POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
BM: Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı
BM: Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
25 Mart 2019 Pazartesi - 19:40

Ankara'dan Trump'ın imzasına sert tepki!

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzalamasına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve AK Parti Söcüsü Çelik tepki gösterdi.

Ankara dan Trump ın imzasına sert tepki!

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına Ankara'dan sert tepkiler geldi.

KALIN: İŞGAL VE SAVAŞ POLİTİKALARI GAYR-I MEŞRUDUR VE GAYR-I İNSANİDİR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD'nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail'in Gazze'yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir." ifadelerini kullandı.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzalamasına tepki göstererek, şunları kaydetti:

"ABD'nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail'in Gazze’yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür. Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayrimeşrudur ve gayriinsanidir."

ÇAVUŞOĞLU: TÜM MAĞDUR VE MAZLUMLARIN UMUDU TÜRKİYE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın başkanlık kararını imzalaması üzerine Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, paylaşımında "ABD, bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak. " ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, konuyla ilgili bir açıklama da Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen Antalya Buluşması'nda yaptı. Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın, Suriye toprakları olan Golan Tepelerinin sözde "İsrail'in toprakları olduğunu" kabul eden bir belgeye imza attığını anımsatarak, "Bunu da büyük bir marifet gibi şova dönüştürdü." değerlendirmesinde bulundu. 

Buna tepkisini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yanı başında da Netanyahu. Baştan söylüyorum. Biz bu imzaya karşıyız. Bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez. Tam tersi Türkiye Cumhuriyeti her zaman ilkeli tutum sergilemiştir. Buralar Suriye'nin ve Suriye halkının topraklarıdır. Bu imza İsrail'in işgalini meşrulaştırmaz. Öyle görüyoruz ki Trump'ın bu imzası güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu'ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu'ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz. Kendi halkını bile bölen ve bugün de Gazze'de görüyorsunuz, Gazze'yi bombardımana tutan bu zalime ne yapsanız bir faydası yoktur. O yüzden Amerika'nın bu çabaları beyhudedir. Amerika'nın hukuk tanımaz, uluslararası hukuk tanımaz kararlarını biz kabul etmiyoruz. Uluslararası hukuku hiçe sayan ve Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe sayan adımları ardı ardına görmeye başladık. Önce büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı ve sürekli İsrail'in zulmüne verdikleri destek ve şimdi de Golan Tepelerinin işgaline meşruiyet kazandırma çabaları. Türkiye sonuna kadar bu konuda da gereğini yapacaktır, uluslararası camiayla da bir hareket edecektir. Çünkü tek taraflı atılan bu adımları biz desteklemiyoruz, doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Birleşmiş Milletler dahil her platformda ne gerekiyorsa onu da yapacağız inşallah."

Bugün ülkenin sorumluluğunun 781 bin kilometrekare topraklarıyla sınırlı olmadığını her platformda anlatmaya çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin 1,8 milyar ümmetin umudu olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin tüm mağdurların ve mazlumların umudu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Müslüman olsun olmasın tüm mazlumların yanında olduklarını aktardı.

Çavuşoğlu, bu konularda en büyük hassasiyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve onun çalışma arkadaşlarının gösterdiğini bildirdi.

ÇELİK: HİÇBİR ZAMAN BU KARARI TANIMAYACAĞIZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ABD'nin Golan Tepeleri kararına ilişkin, "Bu kararı bir kere daha yanlış bulduğumuzu ve kararlılığımızı herkese duyurmak istiyoruz. Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz." dedi.

Çelik, kentte kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, seçime kısa bir zaman kaldığını ifade etti.

Seçime giderken ortaya çıkan bazı gelişmelerin, Türkiye'nin dünyadaki gücünün ne kadar kıymetli olduğunun bir kere daha altını çizdiğini anlatan Çelik, ABD'nin Golan Tepeleri kararının kendilerini kaygılandırdığını ve üzdüğünü aktardı.

Çelik, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıdığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bu kararı bir kere daha yanlış bulduğumuzu ve kınadığımızı herkese duyurmak istiyoruz. Orası (Golan Tepeleri) İsrail toprağı değildir. Orası Suriye toprağıdır, o toprak Suriyelilerin toprağıdır. İsrail'in yaptığı işgal girişiminin Amerikan Başkanı tarafından onaylanması demek, kanunsuz bir işlemin altına imza atılması demektir. Uluslararası hukuka, BM kararlarına aykırıdır. İsrail'in bunlardan ne murat ettiği de ben bu salona girmeden İsrail'in Gazze'ye karşı başlattığı saldırıyla ortaya çıkmıştı. Gazze'deki birtakım hedefleri vurma adı altında, İsrail saldırganlığı yine Gazze'de masum insanları, sivilleri, kadınları ve çocukları öldürmeye başladı."

Çelik, kararı tanımadıklarını, "İsrail'in kendini savunma hakkı var" diyenlere, kendilerinin de "Filistinlilerin yaşam hakkı var" dediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Uluslararası hukuku koruması gereken bir süper gücün, BM Güvenlik Konseyi üyesi bir devletin, sürekli olarak uluslararası hukuku ihlal eden karara imza atması ne kadar acıdır. Daha önce de ilk kıblemiz Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdılar. Halbuki, hepimizin, bütün dünyada hukuku savunan insanların savunduğu şey, Türkiye'nin öteden beri savunduğu şey nedir? Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin varlık hakkını savunuyoruz. Tuttu Başkan Trump burada da uluslararası hukuku ihlal etti. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan Netanyahu hükümetini, yanlış bir şekilde hukuk dışı bir kararla destekleyen bir işe imza atmıştı."

"O İMZA GAYRİMEŞRUDUR"

Alınan bu son Golan Tepeleri kararının çok tehlikeli olduğunun altını çizen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD'nin uluslararası hukuku ihlal etmek konusunda artık sistematik bir faaliyet içerisine girdiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla taraflar arasında herhangi bir meselede arabulucu olma rolünü kaybetti. Orta Doğu meselesinde, Filistin meselesinde ortaya koyduğu tüm görüşlerin hiçbir meşruiyeti olmayacağını ilan etmiş oldular. Bu karar imzalanır imzalanmaz, İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırıyla yine canlara kıyılıyor, yine insanların hukuku ihlal ediliyor. Türkiye olarak sonuna kadar bu kararın karşısında olacağımızdan kimse kuşku duymasın. Başkan Trump'ın attığı o imza gayrimeşru bir karardır. Netanyahu ile birlikte Suriye'ye ait olan Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanımaları, bizim gözümüzde ebediyen gayrimeşru bir karar olarak kalacaktır. Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz."

"İŞGALCİLİĞİ ÖZENDİRİYOR"

Çelik, Trump'ın çok tehlikeli bir iş yaptığını vurgulayarak, "İşgalciliği özendiriyor. Bugün kendilerinin dünyanın pek çok yerindeki işgale karşı duruşlarını neyle temellendirecekler? İsrail işgalini 'İsrail'in savunma hakkı' diye meşrulaştırırsanız, başkalarına da başka yerleri işgal etme hakkı tanırsınız. Hukuk bir kere ihlal edildiği zaman bunun arkası gelir." dedi.

Alınan bu kararla Orta Doğu'da sükuneti sağlamak, diplomatik inisiyatife destek vermek yerine kaosa, kargaşaya ve daha çok çatışmaya destek verileceğine dikkati çeken Çelik, "Şunu kimse unutmasın, İsrail'in bu imzayla eş zamanlı olarak Gazze'ye başlattığı bu saldırı şunu gösteriyor ki bu imzanın altında ve arkasında kimlerin ismi varsa Gazze'de öldürülen o çocuklardan, kadınlardan ve sivillerden onlar da sorumludurlar." diye konuştu.

"İşte Türkiye'nin gücü bunun için önemli" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye olmadığı zaman dünyada bu tip meselelere karşı güçlü bir ses çıkması mümkün olmuyor. Yeni Zelanda'da o caninin gerçekleştirdiği saldırıya karşı en yüksek ses Türkiye'den çıktı. Aynı şekilde Uygur Türkleri'nden Gazze'deki kardeşlerimize kadar dünyanın neresinde zulme uğrayan varsa, onlara sahip çıkmak uğruna en büyük inisiyatif yine Türkiye'de gerçekleşiyor."

Çelik, ülkeyi çok daha iyi noktalara getirirken, aynı zamanda dünyada Türkiye'nin gücüne ve desteğine ihtiyacı olanların da arkasında durmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 
İsrail Gazze'deki Hamas hedeflerini vurdu!
 
Soyer'den 'EBSO' mesajları: İzmir'de 15 yıllık hafıza var, zaman kaybetmeyeceğim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Başkanı Trump'tan İsrail işgaline imza!
ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ...
Zeybekci TÜGVA'nın açılışında konuştu: İzmir gençlerin şehri olacak!
AK Parti İzmir Büyükşehir Adayı Zeybekci, Türkiye Gençlik Vakfı’nın Bornova’daki ...
CHP'li İduğ’dan üretici kadınlara 10 bin tavuk vaadi!
İduğ, "Kırsalda yaşayan üretici kadınları, üretim ve satış pazarlama faaliyetleriyle ...
 
CHP 'PKK ile işbirliğ iddiaları'nı yargıya taşıyor!
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, terör örgütü PKK ile bağlantılı kişilerin belediye ...
Buca'da pazarcı protestosu, Kılıç'tan çözüm sözü!
Bucalı pazarcı esnafının belediye önünde gerçekleştirdiği protestoya CHP ...
Erdoğan açıkladı: Ağrı'ya Nike fabrikası geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nike markasının Ağrı'ya fabrika kuracağını belirterek, ...
 
"146 bin seçmen oy kullanamaz hale geldi"
YSK Başkanı Sadi Güven "YSK il seçim kurulları ve ilçe seçim kurulları ...
Zeybekci'den çifte mitingde çarpıcı mesajlar: Cekete oy yok!
Gaziemir’de, Sarnıç ve Aktepe Mahallesi’nde, Bayraklı’da da Adalet Mahallesi'nde ...
CHP'li Sındır: Tüketici kredisi borcu 176 kat arttı!
Sındır, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarı boyunca tüketici kredisi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri