POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Bakanı Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Biden ile görüşmek isteyen 500 bin dolar ödeyecek!
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
28 Temmuz 2020 Salı - 12:04

Çeşme Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katıldı!

Çeşme, WWF- Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) protokolü kapsamında pilot ilçe oldu. Çeşme Belediyesi bu adım ile 2 yıl içinde plastik kirliliğini yüzde 30 azaltmayı taahhüt etti.

Çeşme Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, plastik kirliliğini önleme konusunda önemli bir adım atarak WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), “Doğada Plastiğe İzin Yok” kampanyasına tam uyma vaadinde bulundu. WWF’in “Plastik Atıksız Şehirler Ağı”na katılma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylelikle İzmir’in 2025 ile 2030 yılları arasında bir tarihe dek plastik atıkların doğaya karışmadığı bir şehir olacağını duyurdu.

Türkiye, WWF raporlarına göre Akdeniz’i plastik atıklarıyla kirleten ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor. Her geçen gün artan atık miktarları sonucunda da az atık oluşturan üretim çeşitlerinin araştırılması, geri dönüşüm ve geri kazanım süreçlerinin daha fazla kullanılması gerekiyor. Mavi bayraklı plajları ile Çeşme, sahillerinin doğal güzelliğini korumak için bu adımı atmaya ve pilot ilçe olmaya hazır. Çeşme bu adımı atarak 2 yıl içinde plastik kirliliğini yüzde 30 azaltmayı taahhüt etti.

Alavya Otel örnek davranışıyla fark yarattı

Öte yandan Alavya Hotel, Alaçatı’da 2018 Haziran’ından bugüne kadar her Pazartesi devam ettirdiği ve şimdiye kadar 950 gönüllü ile 9 ton çöp toplanan etkinliğini 100. kez geniş bir katılımla gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik projesini 100 haftadır sürdüren, Plastik Atıksız Şehirler Ağı’nda Çeşme’nin pilot bölge seçilmesinin duyurulmasına ev sahipliği yapan Alavya Otel örnek davranışıyla fark yarattı.

“Pilot ilçe olmanın gururunu yaşıyoruz”

Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehirler Ağı’nda pilot ilçe seçilmesinden mutluluk duyduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Çeşme, denizi, kumu, güneşi, rüzgarının yanı sıra, doğal ve tarihi güzellikleriyle de Türkiye’nin incisi, Ege’nin gözbebeği bir kentimiz. Mavi bayraklı plajlarımızla, sahillerimizin doğal güzelliklerini korumak için özveri ile çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“Eğer bu savaşı kazanırsak kaybedeceğiz”

Doğanın büyüleyici bir bütünlük içinde olduğunu ifade eden Başkan Oran, “Barınma, gıda, enerji gibi vazgeçilmez ihtiyaçlarımızın karşılanması için ormanlarımızı, nehirlerimizi, tarım alanlarımızı heba ediyoruz. Nasrettin hoca fıkrası gibi bu tutumumuzla adeta bindiğimiz dalı kesiyoruz. Sosyal medyada sıkça rastladığım ve çok sevdiğim bir sözdeki gibi; ‘Doğaya karşı bir savaş halindeyiz. Eğer bu savaşı kazanırsak, kaybedeceğiz.” diye konuştu.

“Binlerce yıllık bir birikimin üzerinde yaşıyoruz”

Bu bilince katkı koymak için Alavya otel öncülüğünde 100. kez çöp toplama etkinliği düzenlediklerini belirten Başkan Oran, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Başka sivil toplum kuruluşları ile kirliliğe dikkat çekmek için kıyı ve deniz temizliği etkinlikleri düzenliyoruz. Biz burada, binlerce yıllık tarihi bir birikimin üzerinde yaşıyoruz. Ildırı’da sürdürülen kazılarda tiyatro, tapınak, liman kalıntıları gibi zengin bir kültüre ev sahipliği yaparken bizlerden 500 yıl sonra yapılacak arkeolojik çalışmalara bebek bezi, pet şişe, plastik poşet miras bırakamayız. Denizlerimizin, ormanlarımızın, kuşlarımızın, balıklarımızın, sofralarımızın, tarlalarımızın, bahçelerimizi zenginleştiren Çeşme yarımadasına özgü yüzlerce endemik bitkilerimizin, çocuklarımızın temiz, sağlıklı yarınları için atacağımız bu imza başta Çeşme ve Çeşmeliler olmak üzere tüm insanlığa hayırlı olsun.

“Çeşme’nin başarı öyküsünü tüm dünyaya anlatacağız!”

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar ise İzmir’in WWF’in Plastik AtıksızŞehirler Ağı’na Amsterdam ve Nice’in ardından katılan üçüncü şehir olduğuna dikkat çekti. Bayar konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Şimdi de Çeşme’nin bu çalışmanın pilot ilçesi olmak için önemli bir adım atıyor. Sahillerinin doğal güzelliğini korumak için Çeşme’nin bu adımı atarak pilot ilçe rolünü üstlenmesinin, doğa koruma açısından da çok isabetli olduğunu düşünüyoruz. Kendilerine bu adımı attıkları için huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek isterim. Böylesine bir yeryüzü cennetinin bu programa, Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katılması bizim motivasyonumuzu daha da artıran bir gelişmedir. Temennim 27 Temmuz 2022’de yine burada bir araya gelip, plastik kirliliğini %30 azaltma hedefini fersah fersah aşan Çeşme’nin başarı öyküsünü dinlemek, sonrasında da bu öyküyü hep birlikte Türkiye ve dünyaya anlatmak.”

 
BDDK'dan normalleşme için yeni kararlar!
 
Karşıyakalılar Gode Cengiz’i andı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da dayanışma çığ gibi!
Karşıyaka Belediyesi kısa süre önce başlattığı Kent Market Kart sayesinde 328 aileye ulaştı.
'Pandemi başarı' anketi: Soyer kaçıncı sırada yer aldı?
SONAR Araştırma şirketi koronavirüs döneminde en başarılı belediye başkanlarını ...
Narlıdere Metrosu’ndaki bir önemli adım daha!
Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi sürecine rağmen çalışmalarını kesintisiz ...
 
İZSU'dan Mordoğan'da altyapı harekatı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Bütünşehir Yasası”nın ardından hizmet sınırlarına ...
Buca zabıtasından tatlı denetimi
Buca Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tatlı imalathanelerini ...
Bornova'da tüm önlemler tamam!
Vatandaşların kurban ibadetlerini gönül rahatlığıyla yapabilmesi için ...
 
Bayraklı'da 24 mahalle köşe bucak temizlendi
Bayraklı Belediyesi, ilçede başlatılan temizlik seferberliği kapsamında ...
Menderes’te kurban satış yerleri hazır
Menderes Belediyesi tarafından ilçedeki kurban pazarlarında denetim ve ...
Bergama Kurban Bayramı’na hazır
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Koronavirüs tedbirleri kapsamında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri