POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
Moskova'da terör saldırısı: 100 kişi hala kayıp
22 Şubat 2021 Pazartesi - 12:28

CHP'li Sertel'den 'asgari ücretlinin maaşına haciz konulmasın' teklifi

CHP İzmir Milletvekili Sertel, asgari ücretle çalışanın maaşına haciz konulmaması için kanun teklifi verdi. İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifine göre; emekli maaşlarında olduğu gibi asgari ücretlinin maaşına da haciz konulamayacak.

CHP li Sertel den  asgari ücretlinin maaşına haciz konulmasın  teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, asgari ücretle çalışanın maaşına haciz konulmaması için kanun teklifi verdi. İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifine göre; emekli maaşlarında olduğu gibi asgari ücretlinin maaşına da haciz konulamayacak.

Türkiye’deki asgari ücretin birçok ülkenin gerisinde olduğunu ve asgari ücretlilerin asgari yaşam standartlarında yaşamaya çalıştığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Yasalarımıza göre nafaka ve SGK prim borçları dışında emekli maaşlarına emeklinin onayı olmadan haciz konulamıyor. Yine kişinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan eşyaya, taşınır, taşınmaz mallarına, çiftçi ise süt veren hayvanına, tarlasını sürdüğü tek traktörüne haciz yoluyla el konulamıyor. Hal böyle olunca ülkedeki en düşük ücret anlamına gelen asgari ücretle çalışanların maaşlarına da haciz konulmaması sosyal devletin gereğidir” dedi.

GÜNDE 24 BİN 650 YENİ DOSYA AÇILDI

Türkiye’de Şubat 2021 itibarıyla icra iflas dosyalarının geçen yılın aynı dönemindeki dosya sayısına göre 1 milyon 674 bin adet artarak 22 milyon 160 bin 776’ya çıktığını ifade eden Sertel, “İcra dairelerinde son bir yılda dosya sayısı 1 milyonun üzerinde arttı. Sadece 2021 yılının ilk ayında günde 24 bin 650 yeni icra, iflas dosyası açıldı. Borcunu ödeyemeyen vatandaşların varlığına ise haciz yoluyla el konuluyor. Salgın döneminde gelirsiz ve işsiz kalan milyonlarca yurttaş ucuz krediler aracılığıyla borçlandırıldı. Yaz aylarında dağıtılan düşük faizli krediler nedeniyle yurttaşın bankalara ve finans şirketlerine borcu ocak itibariyle 836 milyar liraya yükseldi. Yaklaşık bir yıldır ekonomik bunalım içerisinde olan milyonlarca kişi bu borçları döndüremiyor, böyle olunca borçlunun varlıkları icra yoluyla haczediliyor. Bu kanun teklifiyle en azından asgari ücretlinin maaşına haciz konulmasının önüne geçilecek” diye konuştu.

MİLYONLARCA KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

İcra dosyalarının artmasındaki en önemli neden hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı olarak görüldüğünü dile getiren Sertel, şöyle devam etti:

“Pandemi döneminde artan fiyatlar ve çoğalan işsizlik nedeniyle çok sayıda vatandaş borcunu ödeyemez hale geldi. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen vatandaşların abonelikleri durduruldu. Türkiye Avrupa’da en fazla asgari ücretle çalışanın bulunduğu ülke olarak görülüyor. 2021’de net asgari ücret 2 bin 826 TL oldu. Türkiye’de istihdam her geçen gün düşüyor; işsiz sayısı artıyor. İşi olanlar şanslı. Ancak sigortalı çalışan 10 kişiden 4’ü asgari ücret alıyor. Bu oran, Avrupa ülkelerinde ise oldukça düşüktür. Avrupa’da asgari ücretle çalışma oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 41 ile açık farkla Türkiye. Yaşamlarını asgari şartlarda sürdüren, evini geçindirmekte zorlanan, kirasını, faturalarını ödeyemeyen milyonlarca asgari ücretli bir de haciz yoluyla açlığa sefalete mahkûm edilmemelidir. Dolayısıyla 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 82’nci maddesinin birinci fıkrasına eklenecek bentle tıpkı emekli maaşları gibi asgari ücretle çalışanların maaşlarına haciz konulması da engellenmiş olacaktır. Yine bu kanun teklifine göre maaşı asgari ücretten fazla olanlar için de maaşlarına en fazla asgari ücret kadar haciz konulacak. Kanun teklifim komisyonlarda görüşülüp Genel Kurul’da değerlendirildiği takdirde milyonlarca vatandaşımız rahat bir nefes alacak. Sosyal devletin gereği budur.”

 
Uzmanı uyardı: Yaş pastadaki tehlike!
 
AK Parti İstanbul İl Başkan adayı belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de kongre raporu: Neler yaşandı, kim/ne mesaj verdi?
AK Parti İzmir'de kongre heyecanı yaşandı. Kongrede İl Başkanı Sürekli'nin ...
Erdoğan, Ruhani ile telefonda görüştü... Kritik mesajlar!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir telefon görüşmesi ...
CHP'den koordinasyon zirvesine 'davet' tepkisi!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katılımıyla gerçekleşen Afet ...
 
Bakan Kurum'dan İzmir mesaisi: AFAD'da koordinasyon zirvesi!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ...
İzmir Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ağırlıyor: Programında neler var?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün kente geldi. AK Parti İzmir ...
DEVA İzmir'den Ödemiş ve Kiraz çıkarması!
DEVA Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Halil Karakaş ile Kiraz İlçe Başkanı ...
 
HDP'li Taşdemir'e soruşturma!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, HDP Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir ...
Bakan Soylu, Gara'ya giden milletvekilinin adını açıkladı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gara'ya giden HDP'li kadın milletvekilinin ...
İnce partisinin genel merkez binasını kiraladı
Memleket Hareketi’ni başlatarak CHP’den istifa eden Muharrem İnce kuracağı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri