POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
Ortaya çıktılar: 'Mars'ın örümcekleri' görüntülendi!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Bakan Şimşek: Türkiye sahalara döndü!
Rutte Türkiye'ye geliyor: Erdoğan'dan destek isteyecek
Rutte Türkiye'ye geliyor: Erdoğan'dan destek isteyecek
22 Ekim 2021 Cuma - 13:09

Çeşme Projesi çağrısı: Talana 'dur' demek için...

Yargıya taşınan Çeşme Projesi’nin kamu yararı taşımadığını belirten Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu, 27 Ekim’de yapılacak bilirkişi incelemesi için çağrı yaptı.

Çeşme Projesi çağrısı: Talana  dur  demek için...

Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu, günlerce süren tartışmaların ardından yargıya taşınan Çeşme Projesi’ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Dr. Ahmet Soysal tarafından okunan açıklamada, kamu yararı taşımadığı belirtilen proje hakkında 27 Ekim’de yapılacak bilirkişi incelemesi için çağrı yapıldı. Toplantıda ayrıca, Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ve Avukat Murat Fatih Ülkü de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

DÖNÜMLERCE ARAZİ SERMAYEYE AKTARILACAK
Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu adına basın açıklamasını okuyan Dr. Ahmet Soysal, “İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları kamuoyundan sır gibi saklanan ‘Çeşme Turizm Projesi‘ne ilişkin meslek ve çevre örgütleriyle, İzmir ve Çeşmelilerin açtığı davalara ilişkin Danıştay tarafından atanan bilirkişiler Çeşme’ye keşfe gelecek. Yarımada’da ‘İzmir Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarını genişleten kararın yerinde incelemesini yapılacak. Çeşme Turizm Projesi’ne ait detaylar kamuoyu tarafından tam olarak bilinmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı proje ile ilgili ayrıntıları kısmen işadamları ve yerel yönetimlerle paylaşıyor. Bu toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, yüzde 98’i kamuya ait bu alan çok sayıda parsele bölünerek; turizm yatırımcılarına verilecek. Böylece kamu malı olan, dönümlerce arazi sermayeye aktarılmış olacak” dedi. 

TEHDİDİN BOYUTUNA DİKKAT ÇEKTİ
Projenin hayata geçmesi halinde nüfusun 5-6 kat artacağını vurgulayan Soysal, “Bu alanda endemik, nadir ve acil korunması gereken on dokuz tür var. Örneğin ender görülen ‘orcislectea’ adlı orkide, doğal sit alanı statüsünden çıkarılarak ‘Çeşme Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesine’ ilave edilen alanda çok yaygın. Üstelik bu bölgede çok sayıda, bazıları nadir görülen kuş türü de yaşıyor. Bunlardan bazıları da soyları tehlike de olan tavşancıl, bıyıklı doğan ve küçük kerkenez… ‘Çeşme Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesine’ ilave edilen sahiller ise soyu tükenmek üzere olan Akdeniz fokunun üreme alanları olarak Ege kıyılarında işaretlenen beş öncelikli bölge arasında… Yapılması planlanan büyük ölçekli oteller, sayıları yirmiyi bulan golf sahaları, marnalar ve alışveriş merkezleri ile şantiyeye dönüşecek olan Yarımada’da mevcut turizm yapısı tümüyle değiştirecek. Proje tamamlanırsa, bölgenin nüfusunun 5-6 kat artacağı hesaplanıyor. Tüm bunlar yan yana konulduğunda proje ile Çeşme yarımadasına ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin gerçek boyutu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

27 EKİM’DE ÇEŞME’DE BULUŞALIM
Çeşme’de 27 Ekim’de projeye ilişkin yapılacak bilirkişi incelemesi için çağrı yapan Soysal, “27 Ekim’de proje sınırlarını genişletme kararına karşı açılan davanın keşfi İzmirlilerin toprağına, suyuna, ekosistemine sahip çıktığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Yarımada yarın bu rant projesiyle, tüm ekosistemi ile yok edildiğinde geriye dönemeyeceğiz. Yarımadaya şimdiden sahip çıkalım. Tavşancıl, kerkenez, Akdeniz fokları; bölgedeki tüm yaşam ile yaşam alanlarına sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de sağlıklı bir ortamda yaşam hakkını savunmak için 27 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’da Çeşme Adliyesi önünde buluşalım” şeklinde konuştu.

VATAN HAİNLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın “Çeşme Projesi’ne karşı çıkan vatan hainidir” sözlerine gönderme yaparak, “Her türlü talan ve hırsızlığa karşı mücadele etmek için omuz omuzayız. 27 Ekim’de yapılacak olan inceleme için teknik çalışma yapılıyor, bir taraftan da kitleselleşmesi gerekiyor. Çağrı bu alamda çok önemli.  Karaburun, Çeşme, Seferihisar kent konseylerini çağrı yapıyoruz. Belediyelere çağrı yapıyoruz. Direnenlerin yanında olanları da orada olmasını istiyoruz. Çeşme, Urla, Seferihisar, Karaburun ve İzmir Büyükşehir Belediyesini orada görmek istiyoruz. Siyasi partilerin de orada olmasını istiyoruz. Birilerine göre biz vatan hainiz. Biz vatan hainliği yapmaya devam ediyoruz. Onlar bizi hala vatan haini görüyorlarsa gelmesinler” dedi.

KEŞKE İZMİR KÖY KALSAYDI
Avukat Murat Fatih Ülkü ise, “Çeşme Turizm Projesi, iktidarın projesi... Çeşme Belediyesi yanında, İzmir Büyükşehir Belediyesi mahcup bir şekilde yanında... 30 yıl önce İzmir köy deniliyordu. Keşke İzmir köy kalsaydı. İzmir kent merkezini kaybettik, yarımadayı da kaybettik. Belki yarımadayı biraz kurtarabilir miyiz amacındayız. Belediye bunu duymak zorunda. Kanal İstanbul’a neden karşılar İstanbul bu yükü kaldırmaz. Çeşme ve İzmir Büyükşehir Belediyesi neden bu projenin yanında bize anlatsın. Proje belli değil, belli olmayan bir şeyi yanında olunur mu doğayı kaybedeceğiz” açıklamasında bulundu.

 
"Muhtarların sorunlarını da biz çözeceğiz"
 
FETÖ soruşturmasında evli çifte gözaltı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali uysal 24 Ekim 2021 Pazar 18:20

Bir izmirli olarak dogaya karşı yapılan her türlü talana karşıyım yaşam alanlarımızı her gün biraz daha daraltıyorlar rant uğruna evet keşke izmirimiz köy kalsaydı

Yorumu oyla      0      0  
Adil 24 Ekim 2021 Pazar 17:06

Keşke sen de köyünde kalaydın. Gel izmir e yeleş sonra kimse gelmesi ben tek başıma hayatımı yaşayayım ne güzel iş

Yorumu oyla      0      0  
Müfide saykam 22 Ekim 2021 Cuma 16:22

Keşke İzmir köy kalsaydı. Talanı gördükçe çok üzülüyorum. Çeşmeye bunu yapmayın lütfen. Ünlü kavunu yok oldu.

Yorumu oyla      0      0  
Aydan 22 Ekim 2021 Cuma 13:43

Arkadaşlar Çeşme halkı İçin uğraşıyorlar siz neler yapıyorsunuz? Oralar marjinal tarım arazisidir genelindede bu karar vardır zaten.Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Ağızlarına takmışlar bir talan birde rant kelimelerini siz kendi evlerinizde nasıl oturuyorsunuz sizin evleriniz rant yapılarak ,zamanında tarla olupta imara açılan yerler değilmiydi?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkunç kaza: Alt geçit girişinde direğe çarpan otomobilin sürücüsü öldü!
Gaziemir ilçesinde, alt geçide girişte kontrolden çıkarak, demir direğe ...
İzmir'de sosyal medyada polis aracıyla ilgili görüntü paylaşan kişi gözaltına alındı
İzmir'in Menemen ilçesinde, sosyal medya üzerinden tamirhanedeki bir polis ...
Şehit askerin getirilişinde ihmal iddiası: Açığa alındı!
Sağlık Bakanlığı, şehit asker Burak Tortumlu'nun hastaneye getirilişinde, ...
 
Ege sularında yine can pazarı!
İzmir ve Aydın açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına ...
İzmir’de greve saatler kala mutlu son!
İzmir Metro A.Ş.’de yaşanan TİS krizi grevin başlamasına saatler kala mutlu sonla noktalandı.
AYM'den İzmir'deki Gezi eylemleri için karar!
?Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı olaylarını protesto için İzmir'de düzenlenen ...
 
İzmir'de Estetik Kozmetik Güzellik Fuarı
İzmir Estetik Kozmetik Güzellik Fuarı, törenle Fuar İzmir'de kapılarını açtı.
Saç ekimi sonrası ölüme istenen ceza belli oldu
Savcılık, İstanbul Bağcılar'da saç ekimi sonrası ölümle ilgili iddianamesini ...
KYK binasından hırsızlık güvenlik kamerasında
Konak ilçesinde hırsızlık şüphelisi, tadilat yapılan Yüksek Öğrenim Kredi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri