

EGETEKO Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yenici de hem çevreci hem sosyal bir projenin açılışının yapıldığını, umudun kapılarının açıldığını söyledi.  Yenici, Buca Belediyesi, EGETEKO, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ve İŞKUR’un katkılarıyla kurulan tesiste çalışacak engelli gençlerin yepyeni bir hayata atılacak olmanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardındanEGETEKO Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yenici, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür plaketi sundu. Daha sonra çalışma hayatına katılmadan önce Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ve Buca Halk Eğitim Merkezi ortaklığında düzenlenen tarım kursuna katılarak sertifikalarını alan engelliler, törene katılan heyet ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.  Ardından heyet ve çalışanlar birlikte tesisi gezdi.

TESİSTE NELER VAR

Yaklaşık9 bin 830 metrekare alana kurulu Buca Belediyesi Kompost ve Solucan Gübre Tesisi’nde, Buca pazarlarından toplanan meyve sebze atıkları, dal atıkları, kağıt atıklar öncelikle kompost gübreye dönüştürülecek. Kompost gübre hem bu şekliyle kullanılacak, hem de solucan çadırındaki 500 bin solucana besin olacak. Solucanların üretimiyle çıkan gübre de solucan gübresi olarak kullanılacak.

Korumalı İşyeri niteliği taşıyan tesiste çalışacak 15 engelli vatandaş da,burada 5 yıl çalıştıktan sonra emeklilik hakkı kazanacak.

 
İzmir'de "Genç Saygun"lar geliyor
 
İzmir'de markette gaspçı dehşeti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da çocuklara çifte atölye
Bornova Belediyesi’nin sosyal projelerden biri olan Çocuk Kulübü, sayıları ...
Uğurlu'dan, Ziraat Odası'na hayırlı olsun ziyareti
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Ziraat Odası Başkanlığına yeniden ...
Başkan Akpınar personeliyle kucaklaştı
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, belediye çalışanlarıyla ...
 
5 haftada 'ekolojik okuryazarlık'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, 5 hafta sürecek “Herkes ...
Başkan İnce'den esnaf ziyareti mesai
Güzelbahçe Belediye Başkan Adayı Mustafa İnce, esnafı ziyaret etti, sorunlarını dinledi.
Başkan Soylu’dan çiftçi ve esnafa müjdeler
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Menderes Ziraat Odası ile Menderes ...
 
Biogaz devrimi: Harmandalı yeniden doğacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Harmandalı Katı Atık ...
Tarım fuarında Bornova markası rüzgarı
Türkiye'de tarım sektörünün en önemli buluşmalarından biri haline gelen ...
'Tarihi' cumartesi: Agora'da çifte açılış
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16. yüzyıldan kalan ve yıkılmak üzere olan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri