POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Eros'un katiline verilen cezaya itiraz!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
Yunanistan'da art arda 2 büyük deprem!
30 Kasım 2022 Çarşamba - 11:08

CHP'li Polat: Anadolu tütüncülüğünü AKP bitirdi!

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu.

CHP li Polat: Anadolu tütüncülüğünü AKP bitirdi!

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu. Konuşmasında üretim sorunu, kaçakçılık gibi başlıklara değinen Polat TEKEL’in özelleştirilmesini eleştirdi. Çözüm önerileri de sunan Mahir Polat, “Türk tütününün hak edilmiş evrensel itibarının korunması, tütün üreticilerimizin alın terinin hak ettiği değere ulaşması ve tütün üretiminin kırsal kalkınmanın önemli bir aracı olarak ülke ekonomisine katkısının devam etmesi için tütün ve tütün mamulleri piyasalarının yeniden ve kökten yapılandırılması gerekiyor” dedi. 

YASA DIŞI TİCARETİN SEBEBİ VERGİ
Anadolu topraklarında yetişen herhangi bir ürünün ya da üretilen malın ‘kaçak’ olarak değerlendirilmesinin teknik olarak yanlış olduğunu, nitelemenin ‘yasa dışı, yasalara uygun olmayan ticaret’ olarak yapılması gerektiğini belirten Polat, “Bu yasa dışı ticaretin temel kaynağı uygulamaya koyduğunuz vergi kanunları. Bir paket sigaranın 16 dalı vergiye giderse yoksul Anadolu halkı bunun ticaretini de yapar, bunu içmekten başka da çaresi olmaz” dedi.

KARTELLERE YARAR
Getirilmek istenen kanunun tütün kartellerine yarayacağını vurgulayan Polat, “Yeni kurulacak tütün işletmeleri için bir izin söz konusu, bu izni alabilmek için 50 milyon lira bir teminat öngörülüyor. Yeni kurulacak ya da küçük ölçekte ticaret yapacak şirketin bunu vermesi mümkün değil. Bu yasa marifetiyle tütün kartellerinin önünü açmış oluyorsunuz. Türkiye'nin tütün üretimi ve ticaretinin gelişmesiyle ilgili TEKEL'le yönetilen bir politikası varken bugün sadece Bakanlığın bir koridorunda bir daire başkanlığına sıkıştırılmış olan bir tütün yönetiminiz var. Dünyada sadece ülkemizde tütün eksperliği fakültesi var ama 1997'den beri kamuda görevlendirilmiyorlar” dedi.

TEKEL’E YAZIK OLDU
Tütün yasasının AKP döneminde çıkarıldığını hatırlatan Polat, “Yirmi yıldır siz iktidardasınız, yasayı da yirmi yıl önce siz yaptınız. Yasa ne getirdi? Temel amacı alkol, alkollü içki, tütün, tütün mamulleri piyasalarının liberalize edilerek küresel güçlerin istediği biçimde yeniden yapılmasını… TEKEL özelleştirildi. TEKEL'in Sigara Birimi 2008 yılında piyasa değerinin çok çok altında özelleştirildi, Yaprak Tütün Birimiyse 2010 yılında kaldırıldı. TEKEL'i sadece iktisadi bir teşekkül olarak düşünmemek gerekiyor. TEKEL, fabrikalarının ya da ekim alanlarının bulunduğu yerde aynı zamanda sosyal bir denge belirleyici ve Anadolu insanının o bölgelerde kalmasını, o bölgelerde doymasını sağlayan bir konuma sahipti. TEKEL sigara biriminin özelleştirilmesi sonrasında tütün mamulleri sanayisinin yüzde 84,7'si yabancıların kontrolüne geçmiş; bir başka ifadeyle, Türkiye'de artık tütün işini, sigara işini uluslararası karteller yapmıştır. Anadolu insanının kırsaldaki kalkınmasının önemli ürünlerinden bir tanesi olan bu Anadolu tütüncülüğünü AKP bitirdi” diye sözlerini tamamladı.    

 
Karşıyaka'da 'start up' maratonu!
 
İzmir Metro'da 26 sertifika daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir'in yeni il başkanı mesaisi: Rota atama!
CHP İzmir’de 1 numaralı gündem genelge ve yeni il başkanı meselesi…
Davutoğlu’ndan Cumhurbaşkanı adayı mesajı
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı adayının ...
AK Partili Kaya'dan Çeşme Projesi'ndeki kritik karar sonrası 'istemezükçü' çıkışı!
Danıştay üst kurulunun yürütmeyi durdurma kararı sonrası sosyal medya ...
 
CHP'li Yücel'den Çeşme Projesi mesajı: Yok etmenize izin vermeyeceğiz!
Danıştay üst kurulunun verdiği yürütme kararı sonrası sosyal medya hesabından ...
Erdoğan: Turizmde ustalık aşamasındayız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin turizmde çıraklık ve kalfalık dönemini ...
Kılıçdaroğlu'ndan önemli 'yeni vizyon' mesajları
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ...
 
Bahçeli'den '3 dönem cumhurbaşkanlığı' mesajı!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bunların bir uykusunu da kaçırayım; ...
CHP’den İzmir’de dev zirve, Lider’den tek günlük mesai!
CHP Genel Merkezi, 17-18 Aralık’ta İzmir’de ‘CHP’li Belediyeler Tarımsal ...
Altılı Masa'dan 'sınır güvenliği' vurgusu!
Demokrat Parti'nin ev sahipliğinde 9. gerçekleştirilen Altılı Masa'dan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri