POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
DEM Parti yöneticileri için müfettiş!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Özel 31 Mart'ta kilidi açan 3 anahtarı sıraladı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
24 Kasım 2021 Çarşamba - 13:29

Çarpıcı araştırma: Maskesiz sosyal mesafe anlamsız

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre pandeminin başından bu yana Türkiye dahil pek çok ülkede uygulanan sosyal mesafe kuralı, maske takılmadığında anlamsız. Araştırmacılar, Covid-19’lu maskesiz bir kişinin, açık havada bile iki metreden corona virüsü başkasına bulaştırabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, kış aylarına girerken aşılanmayla birlikte, maske ve sosyal mesafe uygulamalarının brilikte uygulanmasına dikkat çekti.

Çarpıcı araştırma: Maskesiz sosyal mesafe anlamsız

İngiltere İstatistik Ofisi (ONS) tarfından açıklanan veriler,  ülkenin yüzde 41'inin halka açık alanlarda  sosyal mesafeye uyduğunu gösterirken, yüzde 85'inin yüz maskesi takmadığını gösterdi. 

Ancak, Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları İngiltere'de halkın yaklaşık yüzde 70'i tam olarak aşılanmış olsa da maske takmanın önemini vurgulayan bir çalışma yayımladı. 

Cambridge Üniversitesi çalışması, insanlar tarafından solunan damlacıkların öksürüklerinde nasıl yayıldığını ölçmek için bilgisayar modellemesini kullandı.

Bilim insanları bulgularının, Kuzey Kutbu’nda yer alan ülkeler kış aylarına girerken Covid-19  aşısı yaptırmanın, kapalı alanları havalandırmanın ve maske takmanın devam eden önemini vurguladığını söyledi.

HAVADA ASILI DURAN DAMLACIKLAR İKİ METRE ÖTEYE ULAŞIYOR
Physics of Fluids adlı dergide yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, maskesiz bir kişi öksürdüğünde, daha büyük damlacıkların çoğunun yakındaki yüzeylere düştüğünü, ancak havada asılı kalan daha küçük damlacıkların hızla iki metrenin ötesine yayılabileceğini keşfetti.

Çalışmanın baş yazarı D.r Shrey Trivedi, farklı bireysel öksürüklerin damlacık dağılımı açısından farklılık gösterebileceğini söyledi.

Trivedi, "Her öksürdüğümüzde farklı miktarda sıvı yayarız. Yani bir kişiye Covid-19 bulaşmışsa çok sayıda veya çok az virüs partikülü yayıyor olabilir. Ancak havadaki türbülans bu damlacıkları, çok daha uzaklara taşıyabilir" dedi. 

"KENDİMİZİ BU RİSKE MARUZ BIRAKMAMIZIN HİÇBİR NEDENİ YOK"
Cambridge Üniversitesi'nden akışkanlar mekaniği uzmanı Prof. Dr. Epaminondas Mastorakos, insanları maske takmaya devam etmeye çağırdı.

Mastorakos, “Hepimiz bu pandeminin bittiğini görmek için can atıyoruz, ancak insanların ofisler, sınıflar ve dükkanların yanı sıra halka açık cadde ve sokaklarda maske takmaya devam etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz. Virüs aramızda olduğu sürece kendinizi bu riske maruz bırakmak için iyi bir neden yok” dedi.

Diğer taraftan, dünyadaki hemen hemen her ülkenin maske kullanımını zorunlu tutmasına veya teşvik etmesine rağmen, maskelerin Covid-19 bulaşmasını azaltmada ne kadar etkili olduğu konusunda şiddetli bilimsel tartışmalar oldu.

MASKENİN CİNSİ VE TAKILIŞ ŞEKLİ BÜYÜK ÖNEME SAHİP 
Laboratuvar testleri ve gözlemsel çalışmalar, maskelerin enfekte kişilerin virüsün yüzde 80'e kadarını solumasını engelleyebileceğini ve ayrıca kullanıcıları parçacıkların yüzde 50'sine kadar solumasını engelleyebileceğini göstermişti.

Ancak, daha fazla bilimsel titizlik içeren gerçek dünya çalışmalarından bazıları, maskerlerin enfeksiyon oranları üzerinde büyük bir etkisi olduğunu, bazıları ise neredeyse hiç olmadığını gösteren karışık sonuçlar üretti.

Uzmanlar, maskelerin koruma etkinliğinin, giyilen maskenin türü ve giyiliş şekli ile yakından bağlı olduğunu vurguladı. Tıbbi sınıf kaplamalarla üretilen maskerlerin, kumaş veya cerrahi maskelerden çok daha iyi olduğunu vurgulayan bilim insanları, insanların maske takarken burnunu kapatmalarının da önemine değindi. (NTV)

 
CHP'nin 'KDV' önerisini AK Parti reddetti: Bayır'dan tepki
 
150'ye yakın eczaneye idari işlem!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günlük tablo: 208 can kaybı, 28 bin 170 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu ...
Covid-19 ilacında üçüncü aşama: Testler başladı!
Çin'de yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geliştirilen antikor tedavisine ...
Dikkat çeken açıklama! Salgında sona yaklaşıyor
Çin'de ilk kez 17 Ekim'de ortaya çıkan ve 20 bölgeye yayılan yurt içi ...
 
Günlük tablo: 193 can kaybı, 24 bin 856 yeni vaka
Türkiye'nin 22 Kasım 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
İzmir'i uyuz tehdidi sardı!
Son zamanlarda Türkiye’nin birçok yerinde görülen uyuz vakalarının İzmir’de ...
Günlük tablo: 195 can kaybı, 21 bin 177 yeni vaka!
Türkiye'nin 21 Kasım 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Şahin yanıtladı: Her yıl aşı olmak zorunda mıyız?
Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısı geliştiren BioNTech'in kurucu ortaklarından ...
Haftalık vaka haritası: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Koca, 6-12 Kasım haftalık vaka haritasını açıkladı. Vaka ...
Reaktif hipoglisemi çarpıntı ve sinirlilik yapıyor
Normal açlık kan şekeri 80-100 mg/dl, tokluk kan şekeri ise 120-130 mg/dl arasıdır.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri