POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
Tartışma yarattı: Arapça soruya Türkçe tercüme istedi!
759 bin çocuk kutlama yerine çalışmak zorunda!
759 bin çocuk kutlama yerine çalışmak zorunda!
TBMM 104 yaşında, devlet erkanı Anıtkabir'de
TBMM 104 yaşında, devlet erkanı Anıtkabir'de
Şimşek: Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var!
Şimşek: Türkiye'ye çok güçlü bir ilgi var!
19 Temmuz 2019 Cuma - 09:20

CHP'li Bakan: Harmandalı Geri Gönderme Merkezi Guantanamo Üssü müdür?

Hak ihlalleriyle anılan İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi bu kez de sığınmacı bir kadına işkence edildiği iddiasıyla gündeme geldi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, “Harmandalı Geri Gönderme Merkezi Guantanamo Üssü müdür?” dedi.

CHP li Bakan: Harmandalı Geri Gönderme Merkezi Guantanamo Üssü müdür?

İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, bu kez de sığınmacı bir kadına yönelik kötü muamele ve işkenceyle iddialarıyla gündeme geldi.

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonu’na Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde işkence, ayrımcılık ve kötü muamele yapıldığına yönelik bir ihbar ulaştı. Komisyon üyesi avukatlar ile İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar geri gönderme merkezinde işkence ve kötü muameleye uğradığını iddia eden kadınla görüştü. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nden alınan adli muayene raporu, sığınmacı kadının anlattıklarını doğruladı. Raporda; sağ bacakta 2 santimetrelik darp, sol omuzda darp izleri ve sırtta iz bulunduğuna yönelik detaylı bilgiler yer aldı. 

Avukatların Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı.  
Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

“HARMANDALI GGM, GUANTANAMO ÜSSÜ MÜDÜR?”
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili hak ihlalleri iddialarını daha önce de meclis gündemine taşıdığını ancak sonuç elde edemediklerini hatırlatan CHP’li Bakan, “Sadece insan hak ve onuruna aykırı iddialarla gündeme gelen Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili detaylı bir araştırma ve soruşturma artık şarttır! Mültecilerin ‘yardım edin’, ‘yemek’, ‘burası Guantanamo’ şeklindeki yardım çığlıkları içerikli görüntüler ve avukatların merkezde kilitli kalması olayı hala hafızalardayken şimdi de kadın sığınmacıya yönelik işkence iddiası hepimizi sarsmıştır. Baro olsun, sivil toplum örgütleri olsun defalarca Harmandalı ile ilgili açıklama yaptı, biz defalarca meclise taşıdık ama hiçbir sonuç elde edemedik, edemiyoruz. Geri Gönderme Merkeziyle ilgili soru işaretlerinin giderilmeme sebebi nedir? Burada neler yaşandığı neden araştırılmıyor? Söz konusu korkunç iddialar neden ciddiye alınmıyor? Gerçekler neden ortaya çıkarılmıyor? Milletvekili olarak millet adına sorduğumuz sorular neden cevapsız bırakılıyor? Bakan bey parti içi, kabine içi mücadelesinden kafasını kaldırsın da cevap versin: Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor? Burası Guantanamo üssü müdür?” dedi.

CHP’Lİ BAKAN İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU’YA SORDU:
1 – Mülteci kadın için Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nden alınan adli muayene raporunda; sağ bacakta 2 cm’lik darp, sol omuzda darp izleri ve sırtta iz bulunduğuna yönelik detaylı bilgiler yer almaktadır. Mülteci kadına kötü muamele ve işkencede bulunan kişi ya da kişiler hakkında geri gönderme merkezinde daha önce de benzer şikâyetlerde bulunulmuş mudur? Bulunulan şikâyetlere yönelik hangi adli ve idari işlemler başlatılmıştır?
2 – Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu; 2018’de yayınladığı İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ziyareti raporunda, jandarma ve güvenlik görevlilerin mültecilere kötü muamelede bulundukları ve işkence yaptıklarının tespit edildiğini belirtmiştir. Bu rapora göre,  Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin denetim sıklığı ne derece arttırılmıştır? Kötü muamele ve işkence yapıldığına dair raporda yer alan bu tespitler araştırılmış mıdır? Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar nelerdir? 
3 – Raporda mültecilere yönelik çok sayıda hak ihlali tespit edildiği de belirtilmektedir. Tespit edilen hak ihlallerine yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?
 

 
Çiğli'de ders: Robotik kodlama
 
İzmir'de kurbanlık satış raporu: Zam olacak mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Karamollaoğlu'na tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Saadet Partisi Genel Başkanı, partimizi ...
CHP'de flaş gelişme: İl Eski Başkanı bir kez daha disipline sevk edildi
CHP İzmir İl Eski Başkanı Karataş hakkında ikinci kez disiplin işlemi ...
4 partiden Doğu Akdeniz için ortak bildiri
TBMM'de dört parti Doğu Akdeniz için ortak bildiri yayınladı.
 
Sözcü Kalın'dan Bolton'la kritik görüşme
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ile ...
AK Partili İnan'dan Menemen'deki transfere sert tepki!
AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Eyyüp Kadir İnan, AK Parti Menemen Gençlik ...
CHP'den ABD'nin F-35 kararına ilişkin açıklama
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "Ülkemizin F-35 projesinden ...
 
O ilçede DSP'li meclis üyeleri CHP'ye geçiyor!
Kiraz’da DSP’li meclis üyeleri CHP’ye geçme kararı aldı.
CHP'li Kaftancıoğlu için istenen ceza belli oldu
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapsi istendi.
Bakan Akar ve komutanlar Suriye sınırında
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri