POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Askeri üniforma ile GBT sorgusu yaptı!
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Uzaya giden ilk Suriyeli astronot Faris Türkiye'de öldü
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
Enflasyon açıklaması: Belirgin bir düşüş göreceğiz!
4 Temmuz 2019 Perşembe - 12:13

Çavuşoğlu: BM'ye tepkimizi yazılı olarak ilettik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PKK ile anlaşma imzalanmasıyla ilgili tepkilerini BM'ye yazılı olarak ilettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu: BM ye tepkimizi yazılı olarak ilettik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı TRT canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

BM'nin PKK ile üyelerin bilgisi dışında anlaşma imzalamasına değinen Çavuşoğlu, "Yazılı tepkimizi ilettik. BM'nin bu tür terör örgütleriyle işbirliği içinde olmaması gerekiyor" dedi. 

İdlib'te sahadaki son duruma ilişkin bir soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, Suriye'de siyasi sürecin ve bu konunun G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüşüldüğünü vurguladı. 

"RUSYA REJİMİ KONTROL ALTINDA TUTMALI"

Putin ile her zaman genel anlamda Suriye'ye dair konuların ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "Anayasa komisyonunun kurulmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen önümüzdeki günlerde Şam'a gidecek. Altı kişiyle ilgili bir anlaşmazlık vardı kendi aramızda, o konuda da sorun çözüldü görülüyor, ondan sonra anayasa komisyonunu kuracağız." diye konuştu. 

İdlib'de biraz daha sükunet olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İdlib mutabakatı ve Türkiye ile Rusya arasında olan güven, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin arasında görüşüldü. Tabii burada esas sorumluluk Rusya'da. Rusya'nın rejimi kontrol altında tutması gerekiyor. Bu saldırıların durması gerekiyor. Gerekli bilgileri de verdik, hastane, okullara ve sivillere yönelik saldırıların olduğunu. Rusya'nın kendi üsleriyle ilgili güvenlik endişeleri var ama esasen zaten bu konuda istihbaratlar ve askerler görüşüyorlar. Burada radikal gruplar var. Onların geleceği ne olacak, bunların hepsini biz Rusya ile İran'la veya diğer aktörlerle hepsini konuşuyoruz çünkü Suriye meselesi, yani İdlib kritik bir konu."

Özellikle siyasi süreç ve insani durum açısından Suriye konusunun kritik olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Suriye konusunu tüm boyutlarıyla ele almazsak terörle mücadele dahil o zaman bir konuya odaklanırsak siyasi çözüm, Suriye'nin istikrarı ve özellikle toprak bütünlüğü çok önemli, zaafiyete düşmüş olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

S-400 ALIMI VE F-35 PROGRAMI

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemleri ve buna karşı ABD'nin olası yaptırımları hakkındaki soruyu yanıtlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi hatırlattı. Trump'ın açıklamalarını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Trump'ın ikili görüşmede basının önünde bunu açıkça söylemesi önemliydi. Hatta bunu daha sonra düzenlediği basın toplantısında daha geniş şekilde vurgulaması önemliydi. Esasen Trump, herkesin önünde söylediği şeyi daha önceki ikili görüşmelerimizde Sayın Cumhurbaşkanımıza defalarca söylemişti. Telefon görüşmelerinde de Sayın Trump Türkiye'nin bir suçunun olmadığını, kendilerinin ama (Barack) Obama döneminin hatalarının olduğunu söylemiştir ama burada bir parantez açmak isterim. Trump iş başına geldiğinde de biz Patriot almak istediğimizi yazılı şekilde ABD'ye ilettik. Daha 6 ay önce, yaklaşık iki sene sonra bize bir cevap geldi yani bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Doğru, Obama döneminde biz 10 sene almaya çalıştık, alamadık ama Trump'ın ilk iki senesinde de Patriot konusunda bize bir dönüş olmadı."

"TRUMP KONGREYİ ETKİLEDİ"

Çavuşoğlu, ABD'de farklı kurumlardan farklı sesler geldiğini belirterek, Trump'ın Türkiye ile ilişkiler hakkında herkesin önünde dile getirdiği şeylerin özellikle yönetim içindeki farklı sesleri azaltmaya başladığını vurguladı. ABD Kongresinin "farklı bir konu" olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Trump'ın açıklamasının Kongreyi de etkilediğini görüyoruz" dedi.

ABD Kongresine Türkiye'nin neden S-400 aldığını ve neden Patriot alamadığını anlattıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakarak diplomasiyle tüm meseleleri çözmek istiyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi S-400 bitmiş bir anlaşmadır. Artık teslim süresi konuşuluyor. S-400'ü alacağız. NATO ve diğerleriyle de görüşüyoruz." dedi.

"ERTELEME YETKİSİ VAR"

Çavuşoğlu, "Trump'a rağmen yaptırım söz konusu olabilir mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Başkanın yetkisinde olan şeyler var, erteleme gibi. CAATSA dediğimiz, Kongreden geçen anlaşma. Esasen bu F-35'i kapsamıyor. S-400'ü kapsıyor. Burada bir liste var. 'O olabilir, bu olabilir.' Daha ne olduğunu bilmiyoruz. Görüşüyoruz. Burada net bir karar yok. Bizim yaptığımız 'Ortak komisyon kuralım' teklifiyle ilgili görüş alışverişi oldu ama diğer konularla ilgili kategorik sözlerin dışında iletilmiş bir şey yok. Biz de bunu yakından takip ediyoruz."

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Çavuşoğlu, F-35 programının Erdoğan-Trump görüşmesinde nasıl gündeme geldiğinin sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Trump'ın kendisi görüşmede söyledi. 'Böyle şey olur mu?' dedi. 'Bir ülke, F-35'te ortağımız ve yaklaşık 1,4 milyar para ödemiş ve F-35 verilmeyecek, kendi uçağını alamayacak. Bu kabul edilir bir şey değil.' dedi. 'Bununla ilgili biz çalışıyoruz' dedi."

Çavuşoğlu, Trump'ın bu konuda açık ve net fikrini söylediğini belirterek, "Her şey Trump'ın söylediği gibi olacak diye çok naif, iyimser olmaya gerek yok. Temkinliyiz ama Trump'ın bir devletin başkanı olarak bunları söylemesi de, bunları kabul etmesi de bu sürecin daha sağlıklı işlemesi bakımından önemlidir" diye konuştu.

 
İzmir'de üretildi, kırıkları daha erken iyileştirecek
 
DEÜ'den Soyer'in adımına yanıt: Mutluluk duyarız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de başkanların performansları mercek altında!
AK Parti İzmir’de ilçe başkanları için performans değerlendirme süreci başlıyor.
Türkiye'den Washington Post'a sert tepki
Dışişleri Bakanlığı, "Birçok ülkenin terör örgütleri listesinde yer alan, ...
CHP'li Bakşık son yolculuğuna uğurlandı
Konak ilçesi Hatay semtindeki evinde vefat eden, İsmet İnönü'nün son genel ...
 
CHP'li başkanların yer alacağı sendika için start İzmir'den verildi!
CHP’li belediye başkanlarının üye olacağı ve SODEM-SEN adını alacak sendikanın ...
"Kumpas davalarında ölenler şehit sayılsın"
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "FETÖ'nün darbe girişimine karşı sokağa ...
Dağ'dan muhalefete S-400 eleştirisi
AK Parti Genel Başkan Yardımcı Hamza Dağ, S-400 ve Doğu Akdeniz konusunda ...
 
AK Partili Hızal'dan Soyer'e: Artık İzmir'in sorunlarına eğilsin!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili avukat Özgür ...
İzmir Milletvekili Sertel gazetecilerin anılarını kaleme aldı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in yeni ...
AK Parti İzmir'de flaş gelişme: O başkan istifa etti
AK Parti Bergama İlçe Başkanı Güven Yakar görevinden istifa etti.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri