POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel'den Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklama
Özel'den Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklama
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
Erdoğan’la görüşmeye dair yeni açıklama!
1 Mart 2021 Pazartesi - 13:50

CHP müzisyenlerle alana indi: Kurtuluş için reçete!

CHP, salgının gölgesinde işsizlik nedeniyle büyük çöküş yaşayan müzisyenlerle alana indi. İl Başkanı Yücel, salgın tedbirleri kapsamında iş yerleri geçici olarak kapatılan müzisyen ve sahne sanatçılarının borçları ötelenerek ve kredi olanakları yaratılarak desteklenmesi gerektiğini söyledi.

CHP müzisyenlerle alana indi: Kurtuluş için reçete!

GERÇEKİZMİR - Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele tam gaz devam ederken, sürecin ve kısıtlamaların ağır darbe vurduğu sektörlerden birisi de kültür-sanat alanı...

Müzisyenler yaşadıkları sıkıntıları her platformda dile getirmeye çalışsa da koşullar onlar için giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Kimileri yaşama tutunma adına enstrümanlarını satarken, geçim derdinin yarattığı buhran yaşama son vermeye kadar uzanıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü de, müzisyenlerin yaşadığı zor duruma ilişkin Konak Meydanı’nda CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, partililer ve belediye meclis üyelerinin katılımıyla basın açıklaması düzenledi. Yücel, salgın tedbirleri kapsamında iş yerleri geçici olarak kapatılan müzisyen ve sahne sanatçılarının borçları ötelenerek ve kredi olanakları yaratılarak desteklenmesi gerektiğini belirtti. 

ADETA YOK SAYILDILAR
Pandemi sürecinde müzisyenlerin içinde bulundukları zor durumu özetleyen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Müzisyenlerin yaşadığı ve iktidar tarafından görmezden gelinen sorunları, sadece zor şartlarda mücadele ediyorlar diyerek anlatmak mümkün değildir. Bu mesleği icra eden vatandaşlarımız arasında ekmek teknesi olan müzik aletlerini ve evlerindeki eşyaları satarak bakmakla yükümlü oldukları insanların karnını doyurmaya çalışanlar var. Güçlükle aldığı sazını, kemanını, klarnetini, gitarını satıp engelli yakınına, yaşlı anasına babasına bakım masrafı yapanlar var. Belki de en acısı geçinmek, kirasını ödemek, ailesine bakabilmek için her şeyi yapan ama iş bulamadığından devlet sahip çıkmadığından bunalıma girip hayatına son verenler var. İki çocuk babası Erdem Topuz ve Mehmet Mert El ne yazık ki çaresizliğin kurbanı oldular. Her iki kardeşimiz de artık aramızda değiller. Bu acılar yaşanmayabilirdi. Sosyal devletin gerekleri yerine getirilseydi iktidar, kayıt altında mı değil mi diye bakmadan müzisyenlere sahip çıksaydı belki de ikisi de hayatta olabilirdi. Türkiye’de müzisyenlik yapan, kazancını bu meslekten sağlayan yaklaşık 400 bin kişi var. Kültür ve Turizm Bakanlığının sadece 4 ay boyunca belli derneklere kayıt olan 30 bin müzisyene 1000 liralık maddi yardım yapmasıyla müzisyenlerimizin geçinmesini beklemek mümkün değildir. Amaç toplumumuzun manevi anlamda ruhunu doyuran bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Ancak üzülerek görüyoruz ki 1 yıldır bu insanlarımızın derdine çare olunamamış; sokak sanatçıları, müzisyenler, eğlence sektörü çalışanları adeta yok sayılmıştır” dedi.

DESTEK VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
Geçici çözümlerin ve süreli yardımların müzisyenlerin dertlerine çare olmadığını vurgulayan Yücel, şunları söyledi: “Öyle ki artık bazıları kredi borçlarını, ev kiralarını düşünemez duruma geldiler. Tek dertleri akşam evlerine ekmek götürebilmek olmuş durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik örneği göstererek imkanları ölçüsünde müzisyenlere gıda yardımı yapıyor. Bunun yanı sıra düzenlediği Kültürpark konserlerine katılım gösteren 500’ün üzerindeki müzisyene maddi destek verdi. Ancak bu sorunun çözümü için devletin sürekli ve planlı desteği olmak zorunda. Tek kalemde yandaş bir inşaat firmasının 425 milyon lira vergi borcunu silenler bugün müzisyenlerimize ve esnafımıza sahip çıkmıyorlarsa bunun hesabını ne hakka ne de halka verebilirler. İnsanlar aç, insanlar işsiz, insanlar umutsuz ve çaresiz. İktidarın kriz üzerine kriz yaşattığı milletimiz pandemiyle birlikte artan işsizlik ve çaresizlik halkımızı daha büyük sıkıntıların içine soktu. İşin maddi zorluğu bir tarafa insanlarımız artık intiharın eşiğine gelmiş durumda. İşte bu sıkıntıların en büyüğünü yaşayanlardan müzisyenlerimizin sesinin duyulması için AKP iktidarına bir kez daha sesleniyoruz... Bir kişi daha hayatına son vermeden müzisyenlerimize maddi destek verilmesini, var olan kredi, kredi kartı ve vergi borçlarının faizsiz ertelenmesini,  normalleşmede sürecine geçildiğinde uzun vadeli ve faizsiz olarak mesleki destek kredilerinin kullandırılmasını, müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın tüm sağlık giderlerinin 1 yıl süreyle ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Tüm bunlar yapıldığında bile bu kardeşlerimizin ve ailelerin yaşadığı sıkıntılar sona ermeyecek sadece hafifleyecektir. Bu bağlamda CHP olarak ezilen tüm kesimlerin olduğu gibi müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın sesi olmaya, yerel yönetimlerimizle elimizden gelen tüm desteği vermeye sizlerin huzurunda söz veriyoruz.”

İNTİHARI HAK ETMİYORLAR
Müzisyenlerin yaşadığı sorunları sık sık meclis kürsüsünden dillendirdiklerini kaydeden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Mecliste CHP’li vekiller olarak aylardır konuyla ilgili kürsülerden yaptığımız açıklamalarla arkadaşlarımızın sesini duyurmaya çalıştık. Artık yeter, görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun. Bizim insanlarımız intiharı hak etmiyorlar. Her geçen gün umudu örgütlemek gerekir. Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

SANAT GÜCÜNÜ BAĞIMSIZLIĞINDAN ALIR
Sokak Sanatçıları Derneği’nden Kubilay Mutlu, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de örgütsüz tüm kesimler gibi sanatçılar da kendi konumlarını çaresizlik olarak deneyimlediler ve sonuçlarını acı bir şekilde arkadaşlarımızın intihar haberleriyle alıyoruz. Bizim talebimiz üzüntümüzü içimize atmak değil, öfkemizi muhataplarıyla buluşturmak. Sokakların özgür olacağı, sanatsal üretimlere uygun hale getirileceği günler için mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Ne sarayın soytarısı olmak sanatçıların işidir, ne de yerel yönetimlerin bir memuruna dönüşmek... Sanat gücünü bağımsızlığından alır. Bu noktada sokak sanatlarına ve müzisyenlere yapılan her türlü yardımı biz memnuniyetle karşılıyoruz. Hepsini çok değerli buluyoruz. Ama biliyoruz ki uzun vadede bu tarz ilişkilerin kendisi birileri tarafından himaye edilen bir sanat, bir süre sonra sarayın soytarısı olmaktan öteye geçmeyecektir. Bağımsızlığımızı koruyarak bu yardımların artması için mücadeleye devam edeceğiz.”

SESİMİZE SES KATIN
Müzisyenlerin içinde bulundukları durumun artık bir hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü söyleyen İçin Sanat’tan Mertcan Titiz, “Bunu gerçekleştiremeyen arkadaşlarımız da oluyor. Özellikle son 3 ayda iki ayrı intihar vakasının İzmir’de gerçekleştiğini biliyorsunuz. Tekel işçilerin sorunu nasıl hepimizin sorunu olduysa, maden işçilerinin sorunu nasıl hala hepimizin sorunuysa, müzisyenler gibi dezavantajlı bir kesimden söz ediyoruz 12 aydır. Müzisyenlerin sorununu herkes sahiplenip dillendirmediği sürece ilgili mercilere sesimizi ulaştırabileceğimize inanmıyorum. Herkesi müzisyenlerin sesine ses katmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı. 

BİZ ÖLMEK İSTEMİYORUZ
İzmir Sahne Sanatçıları Derneği’nden Muhammet Açıkpazu da, “Müzisyenlerin adına çok üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Kimse sesimizi duyup enkaz altından çıkarmadı. Geçici ve 1000 liralık çözümler yetmiyor. Biz kalıcı çözümler istiyoruz. Arkadaşlarımız ölüyor, müzisyenlerimiz ölüyor. Müzik susarsa dünya susar, müzisyenlerimize sahip çıkalım. Mekanlarımızı açın, baka bir şey istemiyoruz. Sosyal güvencemiz yok, sesimizi kimse duymuyor. Biz ölmek istemiyoruz” şeklinde konuştu. 

SANATÇILARA SAHİP ÇIKIN
Zor durumda olan müzisyen ve sanatçılara destek çağrısı yapan İzmir Müzisyenler Derneği’nden Meltem Karasu ise şunları söyledi: “1 seneyi aşkın süredir özellikle müzisyenler, sahne sanatçıları ve emekçileri çok zor günler yaşıyorlar. Hem ekonomik zorluklarla mücadele ediyorlar hem de kendileri için yaşamın anlamı olan sanatlarını icra edemiyorlar. Bu anlamda çözümlerle ilgili acilen adım atılmasını istiyoruz. Sanatçı halkın sesidir... Halkın bu dönemde sanatçının sesini yükseltmesini ve sanatçılara sahip çıkmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 
Bakanlıktan 'kripto para' açıklaması
 
Çiğli'de bahar temizliği kıyılardan başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Beko'dan 'milli gelir' çıkışı!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Böyle bir ortamda büyümeden bahsetmek ...
CHP'li Sındır'dan 31 soruluk önerge: İzmir depreminin ardından Bakanlık ne yapmak istiyor?
CHP İzmir Milletvekili Sındır, İzmir depremi sonrası yaşanan hak gaspı ...
81 ilin kader günü: Gözler kabinede!
Corona virüs salgınıyla mücadelede kademeli normalleşme 1 Mart itibarıyla ...
 
CHP'de bir milletvekili daha istifa etti!
CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ...
Bakan Selçuk'tan '1 günlük erteleme' özrü
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda 1 Mart'ta başlaması beklenen ...
İran Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
İran'ın Ankara Büyükelçisi, Türkiye'yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle ...
 
CHP'den Karşıyaka'da esnaf zirvesi: Başkanlar ne mesaj verdi?
CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı tarafından, pandemi sürecinde büyük ekonomik ...
CHP'de üye raporu: İzmir ve o ilçesi zirve takipçisi!
CHP'nin Online Üyelik Sistemi üzerinden partiye 156 bin 140 kişi başvuruda ...
Meclis'teki fezleke sayısı 1336'ya ulaştı
TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna, 195 milletvekili hakkında 1336 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri