POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
16 Ağustos 2022 Salı - 12:57

Büyükşehir'in yeni çevreci tesisinde ÇED süreci başladı

Büyükşehir Belediyesi atıkların hammadde olarak değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması kapsamında bir örnek hamleye daha hazırlanıyor. İZDOĞA ile Biosun ortak girişimiyle İzmir'in Bornova ilçesinde inşa edilecek katı atık organik gübre tesisi için ÇED süreci başladı.

Büyükşehir in yeni çevreci tesisinde ÇED süreci başladı

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi atıkların hammadde olarak değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması kapsamında bir örnek hamleye daha hazırlanıyor. 

Çiğli Harmandalı Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisi’nde budama, park bahçe, çim gibi bitkisel atıkları organik gübreye dönüştürmek için tesis kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Işıklar Mahallesi’nde daha geniş kapasiteli katı organik gübre tesisi kurmak için de düğmeye bastı. 

İZDOĞA İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması İyileştirilmesi Müşavirlik ve Proje Hizmetleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Biosun Ödemiş Katı Atık İşleme Enerji ve Çevre Sanayi Ticaret A.Ş. ortak girişimiyle 1 yıl içinde kurulması hedeflenen katı organik gübre tesisi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci resmen başladı. 

VE ÇED SÜRECİ BAŞLADI 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İzmir ili Bornova ilçesi Işıklar Mahallesi, 11084 Ada, 1 Numaralı Parsel mevkiindeki İzdoğa İzmir Belediyesi Çevre Koru. İyileş. Müş. ve Proje Hizmet Tic. San. A.Ş. - Biosun Ödemiş Katı Atık İşi. Enerji ve Çevre San. Tic. A.Ş. Adi Ortaklığı tarafından yapılması planlanan Biyoreaktör Sistemleri İle Geri Kazanım ve Bitkisel Menşeili Katı Organik Gübre Üretim Tesisi (34.675 Ton/Yıl Gübre Üretimi) projesi ile ilgili olarak İZMİR Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır" denildi. 

HEM EKONOMİYE HEM DE ÇEVREYE KATKI
Katı organik gübre tesisi, biyoreaktör sistemleri ile 24 saat esasına dayalı olarak organik gübrenin üretileceği bir tesis olacak. Hallerden, park, site, apartman ve bahçelerden çıkan bitkisel atıklar bu tesiste organik gübreye dönüşecek. Böylelikle atıkların yarattığı çevre kirliliği ile haşere üreme problemlerinin de önüne geçilmiş olacak. Tesisten çıkan organik gübreler kent genelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin peyzaj uygulamalarında ve tarımda kullanılacak. Doğayı kirleten kimyasal gübrelerin yerini organik gübre alacak ve ürün verimi artacak. Tesis, Başkan Soyer'in İzmir Tarımı vizyonu doğrultusunda, tarımsal üretimin güçlendirilmesi hedefinde de önemli bir rol üstleniyor.

GÜNDE 30 TON GÜBRE ÜRETİLECEK
Türkiye’nin en büyük kapasiteli organik gübre tesisinden günde 30 ton organik gübre elde edilecek. Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 7 bin 535 metrekarelik alanda kurulacak tesiste ürün kabul alanı, ayrıştırma, parçalama, öğütme ve karıştırmanın yapılacağı ön işlem ünitesi, biyolojik bozunmayı sağlayan biyoreaktör sistemleri, eleme-soğutma ve nihai ürün stok alanı yer alacak. Bitkisel atıklar tamamen kapalı reaktör sistemlerinde işlenecek ve 24 saat içinde paketli organik gübreye dönüşecek.  Herhangi bir koku sorunu olmayacak ve çevre kirliliği oluşmayacak. Tarımda organik gübre kullanımı toprağın yapısını iyileştirdiği, havalanmasını sağladığı için tercih ediliyor. Ayrıca topraktaki toksinleri nötralize ettiği, pH dengesini düzenlediği, büyümeyi hızlandırdığı, bitkileri güçlendirdiği ve kimyasal gübre gereksinimini azalttığı da biliniyor.

 
FETÖ askeri liseye hazırladığı öğrencileri ön sağlık muayenesinden geçirmiş!
 
Karşıyaka'da tesis seferberliği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PERGEL'den şiddete karşı farkındalık turu!
Büyükşehir Belediyesi’nin kadın çalışanları için oluşturduğu (PERGEL) ...
O ilçede belediyeden inşaatlara sıkı ara denetim!
Çiğli Belediyesi, iş güvenliği, toplum sağlığı ve çevre selametini korumak ...
Çandarlı'da gençleri buluşturacak kamp
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gençleri doğa ve eğlenceyle buluşturduğu ...
 
Narlıdere'de işlenmiş deri sanatı kursu
Narlıdere Belediyesi, vatandaşların kişisel gelişimlerini sağlaması ve ...
Soyer’e sanata desteği için onur ödülü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sanata verdiği destek ve ...
Bayraklı'nın çocukları yazı yüzerek geçiriyor!
Bayraklı Belediyesinin yarı olimpik yüzme havuzunda düzenlenen yaz spor ...
 
Eşrefpaşa Hastanesi de 'koruma'ya geçti!
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın Konya'da görev yaptığı hastanede ...
'Sakin Şehir'de bir proje gururu daha!
Türkiye’nin sakin şehri Seferihisar’da Seferihisar Necat Hepkon Anadolu ...
Bergama'nın çevreci kampanyası SMA'lı Kaan Efe'e nefes olacak!
Bergama Belediyesi’nin yürütmüş olduğu 'Ambalaj Atığı Topla Kaan Efe'ye ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri