POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
24 Ekim 2019 Perşembe - 08:34

CHP Konak'tan tarım zirvesi: Kim/ne mesaj verdi?

CHP Konak İlçe Başkanlığı Cumhuriyet, Tarım ve Devrim konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşan Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu önemli mesajlar verdi.

CHP Konak tan tarım zirvesi: Kim/ne mesaj verdi?

Gizem TABAN / GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanlığı’nın aylık olarak belirlenen temalarla toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği Cumhuriyet, Tarım ve Devrim konulu ilk Konak buluşmaları etkinliği Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Etkinliğe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve 2013 KAGİDER Yılın Kadın Girişimci Ödülü’nün sahibi ve yine aynı yıl ‘Barış için iş’ dalında NOBEL adaylığı olan Akıllı Tarım Uygulamaları ile ilgilenen Tülin Akın ile partililer katıldı.

“TARIM VE TOPRAK DÜNYANIN EN KUTSAL ÖGESİ”
Etkinlikte konuşan Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal,  “Çiftçi çocuğuyum ve tarım yapıyorum. Tarımın ve toprağın dünyanın en kutsal ögesi olduğuna inanıyorum. Gaz lambasında ben ders çalıştım ama hep soframızda ekmeğimiz vardı. Bunun sebebi tarım ve üretmekti. Ülke 1923 ile 1945 arasında ihracat yolunu açmış ve üreten bir ülkeydi. Diğer ülkeler ise 2’nci dünya savaşı, içindeydi ve ithalat yapıyorlardı ama öyle bir yatırım yaptılar ki bütçelerinin yüzde 60’nı tarıma yatırdılar. Öyle bir ürettiler ki daha sonra üretim fazlası oldu ve bunları satabilmek için pazarlar yaratmaya başladılar. Tarım ve gıda birçok ülkeyi, alanı yönetebilme politikası haline geldi. Bir ülkeyi elinizde tutmak istiyorsanız gıda ve tarımı elinizde tutacaksınız.  60 yıl önce ithalatçı olan ülkeler bugün hepsi ihracatçı. Emperyalist güçler ortak pazar diğer ülkeleri sömürmeye başladılar Tunus, Cezayir kendi kendine yetiyordu ancak ABD size hazır un satalım, buğday üretmeyin dedi onlarda kabul ediyor. Ancak ortak pazar dönemi gelince bu ülkeler ne ucuz buğday ne de un bulabiliyor.  Ellerindeki toprak da yok olmuş,  işte modern köleler böyle yaratılıyor. Şili’de en büyük bakır madenlerine bulunuyor, tarım ülkelerinden  de bir tanesi ve bunun yanında inşaatta da gelişmiş bir ülke ancak ne madenler ne inşaat ne de tarım onların elinde değil. Örneğin tarım Kaliforniyalı beyazların elinde ve Şili halkı iş bulursa çalışır bulmazsa çalışamaz. Tarım ve gıda politik,  siyasi, ekonomik bir araçtır ve en önemli stratejik alandır. Enerji, su ve gıdaya sahip olan ülkeler güçlüdür, ekonomik anlamda gelişirler ve servet biriktirirler” açıklamasında bulundu.  

“ÜRETİMDEN YANA OLACAĞIZ, BAŞKA ŞANSIMIZ YOK”
1996’da yeniden yapılandırma kredileri  ve tohumun ithal edilmesi ile ülkenin tarımsal ekonomisinin yeniden değiştiğini ve geriye gittiğini dile getiren Sarıbal, “Her darbe olduğunda ekonomi düzelecek dediler ama hep tersi oldu. 1980’de de böyle oldu,  dışarıdan kredi aldık ama ev ödevi olarak elinizi tarımdan çekin depolarda tütün ve pamuğu çürütüyorsunuz dediler. Devlet köylü ilişkisini bitirdiler onun yerine tüccar devlet ve çiftçi ilişkisini başlattılar.   17 kurum özelleşti;  FİSKO Birlik,  ÇAYKUR… Cumhuriyet döneminde gelen ve devrim olarak nitelendirdiğimiz ne varsa özelleşti, devlet desteği kesildi çiftçi sahipsiz kaldı ve köyden kente göçler başladı. Yoksullaşan toplum biatlaşır.3 veya 4 kalemin dışında ülkemiz tamamen dışa bağımlı. 1 buçuk yıldır buğday ihracatı yok. 13 ton buğday ithal ettik. Üretimden yana olacağız başka şansımız yok. Biz parti olarak bu tarım mekanizmasını kuracağız bunun için de tek ihtiyacımız iktidar olmak” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ SAYIMIZ VE TARIM ARAZİMİZ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR”
Ziraat Mühendisi ve CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır Cumhuriyet Dönemi öncesini hatırlatarak şunları söyledi: “Batı ülkemiz için; hasta adam diyor ve tamamen yabancı sermayeye bağımlı, Sanayi Devrimini ıskalamış bir devlet var. Bu süreçte hep Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası ile konuşuyoruz. Ancak kendisi çok uzun yıllar öncesinden emperyalist düzene sömürge olan ülkeyi nasıl kurtarım diye düşünmüş. Cumhuriyet dönemini de bunun üzerine kurmuş ve kendisi üreten bir ülke haline gelmişiz. Atatürk 1922 Mart’ında ‘Osmanlının en çok ezileni köylüdür ve köylü sömürülüyor, ellerinden tarımsal güçleri alınmış ancak tarımsal üretim arttırılacak. Türkiye’nin ekonomi  politikası tarımsal üretimi gerçekleştirmesidir’.  Bu sözler tarihe önemli bir not olarak geçiyor. ‘Türkiye’nin gerçek sahibi üreticidir diyor.’ Daha Cumhuriyet kurulmadan kendisi bunu söylüyor. Yani her şeyin başı tarımdır ve üretmekten geçer Eskiden bu ülkede tarım sayımı yapılırdı ancak AK Parti döneminde tarım sayımı yapılmadı biz şu an tarım varlığımızı bilmiyoruz. En son sayım 2001’de yapıldı. Bununla beraber çiftçi sayımız da her geçen gün azalıyor. Aynı zamanda tarım arazimiz de azalmış durumda.”

“VİZYON YOKSUNUYUZ”
“Sen üreticiyi kalkındıramazsan tüketiciyi ithalat sopası ile terbiye etmeye kalkarsın” sözleriyle hükümeti eleştiren Sındır, “Vizyon yoksunuyuz, geleceğe dair hiçbir stratejimiz yok,  karanlık bir yoldanız ve rüzgarda sallanan yaprak gibiyiz. Üretici desteklenmeli, kooperatifçilik kollanmalı ve teşvik edilmeli, toprak reformu sonlandırılmalı, tarımda ARGE yapılmalı. Tüm bunlar irade ile mümkün. Sermayenin sömürü düzeni ortadan kalkmalı ve üretici özellikle de küçük üretici korunmalı” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM: ÜRETMEK”
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da, “Devrimci deyince aklımıza gelen Atatürk’tür. Kendisi üretime dönük bir anlayışa sahipti ama şu an geldiğimiz nokta çok olumsuz. Biz istihdamda, ekonomide sıkıntı var diyoruz ama bunun çözümü üretmek. Sanayide, tarımda üretmekten geçiyor” dedi.

“ATATÜRK’ÜN 1923 YILINDAKİ POLİTİKASINI ÖRNEK ALMAMIZ LAZIM”
CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, konuşmacıları ve katılımcıları yaratıcı formatta buluşturarak toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçladıklarını vurguladı. Gruşçu,  “Bu toplantılardan elde edeceğimiz sonuçların birer politika önerisi olarak değerlendirmesini önereceğiz. Akademik ve pratik bilgileri gün yüzüne çıkarmayı da amaç ediniyoruz. Önümüzdeki 1 yıl boyunca bu etkinliklerin düzenli ve sürdürülebilir bir seri olmasını istiyoruz. Yıllardır demokrasi neferi olan sandıktan sandığa koştuğumuz ama demokrasiyi içselleştiremeyen bir dönemde biz bu etkinliklerle hem Cumhuriyetin temel değerlerini hem de demokrasiyi anlatmayı amaçlıyoruz. Bunun yanında Türkiye’nin gerçeklerini de burada konuşacağız. Buradan çıkacak sonuçları bir bildirge haline getirerek bir politika önerisi yapacağız.  Tarımsal olarak çok geride kalan ama büyük bir cevhere sahip  ülkede yaşıyoruz. AK Parti Genel Başkanı Tarımsal alanda dünyada 7’nci Avrupa’da 1’nciyiz diyor ancak AK Parti  Genel Başkanı bence vatandaşla bir araya gelmeli ve   bunun böyle olmadığını görmeli. Türkiye tarım alanında ilk 10 da bile değil. Domates çok ihraç ediyoruz desek de biz 37 ton ithal ediyoruz. Bizim Atatürk’ün 1923 yılındaki politikasını tekrar örnek almamız ve üretmemiz lazım” diye konuştu.

 
Rusya Suriye'nin kuzeyinde ilk devriyesini yaptı
 
Yerel yönetimler taslağı: Başkanla gelip gidecekler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldırıldı
ABD Başkanı Trump, Türkiye'nin operasyonu bağlamında getirilen yaptırımların ...
Ankara'da İzmir mesaisi: 3 Belediye Başkanı Kılıçdaroğlu'na gitti!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ...
CHP'de 4 ilçe başkanından 'Lider'le sürpriz görüşme!
CHP’de olağan kongre takvimi işlerken, İzmir’den 4 büyük ilçenin ilçe ...
 
"Mutabakatlar siyasi başarı olarak tarihe geçti"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ve Rusya'yla Suriye ...
Serter 'bütçe'den İzmir'in beklentilerini saydı!
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’den, TBMM’de görüşülmeye başlayacak ...
"Verilen sözler tam manasıyla yerine getirilmiş değil"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya dönüşü uçakta, YPG'ye çekilme için verilen ...
 
"Pompeo YPG'lilerin çekildiği bilgisini teyit etti"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile telefonda ...
İşte 10 maddelik güvenli bölge mutabakatı
Türkiye ve Rusya, Suriye konusunda varılan anlaşmayla ilgili 10 maddelik ortak açıklama yaptı.
Soçi zirvesinde 10 maddelik tarihi anlaşma
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de Rusya lideri Putin'le bir araya geldi. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri